Μείωση καταστημάτων και απολύσεις προσωπικού - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Μείωση καταστημάτων και απολύσεις προσωπικού

 ...«βλέπουν» οι τράπεζες...
Σημαντικό περιορισμό στο δίκτυο καταστημάτων αλλά και απολύσεις προσωπικού βλέπουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου λόγω της κρίσης του κοροναϊού, όπως...
προκύπτει από webcast, στο οποίο συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euro2day, οι εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν ανέφεραν ότι  διακοπή λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και η μείωση της ζήτησης, που έφερε η πανδημία της Covid-19 θα επηρεάσουν όλους τους τομείς της οικονομίας, αλλά με διαφορετική ένταση και διάρκεια, οδηγώντας σε αυξημένες επισφάλειες. Ταυτόχρονα, οι πωλήσεις και τιτλοποιήσεις θα καθυστερήσουν, καθιστώντας προβληματικό το στόχο περιορισμού των NPEs σε επίπεδα χαμηλότερα του 20% μέχρι το τέλος του 2021.


Με βάση τα στοιχεία συμμετοχής των πληττόμενων κλάδων στο ΑΕΠ της χώρας και το βαθμό έκθεσης των τραπεζών σε αυτούς τους κλάδους, τα στελέχη της EY Ελλάδος εκτιμούν ότι ο μεγαλύτερος όγκος επισφαλειών και πτωχεύσεων θα έρθει από τις επιχειρήσεις Τουρισμού και Μεταφορών.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ, στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα θεωρούν ότι με  δεδομένο ότι το πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, για χορήγηση κεφαλαίου κίνησης στις πληγείσες επιχειρήσεις είναι μικρό, οι τράπεζες καλούνται να παράσχουν χρηματοδότηση κυρίως από ιδία κεφάλαια, εξέλιξη που αυξάνει τους κινδύνους.



Η αύξηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures- NPEs) δημιουργεί νέους κινδύνους και επιβάλει, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, επικεφαλής του τομέα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών EY Ελλάδος, Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA), αναθεώρηση της στρατηγικής και επανεξέταση όλων των λειτουργιών των τραπεζών.
«Οι επιπτώσεις της πανδημίας θα θέσουν σε δοκιμασία την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος επισήμανε ο κ. Παπαδημητρίου, σημειώνοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει μια συντονισμένη νομισματική, δημοσιονομική και κανονιστική στήριξη, τόσο από τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και από την ελληνική κυβέρνηση.
Σε σχετική ερώτηση, το 78% των στελεχών, που παρακολούθησαν το webcast, θεωρούν ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα για περαιτέρω ενοποίηση μεταξύ των ελληνικών συστημικών τραπεζών, ως συνέπεια των μειωμένων εσόδων, λόγω της αύξησης των NPEs. Στον αντίποδα, ένα 22% πιστεύουν ότι και οι τέσσερις τράπεζες θα είναι απαραίτητες την επαύριον της πανδημίας.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί είναι οι εκτιμήσεις των συμμετεχόντων για το εάν η κρίση θα οδηγήσει σε συρρίκνωση του δικτύου καταστημάτων των τραπεζών. H συντριπτική πλειοψηφία (79%) εκτίμησαν ότι θα υπάρξει συρρίκνωση άνω του 20%. Εξ’ αυτών, το 17% θεωρεί ότι η συρρίκνωση θα είναι σημαντική και θα ξεπερνά το 30%. Αντίθετα, το 20% εκτιμά ότι η συρρίκνωση θα είναι οριακή και τα καταστήματα θα μετασχηματιστούν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες