Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020

Κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου ο πρόεδρος του Κοσόβου



  
 
  Ο Θάτσι κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων», στον πόλεμο κατά της Σερβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990
Ο... 

 
 
 
πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, πρώην αρχηγός των αυτονομιστικών ανταρτών, παγιδεύτηκε στο παρελθόν του: Ο εισαγγελέας του Ειδικού Δικαστηρίου για το Κοσσυφοπέδιο του άσκησε σήμερα κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Θάτσι κατηγορείται για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων δολοφονιών, βίαιης εξαφάνισης, διωγμών και βασανιστηρίων», στον πόλεμο κατά της Σερβίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ανακοίνωσε το Δικαστήριο με έδρα τη Χάγη.

Ένας δικαστής «εξετάζει επί του παρόντος το κατηγορητήριο για να αποφασίσει εάν θα επιβεβαιώσει τις κατηγορίες», μια διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε επίσημη κατηγορία.

Ο πρόεδρος από το 2016 του Κοσσυφοπεδίου, ο Θάτσι «διέκοψε» το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον όπου αναμενόταν να παραστεί σε σύνοδο κορυφής με τη Σερβία και θα επιστρέψει στο Κοσσυφοπέδιο, ανακοίνωσε αργά σήμερα η Πρίστινα, χωρίς να διευκρινίσει πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για Σερβία και το Κόσοβο ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ διευκρίνισε στο Twitter ότι «οι συζητήσεις του Σαββάτου» στον Λευκό Οίκο, που στοχεύουν στην αναβίωση του ειρηνευτικού διαλόγου που έχει παγώσει από το τέλος του 2018, θα πραγματοποιηθούν, αλλά μόνο μεταξύ του Σέρβου προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς και του πρωθυπουργού του Κοσσυφοπεδίου Αβντουλάχ Χότι.

Ένας δικαστής είχε καταρτίσει τα πρώτα κατηγορητήρια στην υπόθεση αυτή τον Φεβρουάριο, χωρίς να αποκαλύψει τις ταυτότητες των υπόπτων.

Το Ειδικό Δικαστήριο για το Κοσσυφοπέδιο, που συστήθηκε το 2015, είναι υπεύθυνο για τη διερεύνηση εγκλημάτων που φέρεται ότι διέπραξαν ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσσυφοπεδίου, η Αλβανική εθνικιστική στρατιωτική οργάνωση (UCK), κυρίως εναντίον Σέρβων, Ρομά και Αλβανών αντιπάλων του ανταρτικού πολέμου κατά τη διάρκεια και μετά τον πόλεμο 1998-99.

Ο Θάτσι αντιμετωπίζει δέκα κατηγορίες που εκδόθηκαν στις 24 Απριλίου και δόθηκαν σήμερα στη δημιοσιότητα, ανέφερε το δικαστήριο.

Οι κατηγορίες αφορούν επίσης τον Κάντρι Βέσελι , πρώην επικεφαλής των ανταρτών του Κοσσυφοπεδίου και σημερινός ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος του Κοσσυφοπεδίου (PDK), καθώς και «άλλους ανθρώπους».

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «ο Χασίμ Θάτσι, ο Κάντρι Βέσελι και οι άλλοι ύποπτοι είναι εγκληματικά υπεύθυνοι για σχεδόν 100 δολοφονίες», ανέφερε το ειδικό δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες