22 Μαΐ 2019

Η μεγάλη "παγίδα" των τεκμηρίων διαβίωσης - Πώς μπορούν να την αποφύγουν οι φορολογούμενοι

0 comments

Γράφει ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου

Η διαδικασία των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται με αργούς ακόμα ρυθμούς, αλλά από τις αρχές του επόμενου μήνα αναμένεται να ενταθεί, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος φορολογουμένων θα πρέπει να τις υποβάλλει έως τις 30 Ιουνίου.

Η διαδικασία σε σχέση με πέρσι δεν έχει μεγάλες διαφορές , όπως δεν έχει καμία διαφορά η μεγαλύτερη παγίδα που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι φορολογούμενοι και είναι αυτή των τεκμηρίων διαβίωσης.

Για άλλη μία χρονιά λοιπόν θα εφαρμοστούν τα τεκμήρια, όπως αναλύονται στα άρθρα 31 και 32 του Ν. 4172/2013. Χαρακτηριστικά ο νόμος αναφέρει ότι ο φορολογούμενος που υπόκειται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται σε εναλλακτική ελάχιστη φορολογία όταν το τεκμαρτό εισόδημά του είναι υψηλότερο από το συνολικό εισόδημά του.

Τα τεκμήρια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, οι οποίες είναι:

  • Οι αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες, άρθρου 31 Ν. 4172/2013(χρήση Ι.Χ., οικίας, βάρκας- σκάφους, πισίνας, ιδιωτικού σχολείου, οικιακής βοηθού), καθώς και το ελάχιστο 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο.
  • Οι δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, άρθρου 32 Ν. 4172/2013 (οχημάτων, σκαφών, επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων, μετοχών, επενδυτικών προϊόντων, ακινήτων, ανέγερσης- βελτίωσης ακινήτων, αποπληρωμής- χορήγησης δανείων, δωρεών).

Με την εφαρμογή των τεκμηρίων ο φορολογούμενος αντιμετωπίζει τα εξής προβλήματα :

  • Πληρωμή περισσότερου φόρου, διότι ο φόρος υπολογίζεται στο τελικό εισόδημα που προκύπτει. Ειδικά σε όσους έχουν ατομική επιχείρηση οι διαφορές φόρου είναι υπέρογκες , δεδομένου ότι δεν έχουν αφορολόγητο μέσω των καταναλωτικών αποδείξεων.
  • Απώλεια δικαιώματος μεταφοράς ζημίας πενταετίας. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες εκτός του υπέρογκου φόρου , χάνουν το δικαίωμα μεταφοράς της ζημίας που έχουν από το παρελθόν και έτσι το φορολογικό κόστος εκτοξεύεται.
  • Απώλεια ή συρρίκνωση επιδομάτων. Η βάση υπολογισμού των περισσότερων επιδομάτων είναι το τελικό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο μεγαλώνει όπως προαναφέραμε λόγω των τεκμηρίων. Τρανταχτό παράδειγμα είναι το επίδομα τέκνων, το επίδομα ενοικίου , αλλά και το κοινωνικό μέρισμα όπως εφαρμόστηκε τα τελευταία δύο χρόνια.
  • Απώλεια δικαιώματος εφαρμογής κοινωνικών παροχών , χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος , όπου αρκετοί το χάνουν έμμεσα λόγω εφαρμογής τεκμηρίων.

Το ερώτημα που αυτόματα γεννάται είναι πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ζημιά από την παγίδα των τεκμηρίων.

Τρόποι αντιμετώπισης, έστω και λίγοι, υπάρχουν κι αυτούς θα αναλύσουμε ευθύς αμέσως

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε