Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατΟίκον" από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη Βέροια - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Νέου τύπου πρόγραμμα Εξοικονομώ κατΟίκον" από τον Γιάννη Καλαϊτζίδη Βέροια



Πως θα λειτουργήσει το νέο Εξοικονομώ?
Εξοικονομώ κατ' Οίκον ΙΙΙ συμφώνα με τις πληροφορίες μας από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα συνδυάζει πέντε διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης που είναι :
• Επιδοτήσεις από το ΕΣΠΑ ή άλλες Κοινοτικές πηγές
• Τραπεζικά δάνεια,
• Ιδιωτική συμμετοχή των ιδιοκτητών των κτιρίων,
• Φοροαπαλλαγές και
Σημαντικό ρόλο θα «παίξουν» και οι προμηθευτές και οι διαχειριστές ενέργειας(ΔΕΔΔΗΕ και οι Εταιρείες Διανομής Αερίου) που θα πρέπει να επενδύσουν και αυτοί με την σειρά τους προκειμένου να επιτυγχάνουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας.
Ερώτηση :Υπάρχουν κάποια νέα στοιχεία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα?
Δύο τα βασικά νέα στοιχεία
1. Το 1ο στοιχείο που διαφοροποιεί ως προς την χρηματοδότηση το νέο πρόγραμμα από το υφιστάμενο είναι οι φοροαπαλλαγές για τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά εφέτος και δεν αποκλείεται να αναθεωρηθούν.
2. Το 2ο και επίσης σημαντικό είναι το καθεστώς επιβολής βάσει του οποίου οι ενεργειακές επιχειρήσεις καλούνται να υλοποιήσουν επενδύσεις που οδηγούν σε μείωση της κατανάλωσης ενέργειας για τους πελάτες τους. Ως τώρα οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περιελάμβαναν κυρίως ενημερωτικές δράσεις εκπαίδευσης των καταναλωτών, οδηγών κλπ. για τα οφέλη και τις τεχνικές της εξοικονόμησης. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να κάνουν επενδύσεις που μπορεί για παράδειγμα να περιλαμβάνουν αντικατάσταση καυστήρων σε πολυκατοικίες, εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης με φυσικό αέριο, εργασίες μόνωσης, κ.α.
Ερώτηση :Σε ποιους θα απευθύνεται το νέο Εξοικονομώ?
Θα απευθύνεται σε πολύ ευρύτερο κοινό σε σχέση με το υφιστάμενο, καθώς σχεδιάζεται με γνώμονα το στόχο που περιλαμβάνονται στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό, να αναβαθμιστούν ως το 2030 πάνω από το ένα έκτο (15%) των υφιστάμενων κτιρίων.
Ερώτηση :Υπάρχουν θετικές επιπτώσεις στην οικονομία από τα προγράμματα του εξοικονομώ?
Φυσικά.
Μπορούμε να κωδικοποιήσουμε  τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος 
1. Πρώτο και κύριο  η προστασία του περιβάλλοντος με την μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα,
2. Η εξοικονόμηση ενέργειας συνεπάγεται άμεσο όφελος για τους χρήστες των κτιρίων) καθώς μειώνεται ο λογαριασμός για το ρεύμα τα κοινόχρηστα κλπ.) 
3. Δίνει δουλεία σε όλα σχεδόν τα  επαγγέλματα που σχετίζονται με την οικοδομή (130 περίπου στο σύνολο τους) και που συνδέονται με τις εργασίες αναβάθμισης και αυξηση των εισοδημάτων τους. Παράγεται πλούτος.
4. Θα  οδηγήσει   μέσο-μακροπρόθεσμα  μέχρι το 2030 δηλ., την δεκαετία που μόλις εισήλθαμε, στην αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας κατά 8 δισ. ευρώ και στη δημιουργία 20.000-25.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης σύμφωνα με το Εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα.
Ερώτηση : Για  τα κονδύλια τι γνωρίζεται? 
Τα νέα είναι ενθαρρυντικά. Προβλέπεται να αυξηθούν θεαματικά, στα 500 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο έναντι 1 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των κονδυλίων που διατέθηκαν στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2014-2020. 
Ερώτηση:  Ποια η γνώμη σας για την δανειοδότηση των ωφελούμενων από τις Τράπεζες?
Οι τράπεζες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα χρήματα που θα χορηγήσουν και γι’ αυτό θέτουν όλο και περισσότερες δικλίδες ασφαλείας αφού για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν υπάρχουν σύμφωνα με τον νόμο προσημειώσεις ακινήτων. Προσπαθούν δηλ. να μην πέσουν σε ζημιογόνες καταστάσεις για αυτές της δεκαετίας του 2000. Όχι ότι δεν φταίνε και αυτές με τα κάθε λογής δάνεια που εξέδιδαν!
Έτσι το ψάξιμο του ενδεχόμενου πελάτη τους είναι σε βάθος και οι περιπτώσεις που οι ενδιαφερόμενοι δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο πρόγραμμα είναι  πάρα πολλές. Ευελπιστώ ότι βελτίωση της οικονομίας της χωράς μας να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να ανταποκρίνονται στις προϋποθέσεις που θέτουν οι τράπεζες. 
Ερώτηση:  Πιστεύεται ότι ο τρόπος που λειτουργεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι σωστό?
Για να συζητήσομε το θέμα αυτό σε σχέση με το πώς λειτουργεί το πρόγραμμα σε άλλες χώρες της ΕΕ θα χρειαστούμε μέρες. Πάντως σε γενικές γραμμές πιστεύω ότι το πρόγραμμα αυτό θα έπρεπε ο ιδιοκτήτης να συμμετέχει με ένα ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 10-15%. Τα οφέλη της οικονομίας της χώρας είναι τεράστια από την ιδία συμμετοχή των νοικοκυριών.
Επίσης το πρόγραμμα θα πρέπει να επιτρέψει την είσοδο σε αυτό και πέραν των κατοικιών. Η συμμετοχή της επαγγελματικής στέγης είναι αδιανόητο να μην εισέρχεται ακόμα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες