11 Ιουν 2019

Πότε θα δοθούν οι αυξημένες συντάξεις χηρείας - Ποιοι θα είναι... διπλά ευνοημένοι

0 comments

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καταβληθούν με τις συντάξεις Ιουλίου, στο τέλος Ιουνίου οι αυξημένες συντάξεις χηρείας σε περίπου 45.000 δικαιούχους, βάσει του πρόσφατου νόμου.

Ο νόμος ισχύει από τις 17 Μαΐου που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, όμως συντάξεις Ιουνίου θα έπρεπε να καταβληθούν αυξημένες κατά περίπου 40 % πληρώθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές, χωρίς αλλαγές.

ADVERTISING

Η σύνταξη

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις δικαιούχων που θα λάβουν διπλή αύξηση καθώς το νέο ποσοστό (70% αντί 50%) της σύνταξης θα υπολογιστεί με βάση την παλαιά παροχή του θανόντος χωρίς αυτή να έχει επανυπολογιστεί όπως ορίζει ο νόμος Κατρούγκαλος. Συγκεκριμένα, ο νόμος 46 11/ 2019 που ψηφίστηκε εντός Μαΐου καταργεί το όριο ηλικίας των 55 ετών και ορίζει ότι οι συντάξεις λόγω θανάτου συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα καταβάλλονται στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους ακόμη και μετά την παρέλευση της τριετίας.

Παράλληλα,αυξάνει το ποσοστό αναπλήρωσης που δικαιούνται οι χήρες . χήροι από τη σύνταξη του θανόντος στο 70% από το 50% . Αυτό στην πράξη οδηγεί στην αύξηση της τάξης του 40% που τη δικαιούνται τόσο οι επιζώντες λόγω θανάτου ασφαλισμένου όσο και επιζώντες λόγω θανάτου συνταξιούχου.

Βέβαια η πιθανή αύξηση αφορά τους θανόντες που ήταν συνταξιούχοι και πριν τις 13 Μαϊού του 2016 όταν ψηφίστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου. Και αυτό βέβαια γιατί βάσει του νέου νόμου εάν η σύνταξη βγαίνει χαμηλότερη μετά τον επανυπολογισμό, τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται με βάση τα παλαιά, υψηλότερα ποσά.

Εάν πάλι ο επανυπολογισμός οδηγεί σε υψηλότερη σύνταξη τότε τα ποσοστά της σύνταξης χηρείας θα υπολογίζονται στη νέα υψηλότερη σύνταξη.

Οι 9 κατηγορίες που αναμένεται να λάβουν διπλή σύνταξη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι διπλά ευνοημένοι είναι όσοι ανήκουν στις εξής κατηγορίες:

1. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Π.Ε (Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

2.Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Τ.Ε ( Τεχνολογικής εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω.

3. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Δ.Ε ( Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) που είχε αποχωρήσει με 28 έτη ασφάλισης και άνω.

4. Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος κατηγορίας Υ.Ε (υποχρεωτικής εκπαίδευσης ) που είχε αποχωρήσει με 30 έτη ασφάλισης και άνω.

5.Συνταξιούχος ΙΚΑ που είχε αποχωρήσει με 35 ετία και είχε συντάξιμες αποδοχές από 1.600 ευρώ και άνω ( ήταν δηλαδή σε ασφαλιστική κλάση από την 20η και άνω)

6.Συνταξιούχος του ΤΕΒΕ που είχε αποχωρήσει με περισσότερα από 15 έτη ασφάλισης , ασχέτως ασφαλιστικής κλάσης.

7. Συνταξιούχος του Ταμείου Νομικών που είχε αποχωρήσει με 25 έτη χρόνια ασφάλισης και άνω.

8.Συνταξιούχος του πρ.ΤΣΑΥ που είχε αποχωρήσει με 25 χρόνια ασφάλισης και άνω.

9. Συνταξιούχος του πρ. ΤΣΜΕΔΕ που είχε αποχωρήσει με 25 έτη ασφάλισης και άνω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε