Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 4 Αυγούστου 2019

Ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης

 
Ερώτηση  καταθέσαμε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με δυο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αγροτική κοινότητα και αφορούν (1) σε παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και (2) στην καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προτείνουμε την καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια, προκειμένου ένα μέρος τουλάχιστον του χαμένου εισοδήματος να καταβάλλεται έγκαιρα. Ειδικότερα η προκαταβολή θα μπορούσε να είναι 3€/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας "μπεμπέκου" με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ροδακινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, κ.λπ. Για καλλιέργειες δε άλλων περιοχών που έχουν επίσης πληγεί από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, οφειλόμενα κυρίως στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι προκαταβολές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μέχρι ποσοστό 30% έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί.
Όσον αφορά την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου, υπενθυμίζεται πως "προς τούτο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος για έγκριση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιλυθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της καλλιέργειας του ροδάκινου", ρωτώντας τον υπουργό για το σχεδιασμό των ενεργειών του.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ  – Θεοδώρα Τζάκρη - Βουλευτής Πέλλας, Σταύρος Αραχωβίτης- Βουλευτής Λακωνίας, Βασίλης Κόκκαλης- Βουλευτής Λάρισας, Φρόσω Καρασαρλίδου- Βουλευτής Ημαθίας, Αναστασία Γκαρά- Βουλευτής Έβρου, Τάνια Ελευθεριάδου- Βουλευτής Καβάλας Γιώτα Πούλου, Βουλευτής Βοιωτίας, Ελισάβετ-Μπέττυ Σκούφα Βουλευτής Πιερίας, Δώρα Αυγέρη Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης, Ελευθέριος  Αβραμάκης Βουλευτής Σερρών, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν Βουλευτής Ξάνθης, -μέλη της  Επιτροπής Παρακολούθησης και Ελέγχου του Κυβερνητικού Έργου (ΕΠΕΚΕ) για την Αγροτική Ανάπτυξη κατέθεσαν στη Βουλή Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με δυο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την αγροτική κοινότητα και αφορούν (1) σε παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και (2) στην καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι Βουλευτές ερωτούν τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τις ενέργειές που θα αναλάβουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου του προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα.

Παρακάτω ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
«ΘΕΜΑ: «Παρεμβάσεις για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και για την καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα»
Ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Κατά συνέπεια είναι εξαιρετικά κρίσιμη τόσο η υποστήριξη όσο και η αναβάθμιση της ποιοτικής παραγωγής και της προσφοράς των τοπικών προϊόντων με στόχο να ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό το ΑΕΠ της χώρας. Τα ροδάκινα, τα πορτοκάλια, το ελαιόλαδο, τα κεράσια, τα μήλα, τα δημητριακά, το καλαμπόκι, η τομάτα, το σπαράγγι, το βαμβάκι, συνιστούν μεταξύ άλλων την ιδιαίτερη ανάπτυξη και τη δυναμική του γεωργικού τομέα. Ωστόσο οι παραγωγοί τα τελευταία τρία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα που αφορούν στην ικανοποιητική διάθεση της παραγωγής τους. Η χαμηλή ποιότητα λόγω των επανειλημμένων χαλαζοπτώσεων και βροχοπτώσεων, σε συνδυασμό με αυξήσεις της παραγωγής τόσο στην Ελλάδα όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, δημιουργούν πιέσεις στις τιμές παραγωγού και στην απορρόφηση της παραγωγής. Οι ροδακινοπαραγωγοί π.χ., καθώς και οι παραγωγοί άλλων προϊόντων, καλούνται να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη φετινή εμπορική και οικονομική κατάσταση, η οποία σωρευτικά στις προηγούμενες κακές χρονιές δημιουργεί προβλήματα βιωσιμότητας των παραγωγών.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται από τη συνέχιση των ρωσικών απαγορεύσεων, οι συνέπειες των οποίων είναι πλέον ορατές  στο εισόδημα των αγροτών, κυρίως στις περιοχές που καλλιεργούν επιτραπέζιο ροδάκινο, με δεδομένο ότι η ρωσική αγορά δύσκολα θα αντικατασταθεί στην ολότητά της από άλλες αγορές, αλλά και από την αδυναμία των ελληνικών προϊόντων να κατακτήσουν τις εύρωστες δυναμικές αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυο σοβαρά προβλήματα, α) της δυσκολίας διάθεσης λόγω της αυξημένης παραγωγής (π.χ. ροδάκινα) σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και β) της ρευστότητας εξαιτίας του γεγονότος ότι οι καλλιέργειες τους επλήγησαν πολλάκις από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, όπως χαλαζοπτώσεις και βροχοπτώσεις. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση που οδηγεί την αγροτική κοινότητα σε καταστάσεις απόγνωσης, η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ξεκινήσει συζητήσεις ώστε να αντιμετωπιστεί σε όσο το δυνατό πιο γενικό επίπεδο το πρόβλημα τόσο της αδυναμίας διάθεσης και των χαμηλών τιμών παραγωγού, όσο και των προβλημάτων ρευστότητας των παραγωγών. Ανάμεσα στα μέτρα που προτάθηκαν αναφέρθηκαν: (1) Η αναδιάρθρωση της καλλιέργειας επιτραπέζιου ροδάκινου. Προς τούτο έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικός φάκελος για έγκριση επιδοτούμενου προγράμματος αναδιάρθρωσης προκειμένου να επιλυθεί το διαρθρωτικό πρόβλημα της καλλιέργειας του ροδάκινου και (2) η καταβολή  προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια, προκειμένου ένα μέρος τουλάχιστον του χαμένου εισοδήματος να καταβάλλεται έγκαιρα. Ειδικότερα η προκαταβολή θα μπορούσε να είναι 3€/δένδρο για τις συμπύρηνες ποικιλίες ροδάκινων και βερίκοκων ποικιλίας "μπεμπέκου" με κατεύθυνση τη βιομηχανία και 4 €/δένδρο για τις υπόλοιπες καλλιέργειες ροδακινιάς, κερασιάς, βερικοκιάς, δαμασκηνιάς, κ.λπ. Για καλλιέργειες δε άλλων περιοχών που έχουν επίσης πληγεί  από αντίξοα καιρικά φαινόμενα, οφειλόμενα κυρίως στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, οι προκαταβολές θα μπορούσαν να υπολογιστούν μέχρι ποσοστό 30% έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Ποιες θα είναι οι ενέργειές σας προκειμένου να ολοκληρωθούν θετικά τα δυο παραπάνω ζητήματα:
(1) το κοινοτικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της καλλιέργειας του επιτραπέζιου ροδάκινου και
(2) η καταβολή προκαταβολών από τον ΕΛΓΑ έναντι των οριστικών πορισμάτων και αποζημιώσεων που έχουν να λαμβάνουν οι παραγωγοί από ζημιές στις καλλιέργειές τους από αντίξοα καιρικά φαινόμενα ή άλλα αίτια.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες