Πώς διαβάζουν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Πώς διαβάζουν τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ...


Τα τελευταία νούμερα των εταιριών δημοσκοπήσεων και το κλείσιμο της “ψαλίδας” έχουν προκαλέσει χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο, αφού βλέπουν πως έστω και στο παρά πέντε των εκλογών το...
κλίμα αλλάζει. Στην Ηρώδου Αττικού δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο η νίκη της ΝΔ να είναι μεγάλης έκτασης θεωρώντας κάτι τέτοιο απίθανο. 

Είναι ένα σενάριο “εφιαλτικό” που θα οδηγούσε τον Άλεξη Τσίπρα είτε να αποδεχτεί την ήττα του και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές τον Ιούνιο είτε αποδυναμωμένος να επιχειρήσει να περισώσει ό,τι μπορεί έως τον Οκτώβριο.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο προσπαθούν να ξεπεράσουν την αυστηρή λογική που επιβάλλουν τα νούμερα των δημοσκοπήσεων μένοντας αρκετά στην πολύ καλη εικόνα που παρουσιάζουν οι ανοιχτές συγκεντρώσεις με τον Αλέξη Τσίπρα. 

Αυτός είναι ο λόγος που ο πρωθυπουργός, ενώ είχε μιλήσει αρχικά για ντέρμπι με τη ΝΔ, άλλαξε στάση και έκανε λόγο για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο δεν μπορούν παρά να διαβάζουν τους αριθμούς που δείχνουν ότι οι ώρες που απομένουν μέχρι την Κυριακή είναι πολύ κρίσιμες.

Στη χθεσινή μέτρηση της ALCO για λογαριασμό του OPEN η διαφορά συρρικνώθηκε στο 5,6% στην πρόθεση ψήφου. Και οι υπόλοιπες μετρήσεις όμως δείχνουν πως τα αντανακλαστικά της Κουμουνδούρου, έστω και καθυστερημένα, έχουν αρχίσει να λειτουργούν. 

Για την Marc και το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ η διαφορά μειώθηκε κατά 3,3%, ενώ για το ΒΗΜΑ και την Metron Analysis 0,6%. Η MRB για ΤΑ ΝΕΑ έδειξε τη “ψαλίδα” να κλείνει κατά 0,9% σε σχέση με τα προηγούμενα στοιχεία της και ο PALMOS για το TVXS 2,4%.

Τα άλλα δεδομένα που παρατηρούν με πολύ μεγάλη προσοχή στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, αλλά και η συσπείρωση του κόμματος. Σύμφωνα με την ALCO, όσοι δεν έχουν καταλήξει τι θα ψηφίσουν φτάνουν στο 11,3%, ενώ πολλοί ερωτηθέντες δηλώνουν πως θα απέχουν από τη διαδικασία (9,3%).

Έξι ημέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες η μείωση της αποχής είναι το μεγάλο στοίχημα των επιτελών της Κουμουνδούρου, αφου εκτιμούν πως μέσα στους απογοητευμένους ψηφοφόρους είναι αρκετοί που είχαν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015, αλλά κυρίως προοδευτικοί πολίτες που δηλώνουν απογοητευμένοι όλη την περίοδο των μνημονίων. Όσον αφορά τους αναποφάσιστους, σύμφωνα και με την ALCO, από τη στιγμή που τουλάχιστον ένας στους τρεις είχε ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το ζητούμενο των επόμενων ημερών είναι ο “επαναπατρισμός” τους. 

Το εκλογικό θρίλερ, πάντως, θα έχει και συνέχεια, αφού στελέχη της πλειοψηφίας που μίλησαν στο newpost.gr εκτιμούν πως δεν θα είναι λίγοι όσοι αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν στην κυριολεξία μέσα στο παραβάν. Με βάση αυτή τη λογική, οι ίδιες πηγές θεωρούν πως υπάρχει και κόσμος που οι “κεραίες” όλων των εταιριών μετρήσεων δεν μπορούν να εντοπίσουν και συνεπώς η πραγματική δημοσκόπηση θα αποτυπωθεί μόνο το βράδυ της 26ης Μαίου με την ευρωκάλπη.

Η δημοσκόπηση της ALCO δείχνει επίσης πως η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να βρίσκεται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα για παραμονές εκλογικής αναμέτρησης. Φτάνει στο 56% και είναι ελαφρώς ανεβασμένη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Περιθώρια υπάρχουν, ωστόσο το συγκεκριμένο νούμερο χτυπά ένα “καμπανάκι” προς την Κουμουνδούρου ότι οι εξαγγελίες του Ζαππείου δεν έχουν καταφέρει να σηκώσουν τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ απο τον “καναπέ” τους. 

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Άλεξης Τσίπρας σε όλες τις τελευταίες του τοποθετήσεις “κλείνει το μάτι” στο εκλογικό σώμα για νέο πακέτο παροχών στα τέλη του χρόνου και ταυτίζει την υποστήριξη στην κυβέρνηση στις ευρωεκλογές με τα μέτρα που εξήγγειλε στο Ζάππειο. “Πάνω στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι γραμμένη η 13η σύνταξη”, σημείωνει με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας, πως “πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα ελάφρυνσης της κοινωνικής πλειοψηφίας”.

Οι μετρήσεις που θα έχουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου την Πέμπτη και την Παρασκευή θα είναι ενδεικτικές του κλίματος με το οποίο θα προσέλθουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες, αφού θα αποτυπωθούν και οι συντάξεις που θα έχουν λάβει 2,5 εκατομμύρια δικαιούχοι. Οι μειώσεις του ΦΠΑ στα τρόφιμα είναι ακόμα νωρίς να καταγραφούν στην τσέπη των νοικοκυριών.

Στο στόχαστρο των επιτελών του Μαξίμου είναι και η προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων ηλικίας 17-21 που, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν γίνει, ξεπερνούν τους 500.000...

newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες