Τάσος Μπαρτζώκας για ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών στις αγροτικές καλλιέργεις: «Άμεση ανάγκη η απλοποίηση του καθεστώτος μετάκλησης εργατών γης και ο εξορθολογισμός του υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών» - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2020

Τάσος Μπαρτζώκας για ζήτημα της έλλειψης εργατικών χεριών στις αγροτικές καλλιέργεις: «Άμεση ανάγκη η απλοποίηση του καθεστώτος μετάκλησης εργατών γης και ο εξορθολογισμός του υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών»


Η έλλειψη του εργατικού δυναμικού στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή της Ημαθίας εκτός από προβληματισμό των άμεσα ενδιαφερόμενων, καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, αποτελεί προβληματισμό του βουλευτή Ημαθίας, Τάσου Μπαρτζώκα.
Εν όψει του προγραμματισμού των εργασιών της νέας καλλιεργητικής χρονιάς, το αίτημα για επαναπροσδιορισμό του υφιστάμενου πλαισίου μετάκλησης καθίσταται επιτακτικότερο. Παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, τόσο μεμονωμένα όσο και υπό το καθεστώς συλλογικοτήτων, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκεια τους, αναφορικά με την έλλειψη εργατικών χεριών.
Το ζήτημα είναι παραπάνω από σοβαρό, καθώς από τη μία μεριά το ιδιαίτερα πολύπλοκο καθεστώς πρόσκλησης μετακλητών υπαλλήλων από την αλλοδαπή είναι γραφειοκρατικό και κοστοβόρο, ενώ από την άλλη πλευρά τη χαριστική βολή έδωσε το ασφαλιστικό σύστημα που εγκαθίδρυσε η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καλλιεργητές και κτηνοτρόφοι υποχρεώνονται να καταχωρίζουν όλους τους εργαζομένους στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ με πλήρη στοιχεία, να τους καταβάλουν τον κατώτατο μισθό, καθώς επίσης υποχρεώνονται και σε υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές.
Αποτέλεσμα των άνωθεν είναι η δραματική ένδεια σε παραγωγικό δυναμικό, η οποία πλείστες φορές οδηγεί και σε πλήρη απαξίωση των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.
Την ανησυχία των παραγωγών συμμερίζεται απόλυτα και ο Τάσος Μπαρτζώκας, ο οποίος υπενθυμίζεται ότι πριν τη λήξη του 2019 συσπείρωσε βουλευτές και έφερε το ζήτημα των εργατών γης στη Βουλή. Συγκεκριμένα και εν αναμονή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ζήτησε απλοποίηση της διαδικασίας πρόσκλησης και προσέλευσης των αλλοδαπών, απασχολούμενων στην ελληνική, αγροτική οικονομία, φιλικότερο φορολογικό περιβάλλον καθώς και αλλαγή του τρόπου καταχώρισης των εργατών στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.
Τονίζεται ότι από τις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ Μ. Βορίδη, διαφαίνεται ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και ότι σύντομα θα υπάρξει θετική έκβαση. Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τα αρμόδια Υπουργεία.




Αναλυτικά το κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης όπως υπεβλήθη στον Υπουργό Εργασίας

 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ


                                                                                                23 Δεκεμβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Ιωάννη Βρούτση
Υπόψιν: Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Παναγιώτη Μηταράκη
              
Θέμα: Δυσμενές καθεστώς πρόσκλησης εργατών γης τρίτων χωρών για εποχιακή απασχόληση.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Τα τελευταία χρόνια είναι πάγιο αίτημα των καλλιεργητών να αλλάξει το ρυθμιστικό πλαίσιο που διέπει το καθεστώς εισδοχής, εργασίας και ασφάλισης των πολιτών τρίτων χωρών, για εποχιακή απασχόληση στην αγροτική οικονομία.

Η διαδικασία, όπως περιγράφεται στο αρ.11 του ν. 4251/2014, όσο και στο αρ. 58 του ν.4384/2016, απαιτεί τη σύμπραξη πλείστων φορέων της κεντρικής διοίκησης, όχι μόνο για την έκδοση της απόφασης περί του όγκου εισδοχής, αλλά και για την εφαρμογή της. Αποτέλεσμα των εν λόγω ρυθμίσεων είναι ένα δυσμενές πλαίσιο, το οποίο αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές – εργοδότες, σχετικά με τους μετακλητούς εργάτες γης,  που περιλαμβάνει μεγάλη γραφειοκρατία και κόστος. Το εν λόγω πλαίσιο διαμορφώνει μια εξ υπαρχής δυσμενή κατάσταση.

Μεγαλύτερα εμπόδια θέτει και το ισχύον ασφαλιστικό καθεστώς, όπως αυτό έχει θεσπιστεί με το ν.4387/2016. Εκτός του ότι προβλέπει ασφαλιστικές εισφορές επί του εισοδήματος, γεγονός που έχει ανασχέσει την αναπτυξιακή δυνατότητα των καλλιεργητών - παραγωγών, οι ασφαλιστικές εισφορές που επιφυλάσσει για τους μετακλητούς πολίτες τρίτων χωρών καθιστά ανελκυστική την προσέλευση τους για εποχιακή εργασία στον αγροτικό τομέα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, όπως είχε τεθεί σε εφαρμογή από 01/01/2007, οι εργάτες γης έπαψαν να ασφαλίζονται με εργόσημο και πλέον ασφαλίζονται, βάσει των οριζόμενων από τις διατάξεις του άρθρου 42 του παραπάνω νόμου. Συγκεκριμένα, ο καλλιεργητής- εργοδότης υποχρεώνεται σε προμήθεια ειδικού παραβόλου αγοράς ασφαλιστικών εισφορών αγρεργατών, στο οποίο περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς υπέρ του Ε.Φ.Κ.Α. 

Περαιτέρω, οι αυξανόμενες κλιμακωτά εισφορές που προβλέπει ο ν.4387/2016, δημιουργούν το κατ’ εξοχήν αρνητικό πλαίσιο στην προσφορά εποχιακής εργασίας, εκ μέρους των μετακλητών πολιτών τρίτων χωρών. Είναι πλέον σύνηθες, είτε να απορρίπτουν τις προσκλήσεις, είτε να διαπραγματεύονται με τους καλλιεργητές την παροχή άτυπης εργασίας, ώστε να διασφαλίσουν μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα. Γι’ αυτό το λόγο επιλέγουν συχνά να κάνουν χρήση του καθεστώτος της τουριστικής παραμονής στη χώρα, προκειμένου να εξασφαλίσουν τη νόμιμη είσοδο, συνδυάζοντας την με παράτυπη εργασία.

Παράλληλα, το αρ. 40, του ν. 4387/2016 προβλέπει την υποχρέωση εκ μέρους των καλλιεργητών - εργοδοτών, να συντάσσουν εμπροσθοβαρώς χειρόγραφο Πίνακα Προσωπικού, όπου απεικονίζονται τα πλήρη στοιχεία απασχόλησης των εργαζομένων. Επί της ουσίας, και συνδυαστικά με τα άνωθεν, καλούνται να δεσμευθούν επί προβλέψεων, καθώς πολλοί εργάτες γης, είτε δεν εξαντλούν το χρόνο παραμονής στη χώρα μας, είτε απορρίπτουν εξαρχής την πρόσκληση.

Σε κάθε περίπτωση, αποτέλεσμα της υφιστάμενης κατάστασης είναι ότι οι καλλιεργητές, στερούνται εποχιακού ανθρώπινου δυναμικού. Η έλλειψη αυτή αποτυπώνεται στην τοπική παραγωγή, η οποία δεν εξαντλεί τη δυναμική της.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ

1. Έχει εξετασθεί το ενδεχόμενο απλοποίησης της διαδικασίας που προβλέπει ο ν.4251/2014 και συμπληρώνει ο ν.4384/2016;
2. Στο επικείμενο νομοσχέδιο που προετοιμάζει το Υπουργείο Εργασίας επί της συνοπτικής ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εξετάζεται ευνοϊκότερο καθεστώς ασφαλιστικών εισφορών για τους μετακλητούς εργαζομένους στην αγροτική οικονομία;
3. Με δεδομένο ότι το άρθρο 56 του ν.4635/2019 του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου επιφυλάσσει τη διακριτική ευχέρεια του Υπουργού Εργασίας ως προς τη ρύθμιση των λεπτομερειών, σχετικά με την καταγραφή εργασίας και απασχόλησης στο ΠΣ Εργάνη, έχει εξεταστεί ο εξορθολογισμός της διαδικασίας, προς όφελος των καλλιεργητών-εργοδοτών ;

 Με εκτίμηση
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ                                  
Βουλευτής ΠΕ Ημαθίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΕΟΚΛΗΣ Δ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ
Βουλευτής ΠΕ Λακωνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ
Βουλευτής ΠΕ Πέλλας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ
Βουλευτής ΠΕ Φθιώτιδας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΜΑΝΤΑΣ                               
Βουλευτής ΠΕ Μεσσηνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΗΣ
Βουλευτής ΠΕ Μεσσηνίας – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΛΟΥΧΟΣ
Βουλευτής ΠΕ ΔΡΑΜΑΣ – ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες