Εσύ ποιον τύπο ρυζιού προτιμάς; Δες ποιος είναι ο πιο υγιεινός - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020

Εσύ ποιον τύπο ρυζιού προτιμάς; Δες ποιος είναι ο πιο υγιεινός



 
 
   Το ρύζι είναι από τις πλέον δημοφιλείς τροφές και καταναλώνεται ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο.

Θεωρείται...  

 
 
το λιγότερο αλλεργιογόνο δημητριακό και για αυτό συνιστάται συχνά ως πρώτη τροφή. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες ρυζιού και το λευκό είναι αυτό που καταναλώνεται περισσότερο. Ωστόσο, το άσπρο ρύζι δεν είναι έτσι από την αρχή: παίρνει αυτό το χρώμα έπειτα από επεξεργασία του αναποφλοίωτου ρυζιού.

Το αναποφλοίωτο ρύζι το συναντάμε σε διάφορες μορφές: κοντό γλυκό, κοντό, μέτριο, μακρύκοκκο και Μπασμάτι. Το αναποφλοίωτο ρύζι υπάρχει επίσης σε μαύρο, κόκκινο και μοβ χρώμα. Οι διαφορές τους δεν σταματούν μόνο στο χρώμα και τη γεύση, αλλά και στη θρεπτική τους αξία. Υπάρχουν ποικιλίες με πλούσια θρεπτικά συστατικά και ισχυρά φυτικά συστατικά που ωφελούν την υγεία, ενώ άλλες έχουν λιγότερο εντυπωσιακή διατροφική αξία.

Καστανό ρύζι: Πρόκειται για ρύζι ολικής άλεσης, στο οποίο έχει αφαιρεθεί το εξωτερικό προστατευτικό κέλυφος. Σε αντίθεση με το λευκό ρύζι, εξακολουθεί να έχει το στρώμα πίτουρου και το φύτρο. Το καστανό ρύζι παρέχει παρόμοιο αριθμό θερμίδων και υδατανθράκων με το άσπρο ρύζι. Ωστόσο, η καφέ ποικιλία έχει περίπου τρεις φορές περισσότερες ίνες και είναι υψηλότερη σε πρωτεΐνες. Αποτελεί, επίσης, καλύτερη επιλογή για όσους πάσχουν από διαβήτη. Ακόμα, είναι υψηλό σε μαγνήσιο, ένα μέταλλο που παίζει σημαντικό ρόλο στο σάκχαρο του αίματος και στο μεταβολισμό της ινσουλίνης.

Μαύρο ρύζι: Οι μαύρες ποικιλίες ρυζιού, όπως το μαύρο ρύζι της Ινδονησίας και το μαύρο ρύζι της Ταϊλάνδης, έχουν βαθύ μαύρο χρώμα που συχνά μετατρέπεται σε μοβ όταν μαγειρεύεται. Οι έρευνες δείχνουν ότι το μαύρο ρύζι έχει την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από όλες τις ποικιλίες, καθιστώντας το καλή θρεπτική επιλογή. Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες που προκαλούνται από μια περίσσεια μορίων που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες, τα οποία συμβάλλουν σε μια κατάσταση γνωστή ως οξειδωτικό στρες. Το μαύρο ρύζι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε ανθοκυανίνες, μια ομάδα φλαβονοειδών φυτικών χρωστικών που έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Κόκκινο ρύζι: Οι κόκκινες ποικιλίες ρυζιού, όπως το κόκκινο ρύζι των Ιμαλαΐων και το κόκκινο ρύζι της Ταϊλάνδης, περιέχουν εντυπωσιακή ποικιλία θρεπτικών συστατικών και ωφέλιμων φυτικών ενώσεων. Αυτός ο τύπος είναι υψηλότερος σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες από τις λευκές ποικιλίες ρυζιού, αλλά εκεί που εντυπωσιάζει είναι στα αντιοξειδωτικά του.

Άγριο ρύζι: Αν και το άγριο ρύζι είναι τεχνικά ο σπόρος των υδρόβιων χορταριών, χρησιμοποιείται ευρέως σαν ρύζι στην κουζίνα. Περιέχει περίπου τρεις φορές περισσότερες ίνες και σημαντικά περισσότερη πρωτεΐνη από το λευκό ρύζι. Το άγριο ρύζι είναι μια καλή πηγή βιταμινών και ανόργανων συστατικών, συμπεριλαμβανομένων βιταμινών Β, μαγνησίου και μαγγανίου.

Άσπρο ρύζι: Στο λευκό ρύζι έχουν απομακρυνθεί ο φλοιός, το πίτυρο και το φύτρο. Αν και αυτή η διαδικασία επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του τελικού προϊόντος, οι θρεπτικές ουσίες και οι ευεργετικές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο πίτουρο και το φύτρο χάνονται κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας, με αποτέλεσμα το λευκό ρύζι να περιέχει τελικά λιγότερες ίνες, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα.

Οι έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης σε σχέση με τους επεξεργασμένους κόκκους βελτιώνει την υγεία. Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη σε περισσότερους από 197.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση 50 γραμμαρίων ημερησίως λευκού ρυζιού με την ίδια ποσότητα καφέ ρυζιού συνδέθηκε με 16% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Οι ολόκληροι κόκκοι συνδέονται, επίσης, με μειωμένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας και ορισμένων καρκίνων.

Επομένως, η επιλογή του καφέ, του κόκκινου, του μαύρου ή του άγριου ρυζιού υπερτερεί εν συγκρίσει με το λευκό ρύζι. Εξάλλου, αυτές οι ποικιλίες είναι πλουσιότερες σε αντιοξειδωτικά, που καταπολεμούν τις ασθένειες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες