2 Φεβ 2019

Νέα Δημοκρατία: Εξόφθαλμα αντισυνταγματική η ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


 
Σφοδρότατη επίθεση στην κυβέρνηση με αφορμή το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού εξαπέλυσε η Νέα Δημοκρατία. Τη χαρακτηρίζει εξόφθαλμα αντισυνταγματική και τονίζει ότι θα καταθέσει, για τρίτη φορά, δικό της σχέδιο νόμου.

Αφορμή... 

 
 
 
για την ανακοίνωση από τη Νέα Δημοκρατία ήταν ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή σχετικά με την κυβερνητική πρόταση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η ψήφος τους δεν θα προσμετράται για την εξαγωγή του συνολικού εκλογικού αποτελέσματος.

Το σχέδιο της κυβέρνησης δίνει δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν την ελληνική ιθαγένεια και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίζουν στα προξενεία. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν μόνο για τρεις βουλευτές «Αποδήμων», ενώ οι υπόλοιποι 297 της Βουλής θα προκύπτουν από τις ψήφους όσων μένουν στην Ελλάδα.

Κατά τη Νέα Δημοκρατία αυτή είναι μια «εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση» και καλεί την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί να καταθέσει στη Βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου».Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας

«Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής, η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει μια εξόφθαλμα αντισυνταγματική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αν ισχύει το συγκεκριμένο σχέδιο της Κυβέρνησης, οι ψήφοι των κατοίκων του εξωτερικού θα προσμετρώνται, όχι στο σύνολο της Επικράτειας, όπως όλων των Ελλήνων πολιτών, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την εκλογή τριών βουλευτών.

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση να μην διανοηθεί να καταθέσει στη βουλή σχέδιο νόμου που καταστρατηγεί τη συνταγματική αρχή της ισότητας ψήφου.

Η Νέα Δημοκρατία έχει φέρει τρεις φορές μέχρι σήμερα τροπολογία με μία πλήρη, συγκεκριμένη, και άμεσα εφαρμόσιμη ρύθμιση. Αυτή δίνει τη δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους -ισότιμα με όλους τους Έλληνες- το κόμμα της επιλογής τους. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει και τέταρτη φορά την ίδια πρόταση η οποία μπορεί κάλλιστα να εφαρμοσθεί από τις επόμενες κιόλας εκλογές.

Η Κυβέρνηση αντί να εμπαίζει τους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης οφείλει να τους δώσει λόγο υπερψηφίζοντας την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, και όχι να εφευρίσκει τρόπους για να αποφύγει την κρίση τους».

Πηγή: www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε