Πρωτοφανές προεκλογικό κλίμα... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2019

Πρωτοφανές προεκλογικό κλίμα...


Στην πορεία προς τις εθνικές εκλογές διαπιστώνεται καθημερινά ένα παράδοξο φαινόμενο: το πολιτικό κλίμα είναι υποτονικό, οι αντιπαραθέσεις χλιαρές, το...
ενδιαφέρον των πολιτών καθόλου έντονο. Δημιουργείται η εντύπωση πως όλοι βιάζονται να έρθει η Κυριακή 7 Ιουλίου «για να τελειώνουμε». Μεταπολιτευτικά, μάλλον δεν υπήρξε ποτέ τέτοια προεκλογική περίοδος.

Εξηγήσεις υπάρχουν πολλές. Ισως η πιο βάσιμη εδράζεται στο γεγονός ότι η Ν.Δ. εξασφάλισε μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές, που της δίνει το δικαίωμα να θεωρεί ότι θα κάνει εκλογικό περίπατο. Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών προκάλεσε σαφώς μούδιασμα και αμηχανία.

Το υποτονικό κλίμα, βεβαίως, ερμηνεύεται και από το γεγονός ότι η χώρα έζησε μια μακρά προεκλογική περίοδο που κορυφώθηκε στις διπλές εκλογές του Μαΐου. Συνεπώς, τα κόμματα ό,τι είχαν να πουν το είπαν και οι πολίτες ό,τι είχαν να ακούσουν το άκουσαν. Μια τέτοια εξήγηση όμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στο διάστημα πριν από τις ευρωεκλογές το πολιτικό κλίμα ήταν πολύ οξυμένο. Η πόλωση κορυφώθηκε και η δημιουργία εντυπώσεων υπερίσχυσε στην αντιπαράθεση θέσεων και προγραμμάτων. Συνεπώς οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει στις πραγματικές διαστάσεις ποια θα είναι η επόμενη μέρα των εθνικών εκλογών στην περίπτωση που νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ.

Αν συνεχιστεί η κατάσταση που περιγράφουμε, το βέβαιο είναι πως ένας μη ευκαταφρόνητος αριθμός ψηφοφόρων θα οδηγηθεί στις κάλπες με κυρίαρχο το θυμικό και όχι τη λογική που απορρέει από τη γνώση των θέσεων των διεκδικητών της κυβερνητικής εξουσίας. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το υποτονικό εκλογικό κλίμα δεν βοηθάει καθόλου στην αύξηση της συμμετοχής στις εκλογές.

Στις μέρες που απομένουν ελπίζουμε πως το κλίμα θα αντιστραφεί. Αλλά για να συμβεί αυτό την πρωτοβουλία πρέπει να τη λάβουν τα κόμματα. Η Ν.Δ. δείχνει να μην το επιθυμεί. Και αυτό φάνηκε από τη στάση που κράτησε στο ζήτημα της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών και κυρίως ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την οποία απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι. Την αντιστροφή του κλίματος έχουν ευθύνη να την επιβάλουν τα υπόλοιπα κόμματα και κυρίως τα κόμματα της Αριστεράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες