Ελλάδα: Τα ποσοστά θνητότητας... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Ελλάδα: Τα ποσοστά θνητότητας...



... και ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο...
Καθώς εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού και στη χώρα μας, ο αριθμός των αυξανόμενων περιστατικών επιτρέπει στους ειδικούς να έχουν ολοένα και πιο ευκρινή στοιχεία για την επίπτωσή της.

Τα...
στοιχεία των μελετών που έχουν γίνει παγκοσμίως και τα συμπεράσματα για τον κίνδυνο νόσησης και τη θνητότητα φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται και στον πληθυσμό που νοσεί και καταλήγει στην Ελλάδα. Δηλαδή φαίνεται πια ότι η θνητότητα είναι μεγαλύτερη στους άνδρες, και αφορά σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα και πιο συχνά προβλήματα καρδιάς, διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, έχουν καταλήξει έξι άνδρες, με το τελευταίο θύμα της πανδημίας να καταγράφεται χθες το πρωί στην Καστοριά.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους ο ειδικός σημείωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση πως στην Κίνα υπήρξε σημαντική υποκαταγραφή των θανάτων (ο συνολικός αριθμός θανάτων αναφέρεται σε περισσότερους από 3.200 ασθενείς) ενώ στην Ιταλία που η καταγραφή ήταν εκτενής ήδη οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τις 3.000 περιπτώσεις. «Από τις 16 Μαρτίου και μετά, για πρώτη φορά στην πορεία αυτής της πανδημίας, οι θάνατοι που καταγράφονται εκτός Κίνας είναι περισσότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν εντός Κίνας» επισήμανε.

Αναφέρθηκε ο κ. Τσιόδρας στη μεγαλύτερη κλινική μελέτη 44.672 ασθενών-επιβεβαιωμένων περιπτώσεων της νόσου, και είπε πως τα συμπεράσματα για τη θνητότητα αφορούν και τη χώρα μας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, η νόσος Covid-19 οδήγησε σε θάνατο στο 2% των περιπτώσεων. Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών με πνευμονία είχαν πιθανότητες 8% για μοιραία κατάληξη, ενώ οι άνω των 80 ετών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από την νόσο που έφτανε το ποσοστό του 15%.

«Παρόμοια με την εικόνα που βλέπουμε και στην πατρίδα μας σιγά-σιγά, είναι ότι τα ποσοστά θανάτων είναι υψηλότερα για τους άνδρες από τις γυναίκες και αφορά κυρίως σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και κακοήθειες» είπε ο κ. Τσιόδρας. Σημείωσε επίσης πως σε ΜΕΘ βρίσκεται εκτός από τους ηλικιωμένους και με προβλήματα υγείας, ένας άνδρας που διανύει την τέταρτη δεκαετία της ζωής του και για τον οποίο πρόβλημα συγκεκριμένο αποτελεί η παχυσαρκία, η οποία είναι παράγοντας κινδύνου για την γρίπη. Σε ό,τι αφορά τους παχύσαρκους ο καθηγητής ανέφερε πως δεν έχει ανακοινωθεί ευρέως ότι η παχυσαρκία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νέα νόσο, σε αντίθεση με το κάπνισμα.

Επιπλέον, και μιλώντας στη γλώσσα της στατιστικής ο καθηγητής πρόσθεσε πως οι μελέτες έχουν δείξει πως «στους ανθρώπους χωρίς κανένα υποκείμενο νόσημα, η θνητότητα παραμένει κάτω του 1%, ενώ σε αυτούς με υποκείμενα νοσήματα είναι μέχρι και 10 φορές υψηλότερη».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει πρόσφατη μελέτη, σύμφωνα με την οποία ο υψηλός πυρετός σχετίζεται με εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων, αλλά με μικρότερη πιθανότητα θανάτου, γεγονός που δείχνει, κατά τον κ. Τσιόδρα, ότι ο πυρετός αποτελεί σημαντική γραμμή άμυνας για αυτόν τον ιό. Η εμφάνιση δύσπνοιας είναι η πιο σοβαρή ένδειξη ότι μπορεί να οδηγήσει έναν ασθενή σε σοβαρή πνευμονία και σε αναπνευστική ανεπάρκεια με τα μέχρι τώρα δεδομένα από όλο τον κόσμο.


Τα νέα κρούσματα και οι νοσηλευόμενοι


Άλλα 46 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 προστέθηκαν σε όσα αριθμούσε ο σχετικός κατάλογος ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε αυτες τις 24 ημέρες που διαρκεί η πανδημία στα 464 κρούσματα. «Τα σημερινά δεδομένα επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις που έρχονται από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, την έδρα της Υγιεινής και Επιδημιολογίας και την Καθηγήτρια κυρία Βάνα Σύψα, ότι τουλάχιστον 2.000-3.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη μολυνθεί από τον ιό» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας.

Τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στην Αττική, ωστόσο εστίες του κορωνοϊού υπάρχουν στη Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλονίκη, την Ηλεία και την Αχαία.

Ωστόσο, σταθερά καταγράφονται συνεχώς νέα κρούσματα με απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, με τον τελευταίο απολογισμό να είναι στα 72. Ισάριθμοι ασθενείς δηλαδή που δεν γνωρίζουν πως έχουν εκτεθεί στον ιό και πως έχουν μολυνθεί αποτελούν μια δεξαμενή ατόμων που μπορεί να μόλυνε χωρις να το γνωρίζει όπως δεν γνώριζε και ότι μολύνθηκε.

Από τους 464 ασθενείς, 78 νοσηλεύονται, σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών. Από αυτούς οι 29 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 16 είναι διασωληνωμένοι. Όλοι οι νοσηλευόμενοι λαμβάνουν ειδική αντιική θεραπεία.

Ο μέσος όρος ηλικίας των νοσηλευόμενων είναι τα 68 έτη και των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη.

Τέλος, 19 άτομα έχουν λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες