Τέσσερις μήνες από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Τέσσερις μήνες από την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί



Τέσσερις μήνες μετά την μετατροπή του ιστορικού συμβόλου της ορθοδοξίας σε τζάμι, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές στην διεθνή κοινότητα

Η απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας- ενός εκ των σημαντικότερων συμβόλων της Χριστιανοσύνης- σε τζαμί σήκωσε θύελλα αντιδράσεων όχι μόνο στην άμεσα ενδιαφερόμενη Ελλάδα αλλά και... 

 
 
σε διεθνές επίπεδο. Πολλά κράτη καταδίκασαν την ενέργεια αυτή της τουρκικής κυβέρνησης θεωρώντας την εμπρηστική και υπονομευτική για τις προσπάθειες γεφύρωσης του χάσματος μεταξύ χριστιανικού και μουσουλμανικού κόσμου. Σηματοδοτείται πλέον μια ξεκάθαρη μεταστροφή του Ερντογάν και της τουρκικής κοινωνίας προς τον νεοοθωμανισμό, αφήνοντας στον χρονοντούλαπο της ιστορίας το κεμαλικό κατεστημένο και το σχέδιο εκδυτικισμού της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει και στο άρθρο της η Ιωάννα Κλεφτόγιαννη τέσσερις μήνες συμπληρώνονται από την ημέρα που η Αγία Σοφιά άνοιξε ως τζαμί, μετά την επεισοδιακή 24η Ιουλίου, και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σε αυτή, που συγκέντρωσε στίφη από όλη την τουρκική επικράτεια, αλλά και χώρες με μουσουλμανικό πληθυσμό. O δρόμος είχε ανοίξει και θεσμικά στις 10 Ιουλίου του 2020, από το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, καθώς με την απόφασή του ακύρωσε το νομικό καθεστώς που ίσχυε από την εποχή του Κεμάλ Ατατούρκ.

Κι ενώ τις πρώτες ημέρες αλλαγής καθεστώτος του βυζαντινού μνημείου, ο τουρκικός και διεθνής Τύπος μονοπωλούνταν από την μετατροπή του status quo, και σχηματίζονταν ατέλειωτες ουρές -ο χορός της COVID-19- έξω από αυτό από ένα ετερόκλητο κοινό (φανατικοί ισλαμιστές, αλλά και τουρίστες), το οποίο είτε ήθελε να χαζέψει τις αλλαγές που προώθησε η κυβέρνηση του AKP μέσα στην Αγία Σοφία είτε επιθυμούσε να μετάσχει στην προσευχή με τον Ιμάμη, σήμερα το σκηνικό στην πλατεία Σουλταναχμέτ είναι τελείως διαφορετικό.

Το «Woodstock του Ισλαμισμού», με τα οικογενειακά πικνίκ στην πλατεία, τις χιλιάδες selfie μπροστά από το μνημείο το ίδιο λεπτό, έχει λάβει οριστικά τέλος.

Δεν είναι μόνο που ούτε μια γραμμή δεν γράφεται για την Αγία Σοφία πλέον στα τουρκικά Μέσα, στα οποία το μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς μονοπωλούσε όλα τα πρωτοσέλιδα και τον τηλεοπτικό χρόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα μαζί με τη θριαμβολογία (από τα φιλοκυβερνητικά Μέσα) του Πολιτικού Ισλάμ, που αποκαθηλώνει σταδιακά και συστηματικά τα τελευταία ίχνη του Κεμαλισμού, χωρίς να βγάζει άχνα σχεδόν το κεμαλικό στρατόπεδο.

Ούτε στη ρητορική του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπάρχει πρόσφατα σχετική αναφορά ούτε η τουρκική κοινή γνώμη συζητά ή ενδιαφέρεται για την Αγία Σοφία, ούτε καν στριμώχνεται ένα μέρος της -μαστιζόμενης από μια αδιανόητη οικονομική κρίση και την πανδημία- κοινωνίας στη γνωστή ουρά έξω από την είσοδο.
«Κανείς στην Τουρκία δεν ασχολείται με την Αγία Σοφία»

«Η Αγιά Σοφία είναι εκτός κάδρου. Όντως κανείς δεν ασχολείται μαζί της. Ο Ερντογάν είναι κάτω από μεγάλη πίεση από την Ε.Ε. και θα είναι και από τις ΗΠΑ μετά τις 20 Ιανουαρίου. Θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, αλλά φοβάται τον κυβερνητικό εταίρο του, το ακροδεξιό MHP. Περιμένουμε πολιτικές αλλαγές, αλλά είμαστε σε πολύ κακή κατάσταση λόγω της COVID-19» μας λέει από την Κωνσταντινούπολη ο Ταϊφούν Ματέρ, πολιτικός παράγοντας στη γείτονα, με διώξεις και φυλακίσεις (πριν την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν), με κόρη στη φυλακή σήμερα για την υπόθεση του Gezi Park.

Eίναι εντυπωσιακό ότι και ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ακόμη μια «κωλοτούμπα», κάλεσε το Σάββατο την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάλογο, λέγοντας ότι το μέλλον της Τουρκίας δεν βρίσκεται κάπου αλλού, αλλά στην Ευρώπη, με την αρωγή της οποίας θέλει να το χτίσει. Στις τρεις τέσσερις ομιλίες που πραγματοποιεί καθημερινά στις συνελεύσεις του κυβερνητικού κόμματος AKP πάντα θα υπάρχει μια αποστροφή, μια αναφορά στοχευμένα, για την ανάγκη προσέγγισης κι ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε.

«Δεν υπάρχει πια πουθενά η Αγία Σοφία μετά από τόσο θόρυβο και μετά από την υπερπαραγωγή για το άνοιγμά της ως τζαμί. Ξέραμε ήδη ότι ήταν η ανάγκη του Ερντογάν για την ολοκλήρωση της μετάβασης από τον Κεμαλισμό. Η Αγία Σοφία ήταν η τελευταία πράξη αποκαθήλωσης του Κεμάλ στη χώρα. Αλλά παρότι τρικ για να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη εν μέσω πανδημίας, ενώ η τουρκική οικονομία καθημερινά οδεύει στον γκρεμό και το ΑΚΡ χάνει την υποστήριξη των παραδοσιακά ψηφοφόρων του ακραιφνών Ισλαμιστών, δεν είχε τα κέρδη τελικά που υπέθετε πως θα έχει» μας εξηγεί ο Τζαν Γιουσκέλ, επικεφαλής της νεολαίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, CHP. «Είναι ενδεικτικό ότι η δημοτικότητα του Ερντογάν έχει πέσει κάτω από το 35%. Είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται τόσο κατακρημνισμένη» επισημαίνει.

Όλοι γνωρίζουν, πίσω από μισόλογα ή εριστικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, ότι το αληθινό πρόβλημα είναι η οικονομία, προσθέτει ο Γιουκσέλ. «Η τουρκική κυβέρνηση τα πήγε πολύ άσχημα στην πανδημία. Κρύβει τον αριθμό των νοσούντων και των κρουσμάτων τους. Ωστόσο, όλοι στην Τουρκία σήμερα μιλάνε για την οικονομία, την πανδημία και το νέο κόμμα του αντάρτη Αλί Μπαμπατζάν» καταλήγει ο ο Γιουκσέλ που σήμερα εργάζεται στον Μητροπολιτικό Δήμο του Μερσίν, όπου εξελέγη Κεμαλιστής δήμαρχος.
«Ο Ερντογάν είναι "όμηρος" του Μπαχτσελί των Γκρίζων Λύκων»

«Ποια Αγία Σοφία; Είναι σαν να περάσαν χρόνια από τη "γιορτή" του Ιουλίου. Με άλλα ζητήματα ασχολούμαστε! Εδώ αναβλήθηκε η πολυαναμενόμενη μετατροπή της Μονής Χώρας σε τζαμί στις 30 Οκτωβρίου! Δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί, αλλά προχτές ξαναείπε ο Ερντογάν ότι οραματιζόμαστε το μέλλον μας μέσα στην Ε.Ε. Δεν είναι τυχαίο» μας εξηγεί η παντρεμένη με Έλληνα, Τζαντέρ Σενκάλ, που εργάζεται σε δημόσιες σχέσεις πολυεθνικής με έδρα την Κωνσταντινούπολη.

«Τα φιλοκυβερνητικά Μέσα μόνο μ’ αυτό ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες. Η Τουρκία πρέπει να ανήκει στην Ευρώπη γιατί σκεφτείτε αν δεν ανήκει και εξοβελιστεί από την τελωνειακή ένωση. Μόνο η Γερμανία έχει 800 εργοστάσια και επιχειρήσεις στη χώρα μας».

Ο Ερντογάν είναι στριμωγμένος και φαίνεται, προσθέτει η συνομιλήτριά μας. «Αλλάζει καθημερινά πρακτικές, πολιτικές, τόνο, ένταση. Πριν πέντε μέρες μίλησε για μεταρρυθμίσεις στη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Όλα αυτά για να ακούσουν οι Ευρωπαίοι. Φυσικά, δεν θα γίνει τίποτα τελικά, γιατί ο Ερντογάν είναι "όμηρος" του Μπαχτσελί των Γκρίζων Λύκων. Ο Μπαχτσελί έχει στριμώξει τόσο πολύ τον Ερντογάν που ο Τούρκος Πρόεδρος κάνει ό,τι του υπαγορεύουν οι Γκρίζοι Λύκοι».

Τα ποσοστά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι πεσμένα, επαναλαμβάνει και η Σενκάλ: «35% του δίνουν οι δημοσκοπήσεις» λέει. «Είναι πολύ μακριά αυτό το ποσοστό από το 51% που είχε. Ο Μπαχτσελί φαίνεται ότι κινείται μεταξύ 10-11%. Γι’ αυτό υπάρχει τόσο μεγάλη νευρικότητα. Έχει καταλάβει ο Ερντογάν κι ότι οι Γερμανοί αλλάζουν πλεύση, δεν είναι πλέον ανεκτικοί μαζί του και έχει αναπτύξει νέο λεξιλόγιο έναντι της Ε.Ε.»

Η φιέστα της Αγίας Σοφίας μπορεί να μην απέφερε τα αναμενόμενα κέρδη. Ξεκίνησαν όμως οι NAVTEX, καταλήγει σαρκαστικά. Μετά τη νέα NAVTEX, το Toυρκικό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι εργασίες του Oruç Reis σε περιοχή νότια-νοτιοανατολικά από το Καστελλόριζο θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου, οπότε το πλοίο θα αποχωρήσει από την περιοχή στην οποία βρίσκεται.

«Το πλοίο Oruç Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Με τη σημερινή NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετραγωνικών χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου» ανέφερε το ανακοινωθέν.

«Στο εξής, μαζί με τις NAVTEX, θα μπορούσε κανείς να παρακολουθεί ως "θρίλερ" το τι συμβαίνει στη Τουρκία. Ο Ερντογάν ήταν και παραμένει απρόβλεπτος. Δεν μπορείς να κάνεις σχέδια μαζί του. Είναι ένα ερώτημα αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα τον εμπιστευτεί» συνοψίζει Ρωμιός που έχει εργαστεί για χρόνια στο ελληνικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη. 
 
pentapostagma.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες