15 μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τον Ιούνιο... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 20 Μαΐου 2020

15 μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τον Ιούνιο...


Στα ειλημμένα μέτρα από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα, τη δεύτερη φάση της κρίσης του Covid-19 και τη σταδιακή επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε αρχικά ο υπουργός Οικονομικών κατά την...

 παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης μαζί με τους τρεις συναρμόδιους υπουργούς, Γιάννη Βρούτση, Άδωνη Γεωργιάδη και Χάρη Θεοχάρη.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέλυσε την τρίτη φάση από τον Ιούνιο μέχρι τον Οκτώβριο με στόχο την προοδευτική ανάκαμψη της οικονομίας και μίλησε επίσης για την τέταρτη με στόχο την ανάταξή της, την ταχύτερη και πιο ισχυρή επανεκκίνησή της, ώστε να φτάσει στα προ κορονοϊού επίπεδα, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εξέλιξης της πανδημίας.

Με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού, η κυβέρνηση παρουσιάζει σχέδιο συνολικού κόστος 14,5 δισ. ευρώ που συνδέονται με αξιοποίηση ευρωπαϊκών ταμείων, όπως αξιοποίηση πόρων από το πρόγραμμα SURE και μελλοντικό Ταμείο Ανάκαμψης.


Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για παρεμβάσεις με βάση τους εξής τέσσερις πυλώνες: τη συνέχιση και διεύρυνση υφιστάμενων μέτρων, την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, λήψη πρόσθετων φορολογικών μέτρων και την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός ανακοίνωσε τα παρακάτω μέτρα:

Επέκταση της αναστολής σύμβασης εργασίας, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών από τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
Δυνατότητα αναστολής σύμβασης εργασίας, σε ποσοστό έως 100%, των εργαζομένων στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Συγκρότηση νέου μηχανισμού στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης για νέες θέσεις εργασίας και στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν στην τρέχουσα τουριστική περίοδο.
Δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο.
Δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή.
Επέκταση της δυνατότητας μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.
Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.
Αναστολή των προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων οφειλών για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Επίσης, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.
Χορήγηση δεύτερης επιστρεπτέας προκαταβολής με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.
Μείωση ΦΠΑ για την περίοδο από την 1η Ιουνίου μέχρι 31 Οκτωβρίου, από το 24% στο 13%, σε μεταφορές προσώπων καφέ και μη αλκοολούχα ποτά αλλά και εισιτήρια κινηματογράφων
Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό
Μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.
Μείωση του ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά αλλά και τα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
Μείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
Επίσης, ο υπουργός μίλησε για τις εξής παρεμβάσεις:

Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.
Ενισχύονται οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
Δημιουργείται Εθνικό Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος.
Δίδονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.
Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Καλύπτονται όλα τα «κόκκινα δάνεια», τόσο αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, όσο και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας εκτίμησε ότι στην επόμενη φάση από τον ερχόμενο μήνα θα υπάρχει η δυνατότητα για μέτρα με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά και συνεκτικές πολιτικές στα πεδία της πράσινης οικονομίας, της εξωστρέφειας,.της καινοτομίας στο πλαίσιο ενός ευρύτερου στρατηγικού σχεδίου...

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες