Η επιδημία στην Ελλάδα φθίνει, μειώνεται, σβήνε - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 23 Απριλίου 2020

Η επιδημία στην Ελλάδα φθίνει, μειώνεται, σβήνε



Με μάσκες όμως η σταδιακή άρση των μέτρων...
Μόλις 7 νέα κρούσματα ανακοινώθηκαν χθες από το Υπουργείο Υγείας, δείχνοντας ότι η διασπορά του κορονοϊού στη χώρα έχει περιοριστεί σημαντικά παρά τις "εξαιρέσεις" σε κλειστές δομές. Το βασικό στοιχείο για την πορεία της επιδημίας σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, είναι ο...
χαμηλός αριθμός θανάτων αλλά και η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών.

"Έχουμε πετύχει τη μείωση της επιδημίας. Όλοι μαζί την πετύχαμε. Ναι, έχει μειωθεί η διασπορά στον πληθυσμό και η επιδημία φθίνει, μειώνεται, σβήνει. Με πολλή χαρά ανακοινώσαμε ότι δεν είχαμε κανένα θάνατο χθες 22/4. Για εμάς είναι μια τεράστια ανακούφιση αυτό το πράγμα. Να μην μιλάμε για θανάτους, να μιλάμε για ζωές που σώζονται" ανέφερε χθες συγκινημένος ο καθηγητής λοιμωξιολογίας κ. Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια στιγμή όμως τόνιζε ότι είναι αδύνατο να σβήσει μία τέτοια επιδημία, όταν υπάρχει εισαγωγή της από άλλες περιοχές, όταν υπάρχουν «μικρές φωτιές» που σιγοκαίνε και δεν πάρει κανείς τα μέτρα του έγκαιρα.

"Ιδιαίτερα όσο παλεύουμε με την άρση των μέτρων, οποιαδήποτε χαλάρωση μπορεί να οδηγήσει σε επάνοδο της επιδημίας, την οποία θα παρακολουθούμε με μαθηματικά κριτήρια, θα παρακολουθούμε με αυξημένο testing. Θα παρακολουθούμε με ορο-επιδημιολογικές μελέτες, οι οποίες θα δείχνουν τυχόν παρουσία του ιού σε περισσότερο και σε μεγαλύτερο βαθμό, σε κάποια από τα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας, στα οποία μπήκαν και πιο αυστηρά μέτρα και στα οποία οι άνθρωποι συμμορφώθηκαν. Εκεί μπορούμε να δούμε πολύ περισσότερη κυκλοφορία του ιού και με μεγαλύτερη συλλογική ανοσία. Θέλει λοιπόν πολλή προσοχή στο να πεις ότι μηδένισα, έσβησα την επιδημία αυτή τη στιγμή' επισημαίνει ο καθηγητής.

Όσο λοιπόν θα ανοίγει η χώρα και τα μέτρα θα χαλαρώνουν, θα υπάρχουν και περισσότερες ευκαιρίες διασποράς του ιού, από κάποιον ο οποίος ενδεχομένως είναι ασυμπτωματικός ή κάποιον ο οποίος έχει ελαφρά συμπτώματα. Γι' αυτό θα είναι η συνεργασία των μαθηματικών, των επιδημιολόγων, των κλινικών γιατρών και οι αντοχές του συστήματος υγείας από την άλλη μεριά.

"Σταδιακά θα εκτεθούμε στον ιό. Αποφύγαμε σε αυτή την πρώτη φάση το να εκτεθούμε όλοι μαζί. Αποφύγαμε το να νοσήσουμε όλοι μαζί και να δούμε τραγική πίεση στο σύστημα υγείας, όπως είδαν φίλες χώρες με αντίστοιχα τραγικά νούμερα στους νεκρούς, στις εισαγωγές στις ΜΕΘ, την ανεπάρκεια δυνατών συστημάτων υγείας να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση. Θεωρώ ότι είναι μια τεράστια επιτυχία για τη χώρα μας αυτό. Αλλά σταδιακά, η κοινωνία πρέπει να ανοίξει. Είναι αδύνατον να μείνεις περιορισμένος και κλεισμένος και να περιμένεις το πότε θα φτιαχτεί ένα εμβόλιο, το οποίο μπορεί να μην είναι και ποτέ αποτελεσματικό", τόνισε ο κ. Τσιόδρας

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοαζαμάνης αναφέρει ότι το σύστημα υγείας θα είναι σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε περιστατικά και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. "Δεν εφησυχάζουμε και θα συνεχίσουμε να προετοιμάζουμε το σύστημα υγείας για πιθανή δυσμενή εξέλιξη. Δεν υπάρχει μια μέρα που θα πούμε ότι τελείωσε ο κορονοϊός σταματάμε ή να γκρεμίσουμε ότι χτίσαμε μέχρι τώρα στο σύστημα υγείας. Το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να ενισχύεται περαιτέρω για να αντιμετωπίσει τέτοια περιστατικά, αλλά ταυτόχρονα, όπως είπαμε ήδη τις προηγούμενες ημέρες, θα ξεκινήσει να επανέρχεται σε κανονικούς ρυθμούς με συγκεκριμένους κανόνες, με όρους και προϋποθέσεις. Ανά πάσα στιγμή θα είμαστε σε ετοιμότητα να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε κατάσταση και ναι, θα υπάρχουν και δομές οι οποίες θα λειτουργούν συνέχεια αποκλειστικά για τον Covid-19" είπε ο υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες