Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας - - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -


Δραματικά εξελίσσεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -

ΒΟΥΤΙΑ


«Μαύρα» σενάρια για τριετές πάγωμα σε μισθούς και συντάξεις, τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πυροδοτεί η ραγδαία επιδείνωση της Ελληνικής οικονομίας. Προάγγελο του νέου γύρου σκληρής λιτότητας αποτελούν τα στοιχεία-σοκ για εκτίναξη του ελλείμματος πάνω από το 4% και η βουτιά-ρεκόρ στη βιομηχανική παραγωγή. Ήδη το «σήμα» έχει δοθεί από το Δημόσιο, που αποφάσισε για φέτος αντί αυξήσεων να «παγώσει» τους μισθούς άνω των 1.700 ευρώ και τις συντάξεις άνω των 1.100 ευρώ.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος εκτιμά, ότι εκτός από το «πάγωμα» για μία τριετία σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου, το μέτρο πρέπει να επεκταθεί και στον ιδιωτικό τομέα, για να βγει η Ελληνική οικονομία από το τέλμα. Εάν περάσει η πρόταση Προβόπουλου, τότε του χρόνου ένας άγαμος υπάλληλος με δύο τριετίες που σήμερα παίρνει μισθό 874 ευρώ, με τον πληθωρισμό στο 2,5% θα έχει απώλεια εισοδήματος 22 ευρώ τον μήνα. Και όλα αυτά σε μια περίοδο που ήδη κάποιες επιχειρήσεις μειώνουν τους μισθούς και προσπαθούν να σπάσουν την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που έχει υπογραφεί και προβλέπει για φέτος αυξήσεις 6%.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν, ότι το 2008 το Κρατικό έλλειμμα ξέφυγε από τα επίπεδα του 3,7% που υπολόγιζε η Κυβέρνηση και «αγγίζει το 4,2%. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά με αυτήν την απόκλιση, προσπάθησε να υποβαθμίσει το θέμα, λέγοντας ότι «οι αποκλίσεις αυτές υπάρχουν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης». Μετά από αυτή την εξέλιξη η θηλιά της Κομισιόν για λήψη νέων μέτρων αναμένεται να σφίξει ακόμη περισσότερο. Ήδη το υπουργείο Οικονομίας έχει στο συρτάρι του μία νέα δέσμη μέτρων, με στόχο να περιοριστούν στο ελάχιστο οι Κρατικές δαπάνες και να αυξηθούν τα έσοδα. Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν μετά τις Ευρωεκλογές για ευνόητους λόγους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τις προθέσεις της κυβέρνησης δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι «έχουμε μια κυβέρνηση, η οποία είναι παντελώς αναξιόπιστη. Είναι αναξιόπιστη απέναντι στον πολίτη, γιατί άλλα έχει πει, άλλα έχει κάνει». Η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου για τις Ευρωεκλογές κάλεσε τους πολίτες «να τιμωρήσουν κυριολεκτικά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, και να μην εμπιστευτούν τα κόμματα της light κριτικής προς την ΕΕ, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι «οι πολίτες είναι κουρασμένοι από την εμμονή σε αντικοινωνικές, αντιλαϊκές επιλογές και πολιτικές των κυβερνήσεων της ΝΔ». Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, χαρακτήρισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «έσχατη καταφυγή» για να εκφράσει –όπως είπε- την αγωνία του για την κρίση.

«Μαύρα» είναι τα μαντάτα από το μέτωπο της οικονομικής δραστηριότητας, καθώς τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας δείχνουν «βουτιά» της βιομηχανικής παραγωγής πάνω από 10% τον Ιανουάριο, με πρωταγωνιστές τον τομέα της ένδυσης που συρρικνώθηκε κατά 19,6%, την κλωστοϋφαντουργία με πτώση 22,2% και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές με καθίζηση 33,3%. Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας αναγνώρισε, ότι και οι Ελληνικές εξαγωγές βούτηξαν 22% τον φετινό Ιανουάριο σε σχέση με τον περσινό και ανακοίνωσε δέσμη 7 μέτρων για την στήριξή τους κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ.

ΚΡΑΧΤΗΣ - kraxtis-gr.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες