29 Μαρ 2019

Σενάριο πολέμου Ελλάδας - Τουρκίας...
...με παρέμβαση των ΗΠΑ «βλέπει» η Yeni Safak...

Σχεδόν ένα 24ωρο πριν από τις κρίσιμες αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, επέλεξε να αναδείξει πολεμικά σενάρια στο Αιγαίο και την...
ανατολική Μεσόγειο, εμπλέκοντας και την Ελλάδα. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, αφορμή για τις υποτιθέμενες αυτές συγκρούσεις γίνονται οι εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο σχετικά με το καθεστώς της Κύπρου, ενώ επισημαίνονται και οι τεταμένες σχέσεις Ουάσινγκτον - Άγκυρας, έπειτα από την απόφαση της δεύτερης για την αγορά των αντιπυραυλικών συστημάτων S-400 από τη Ρωσία, κάτι που ενδεχομένως οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή κυρώσεων.

Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο «Ο 6ος στόλος θα επιτεθεί στην Τουρκία», αναφερόμενη στο σενάριο μίας αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στη χώρα και κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στο βιβλίο του αρχηγού των ναυτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ, Τζον Ρίτσαρντσον, με τίτλο «Fleet Tactics and Naval Operations», το οποίο και επικαλείται. 

Θέμα του βιβλίου είναι αναλύσεις για διάφορα σενάρια πολέμου, μεταξύ αυτών και στην περιοχή του Αιγαίου, ενώ χρησιμοποιήθηκαν χάρτες που επεξηγούν τις πολεμικές επιχειρήσεις μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας.

Σε ένα από τα κεφάλαια του βιβλίου υπό τον τίτλο «Πόλεμος στο Αιγαίο» αναφέρεται ότι η «Τουρκία έχει εδώ και καιρό ένα ισχυρό εχθρό». Η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει φτάσει σε μη αναστρέψιμο σημείο και οι ΗΠΑ, που υποστηρίζουν την Ελλάδα, επιτίθενται με τον 6ο στόλο τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα σενάρια: 

Στον πρώτο χάρτη η Ελλάδα εγκαθιστά τακτικούς βαλλιστικούς πυραύλους στην Κυπριακή Δημοκρατία. Προκειμένου η Τουρκία, για να αποτρέψει αυτή την κίνηση, προειδοποιεί με σκληρό τρόπο την Αθήνα, η οποία ωστόσο δεν κάνει πίσω και πλοία της κατευθύνονται προς την Κύπρο, αλλά βυθίζονται από το τουρκικό ναυτικό.

Στον δεύτερο χάρτη, Τούρκοι κομάντο ξεκινούν επιχείρηση για την κατάληψη των νησιών της Μυτιλήνης, της Χίου, της Σάμου και της Κω.

Στον τρίτο χάρτη, στα νότια της Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Harry S.Truman» και άλλα πλοία των ΗΠΑ έρχονται αντιμέτωπα με τα τουρκικά πλοία.

Στον τέταρτο χάρτη, φαίνονται αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στα βόρεια της Χίου και νότια της Αμοργού και να στοχεύουν Αϊβαλί, Σμύρνη, Τσεσμέ, Κουσάντασι και Αλικαρνασσό.  Το ‘οπλοστάσιο’ του 6ου στόλου αναπτύσσεται στο Κρητικό αρχιπέλαγος στα βόρεια του νησιού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το βιβλίο επισημαίνει στην εισαγωγή του ότι όσα περιγράφονται σε αυτό είναι υποθετικά σενάρια και προσωπική άποψη των συγγραφέων, ωστόσο η Safak υποστηρίζει ότι αυτοί που συμμετείχαν στη δημιουργία του περιεχομένου καθώς και ο επικεφαλής του αμερικανικού Ναυτικού Ινστιτούτου, είναι όλοι πρώην Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι. Κάτι που -σύμφωνα με την εφημερίδα- μπορεί να «μεταφράσει» κανείς ως μία πιθανή στάση των ΗΠΑ σε μία πραγματική σύρραξη Ελλάδας και Τουρκίας.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε