Αιολικά πάρκα: Τέλος με τροπολογία τα ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινωνίες - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020

Αιολικά πάρκα: Τέλος με τροπολογία τα ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινωνίες

 




Αιολικά πάρκα - Νομοσχέδιο βάζει τέλος στα ανταποδοτικά τέλη στις τοπικές κοινωνίες 

Τέλος στα ανταποδοτικά οφέλη από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στους κατοίκους προωθεί νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με...  

 
 
ρεπορτάζ του kefaloniapress, το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες ώρες, θα έχει σημαντικές επιπτώσεις σε όσες περιοχές αποφάσισαν να φιλοξενήσουν αιολικά πάρκα.

Συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα χωριά και κοινότητες λάμβαναν κάποιο, μικρό, χρηματικό ποσό που διέθεταν σε κοινωφελή έργα, για τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στα όριά τους. Ωστόσο, πλέον τα χρήματα αυτά θα καταβάλλονται στους εκάστοτε δήμους για δαπάνες και οφέλη.




Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει ζητήματα ιθαγένειας και εύρυθμης λειτουργίας των ΟΤΑ, στο άρθρο 44 που αφορά την Διάθεση ειδικού τέλους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες) και υβριδικούς σταθμούς, τροποποιείται το τέλος της παρ. Α4 του άρθρου 25 του ν. 3468/2006 (Α’ 129) και προστίθεται το εξής εδάφιο:

«Κατ’ εξαίρεση, τα κατά τη δημοσίευση του παρόντος χρηματικά υπόλοιπα από το ειδικό τέλος και τα αντίστοιχα έσοδα των χρήσεων 2020 και 2021, μπορούν να διατίθενται, κατόπιν σχετικής απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου, για την εξόφληση οφειλών και την κάλυψη πάσης φύσεως δαπανών του δήμου, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στις ανταποδοτικές του υπηρεσίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η ποσοστιαία αναλογία επιμερισμού μεταξύ των κοινοτήτων».




Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα χρήματα δεν θα καταλήγουν για έργα στα χωριά που φιλοξενούν ανεμογεννήτριες, αλλά στο δήμο για κάλυψη δαπανών.

Σημειώνεται πως οι κάτοικοι συνδέουν τη δημιουργία των αιολικών πάρκων με τις πρόσφατες πλημμύρες. Κάτοικος του Νυφίου Κεφαλονιάς, που ήδη έχει πλημμυρίσει δύο φορές με επιστολή του στο τοπικό μέσο αναφέρει:

«Διάθεση για εξόφληση οφειλών δήμου έσοδα από ειδικό τέλος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ. Πρόκειται για κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Τόσα χρόνια δεν έγιναν έργα στα χωριά και τώρα θα τα πάρουν οι δήμοι και θα τα κάνουν ό,τι θέλουν ΕΚΤΟΣ από έργα στα χώρια με απόφαση του Δημοικού Συμβουλίου και φυσικά χωρίς να έχουν κανένα λόγο, εμείς, οι κάτοικοι που έχουμε τις ανεμογεννήτριες πάνω από το κεφάλι μας και φυσικά τις καταστροφές από την εγκατάσταση τους χωρίς σωστές μελέτες. Κάτοικος Νυφίου.» 


flash.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες