Η εικόνα-κειμήλιο και η σκανδαλώδης δωρεά της Αλβανίας στην UNESCO - Έντονες αντιδράσεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Η εικόνα-κειμήλιο και η σκανδαλώδης δωρεά της Αλβανίας στην UNESCO - Έντονες αντιδράσεις




Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να δωρίσει στην UNESCO εικόνα-κειμήλιο της Ανάστασης του Λαζάρου με αφορμή την 60η επέτειο από την ένταξη της χώρας στον οργανισμό.

Εντονες αντιδράσεις
 

Το θέμα είχε έρθει στη δημοσιότητα στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Εκκλησίας της Αλβανίας.

Οπως μεταδίδει το orthodoxianewsagency, η εικόνα της Ανάστασης του Λαζάρου, έργο του 18ου αιώνα, αγιογραφήθηκε από τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Αθανάσιο Ζωγράφο, αποκαταστάθηκε τον Μάρτιο του 2018 και φυλάσσεται στο Μουσείο Μεσαιωνικής Τέχνης στην Κορυτσά. Οι ειδικοί την έχουν χαρακτηρίσει ως κορυφαίο έργο τέχνης.

Η Εκκλησία της Αλβανίας «με έκπληξη πληροφορήθηκε την είδηση» και εξέφρασε την διαμαρτυρία της, καθώς η απόφαση λήφθηκε από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού της Αλβανίας, για το γεγονός ότι η Εκκλησία δεν έλαβε γνώση για την ενέργεια αυτή.

Η διαρπαγή από το καθεστώς Χότζα

Μάλιστα, στο επίσημο όργανο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας, την εφημερίδα «ΝGJALLJA», δημοσιεύθηκε κείμενο καταγγελίας της ενέργειας αυτής.

Η εικόνα είχε διαρπαχτεί από το καθεστώς Χότζα και στη συνέχεια δεν αποδόθηκε στην Εκκλησία της Αλβανίας, αλλά το κράτος τη θεώρησε ιδιοκτησία του.

Παρότι ο νόμος επικύρωσης της «Συμφωνίας ανάμεσα στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δημοκρατίας της Αλβανίας και της Ορθοδόξου Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Αλβανίας για την διακανονισμό των αμοιβαίων σχέσεων», προβλέπει ότι η «πολιτεία αναγνωρίζει στην Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Αλβανίας το δικαίωμα ιδιοκτησίας σε κινητά και ακίνητα αντικείμενα», στην προκειμένη περίπτωση αποδείχτηκε το αντίθετο.

Ακύρωση της απόφασης

Μετά τις αντιδράσεις, το υπουργικό συμβούλιο της Αλβανίας αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να ακυρώσει την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού της χώρας σχετικά με τη δωρεά της εικόνας στην UNESCO.

Η τωρινή απόφαση ανατρέπει την προηγούμενη που είχε ληφθεί τον Σεπτέμβρη του 2018 και η οποία προέβλεπε τη δωρεά της εικόνας στην UNESCO κατά την 60η επέτειο από την ένταξη της Αλβανίας στον οργανισμό.

Η απόφαση έχει άμεση ισχύ και το υπουργείο Πολιτισμού είναι υπεύθυνο για την εφαρμογή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες