Μητσοτάκης: H κυβέρνηση δεν εξασφάλισε συναινέσεις... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Μητσοτάκης: H κυβέρνηση δεν εξασφάλισε συναινέσεις...



...για τη Συμφωνία των Πρεσπών...

Την αντίθεσή του στην προωθούμενη Συμφωνία των Πρεσπών επανέλαβε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στην δημόσια τηλεόραση της Σερβίας, επισημαίνοντας ότι ο πρωθυπουργός «ποτέ δεν προσπάθησε να...
δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το τι προτίθεται να κάνει με τη Συμφωνία στην περίπτωση που εκλεγεί πρωθυπουργός, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η ΝΔ ήταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι «μιας οποιασδήποτε λύσης» που μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές εντάσεις.

«Αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό  και στην  αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική. Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Θεωρούμε αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια. Κάναμε και συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μην  κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος μαζί σας, δε θα υποστηρίξουμε αυτή τη συμφωνία όποτε κι αν η κυβέρνηση τη φέρει στη Βουλή προς ψήφιση» δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ κλήθηκε επίσης να τοποθετηθεί στο θέμα της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Θα είμαι πολύ ξεκάθαρος. Η Ελλάδα δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και δεν προτίθεται να το κάνει. Και σίγουρα δεν προτίθεμαι να το κάνω εάν εκλεγώ Πρωθυπουργός. Από την άλλη πλευρά, υποστηρίζουμε πλήρως τον διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας. Αυτά είναι πολύ περίπλοκα και συναισθηματικά φορτισμένα ζητήματα. Πρέπει να επιλυθούν και από τις δύο πλευρές με πνεύμα καλής θέλησης και συνεργασίας. Και από αυτή την άποψη, οι μονομερείς ενέργειες από την Πρίστινα όπως οι πρόσφατοι δασμοί στα προϊόντα από τη Σερβία και τη Βοσνία δε θα μπορούσα να πω ότι είναι εποικοδομητικές. Αναφορικά με τους διεθνείς οργανισμούς, η απάντηση είναι ότι θα πρέπει να πληρούνται τα κατάλληλα κριτήρια» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για την ένταση στις ελληνο-αλβανικές σχέσεις λόγω της υπόθεσης του ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο πρόεδρος της ΝΔ έκανε λόγο για αναπάντητα ερωτήματα.

«Κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική. Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας» είπε.

Και πρόσθεσε: Η Αλβανία πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους Ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των μειονοτήτων και πρέπει ακόμα να σημειωθεί σημαντική πρόοδος σε αυτό το μέτωπο. Υπάρχουν ακόμα άλυτα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Αλβανίας. Σκοπεύουμε να προσπαθήσουμε να τα επιλύσουμε, πάντα σε πνεύμα καλής συνεργασίας. Αλλά αυτό που σίγουρα δεν είναι εποικοδομητικό, είναι η εμπρηστική ρητορική που απευθύνεται στο εσωτερικό ακροατήριο και ξεκάθαρα δεν είναι χρήσιμη όταν προσπαθούμε να επιλύσουμε περίπλοκα ζητήματα.

Σε ερώτηση, τέλος, για το αν θα εκλεγεί πρωθυπουργός, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παραδέχτηκε ότι θα είναι «πολύ δύσκολη μάχη».

«Θα έχουμε εκλογές το 2019, προσπαθούμε να χτίσουμε ευρύτερες συναινέσεις, αγωνιζόμαστε να πείσουμε ανθρώπους που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ πριν τη Νέα Δημοκρατία, να μας εμπιστευτούν ώστε να επαναφέρουμε την Ελλάδα στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, να ενδυναμώσουμε τους θεσμούς και να βελτιώσουμε τη δημόσια διοίκηση. Αλλά γνωρίζω καλά ότι ο αγώνας αυτός θα είναι δύσκολος, και όσο και αν είναι ευχάριστο για εμάς να παρακολουθούμε τους αριθμούς των ερευνών, η μάχη αυτή θα είναι σκληρή. Αλλά έχω εμπιστοσύνη στον ελληνικό λαό και πιστεύω ότι την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ τη Σερβία η επίσκεψή μου θα είναι με διαφορετική ιδιότητα» είπε.


newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες