Πόλεμος για τα τυριά στο Λονδίνο - Φέτα και χαλούμι στο στόχαστρο εμπορικών συμφωνιών - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020

Πόλεμος για τα τυριά στο Λονδίνο - Φέτα και χαλούμι στο στόχαστρο εμπορικών συμφωνιών


 
      H ΕΕ, σύμφωνα με το Politico, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι μόνο η ελληνική φέτα μπορεί να ονομαστεί νόμιμα ως φέτα

Το ...  

τυρί Stilton δοκιμάζει τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Ιαπωνίας, αλλά δεν είναι το μόνο.
Όπως αναφέρει νέα ανάλυση του Politico, μια σειρά από τυριά με Προστατευμένες Ονομασίες Προελεύσεως (ΠΟΠ), απειλούν να τορπίσουν τις συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών.

Για να αυξήσει τις εξαγωγές τυριών και άλλων προϊόντων διατροφής της στο εξωτερικό, η ΕΕ έχει πιέσει από καιρό να "κλειδώσει" τους εμπορικούς εταίρους στο σύστημα γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) - κανόνες για τον εντοπισμό και την προστασία των προϊόντων με βάση την καταγωγή τους και τον τρόπο παραγωγής τους.

Αυτό σημαίνει ότι ξένες εταιρείες δεν μπορούν πλέον να πουλήσουν τυρί με ονόματα όπως η Φέτα ή του Χαλούμι.
Τελευταία, το γαλάζιο τυρί Stilton της Βρετανίας έχει γίνει μείζον ζήτημα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας μετά την προσπάθεια της βρετανικής υπουργού εμπορίου Liz Truss και του ιάπωνα υπουργού Εξωτερικών Toshimitsu Motegi να συνάψουν συμφωνία την περασμένη εβδομάδα.

Παρόλο που οι συνομιλίες συνεχίζονται και δεν έχουν «καταρρεύσει», η Truss αγωνίζεται σκληρά για να βρει έναν τρόπο να προωθήσει το βρετανικό μπλε τυρί στην Ιαπωνία, αποκτώντας το ειδικό καθεστώς.

Ανάλογες πιέσεις φαίνεται να υπάρχουν και για το κυπριακό χαλούμι, επειδή οι Κύπριοι θέλουν εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ που θα προστατεύσουν το τυρί τους από άλλες παραγωγές που δεν προέρχονται από το νησιωτικό έθνος.
Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές ήδη έχουν καταψηφίσει την εμπορική συμφωνία των Βρυξελλών με την Οτάβα επειδή υποστηρίζουν ότι η Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία ΕΕ-Καναδά, ή η CETA, θα έπρεπε να κλείσει την αγορά του Καναδά σε αμερικανικές, δανικές, βρετανικές και καναδικές "εκδόσεις" χαλουμιού.

Επίσης, το περίφημο σκληρό τυρί που παράγεται στη βόρεια Ιταλία μπορεί να βρεθεί στο επίκεντρο των εμπορικών συμφωνιών.

Τα αγροτικά λόμπι και οι πολιτικοί επισημαίνουν τακτικά τον κίνδυνο οι εμπορικές συμφωνίες να αποδυναμώσουν την προστασία του Parmigiano Reggiano από αμφισβητούμενες απομιμήσεις.

Σύμφωνα με το ιταλικό λόμπι Coldiretti, οι ευρωβουλευτές δεν πρέπει να επικυρώσουν την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, επειδή δεν προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου τυριού.

Οι Ιταλοί αγρότες υποστήριξαν ότι η CETA επιτρέπει απομιμήσεις του Parmigiano με το όνομα "Parmesan" και επεσήμαναν τη μείωση των εξαγωγών σκληρού τυριού προς τον Καναδά το 2019 εν μέσω της προσωρινής εφαρμογής της CETA.

Πάντως, η νομοθεσία της Ευρώπης επηρέασε πρόσφατα και το queso manchego, το οποίο έγινε εμπόδιο για την αναβάθμιση μιας εμπορικής συμφωνίας με το Μεξικό, η οποία ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο.
Οι αγρότες στην κεντρική Ισπανία παράγουν το μαντσέγκο από πρόβειο γάλα.

Για να σταματήσουν τις εξαγωγές στο αντίστοιχο manchego του Μεξικού και με στόχο να επεκταθούν στη χώρα της Βόρειας Αμερικής, όπου οι γαλακτοπαραγωγοί βγάζουν το δικό τους πολύ διαφορετικό και φθηνότερο τυρί manchego, φτιαγμένο από αγελαδινό γάλα, οι Ισπανοί Ισπανοί αγρότες χαρακτήρισαν το μεξικάνικο τυρί «άκαμπτο» και «ψεύτικο».

Από τη μεριά της η ΕΕ, σύμφωνα με το Politico, είναι αποφασισμένη να διασφαλίσει ότι μόνο η ελληνική φέτα μπορεί να ονομαστεί νόμιμα ως φέτα, κάτι που μάλιστα καθιστούσε κρίσιμο σημείο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ.

Πριν οι συνομιλίες σχετικά με τη Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP) σταματήσουν υπό τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, και οι δύο πλευρές είχαν πλησιάσει σε ρήξη για τα δικαιώματα της φέτας.
Οι Βρυξέλλες και η Αθήνα υποστηρίζουν ότι το τυρί - συνήθως φτιαγμένο από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα - είναι μοναδικό για την Ελληνική Δημοκρατία, καθώς εντοπίζεται ακόμη και στην "Οδύσσεια" του Ομήρου.

Ωστόσο, οι αγρότες των ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η «Φέτα» είναι ένας γενικός όρος που καλύπτει μια κατηγορία τροφίμων και ότι κανένα λογικό άτομο δεν πιστεύει ότι αγοράζει ελληνικό τυρί όταν αγοράζει ένα τυρί με την ένδειξη «Φέτα» στις ΗΠΑ.

Το ίδιο ζήτημα έχει εμφανιστεί στις συνεχιζόμενες εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ της ΕΕ και Αυστραλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες