Σοκαριστικά στοιχεία για τις φωτιές σε Ζάκυνθο και Λουτράκι - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Σοκαριστικά στοιχεία για τις φωτιές σε Ζάκυνθο και Λουτράκι


Μία τεράστια έκταση πρασίνου ίση με το νησί της Σαλαμίνας ή τη Σκόπελο έχασε η χώρα από την αρχή του έτους έως σήμερα εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας''τα Νέα'', από την 1η Ιανουαρίου μέχρις τις 18 Σεπτεμβρίου 2019 στη χώρα μας κάηκαν τουλάχιστον 96.100 στρέμματα γης, εκ των οποίων τα 14.400 ήταν κωνοφόρα δάση.

Τα στοιχεία που συνέλεξε το Κέντρο δορυφορικής παρακολούθησης φυσικών καταστροφών Beyond του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών κατά τη διάρκεια αυτού του εννεαμήνου είναι εντυπωσιακά:

Οι νομοί Εύβοιας και Βοιωτίας ήταν οι περιοχές όπου οι πυρκαγιές είχαν τη μεγαλύτερη συχνότητα εκδήλωσης. Η Εύβοια φέτος κάηκε πέντε φορές χάνοντας 12.570 στρέμματα δάσους ενώ στον νομό Βοιωτίας εκδηλώθηκαν τρεις μεγάλες φωτιές κάνοντας στάχτη 10.000 στρέμματα. Στη Ζάκυνθο είχαμε αναλογικά τις περισσότερες καμένες εκτάσεις.

Η πλειονότητα των καμένων δασικών εκτάσεων περιελάμβανε ποώδη, θαμνώδη και μεταβατική δασώδη βλάστηση ενώ το 15% ήταν δάση κωνοφόρων. Στο πύρινο μέτωπο της Ελαφονήσου έγιναν στάχτη περίπου 5.100 στρέμματα περιοχής Natura, επηρεάζοντας σπάνιους φυτικούς και ζωτικούς οργανισμούς όπως αμμοθίνες και τα ενδημικά είδη χλωρίδας που εμφανίζονται αποκλειστικά στις παραλίες και στην ενδοχώρα του νησιού, ενώ σημαντικό τμήμα των καμένων εκτάσεων στην Εύβοια και τη Ζάκυνθο έχει πληγεί στο παρελθόν άλλες τρεις φορές από πυρκαγιές, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την αναγέννηση της εκεί φύσης.

Όπως αναφέρει ο διευθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Χάρης Κοντοές στα "Νέα'' «στην περίπτωση της Εύβοιας, η περιοχή των Μεσσαπίων είχε καεί και πάλι το 2012 εμ την κοινή καμένη έκταση στην περιοχή να είναι 3.070 στρέμματα. Επίσης, η πληγείσα περιοχή του Λουτρακίου , η οποία ανήκει στη ζώνη Natura 2000, έχει ξανακαεί το 1986».

Σύμφωνα με τον κύριο Κοντοέ, οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επιβάλλουν στους επιστήμονες την ανάπτυξη συστημάτων παρακολούθησης, έγκαιρης προειδοποίησης και πρόγνωσης με στόχο την απολεσματική πρόληψη και τη χάραξη στρατηγικής στην αντιμετώπιση των φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες