11 Ιαν 2019

Περισσότερες δόσεις για ΕΝΦΙΑ και φόρο εισοδήματος εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών

0 comments

Λύσεις προκειμένου να αυξηθεί η εισπραξιμότητα των βασικών φόρων που βαρύνουν τους φορολογούμενους έχει βάλει στο τραπέζι το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για σενάρια που εξετάζονται αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ καθώς και το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος με πιστωτικό αποτέλεσμα που κάθε χρόνο λαμβάνουν περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΑΑΔΕ, η εμπρόθεσμη εισπραξιμότητα των δύο βασικών φόρων, διαμορφώνεται περίπου στο 75%. Αυτό σημαίνει ότι το ένα στα τέσσερα ευρώ των δύο φόρων δεν πληρώνεται εμπρόθεσμα. Τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν:

- Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος σε έξι μηνιαίες δόσεις αντί των τριών διμηνιαίων που προβλέπονται σήμερα. Έτσι, ο φόρος εισοδήματος θα εξοφλείται από τον Ιούλιο έως και τον Δεκέμβριο. Υπάρχει και δεύτερο σενάριο που προβλέπει την έναρξη πληρωμής του φόρου νωρίτερα, δηλ. από τον Ιούνιο ή και τον Μάιο.

- Την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε 10 μηνιαίες δόσεις αντί για έξι σήμερα. Έτσι, η έναρξη πληρωμής του φόρου θα μπορεί να γίνει από τον Μάρτιο κάθε έτους.

Παράλληλα εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν οι διευκολύνσεις φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση. Οι λύσεις που εξετάζονται είναι:

- Η θέσπιση μιας νέας, έκτακτης γενικευμένης ρύθμισης για όλους όσοι έχουν οφειλές προς Εφορία και Τελωνεία

- Η μόνιμη βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Το σενάριο που εξετάζεται είναι ο αριθμός να αυξηθεί στις 24.

Πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε