Πληρώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις πέφτει ζεστό χρήμα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Πληρώνονται οι αγροτικές επιδοτήσεις πέφτει ζεστό χρήμα

Έως το τέλος Οκτωβρίου 2018 θα πληρωθούν οι αγροτικές επιδοτήσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για το 70% της ενιαίας ενίσχυσης. Αυτό προκύπτει από το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών των αγροτών για το αμέσως επόμενο διάστημα που ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης
Το υπόλοιπο θα εξοφληθεί στα μέσα Δεκεμβρίου ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει ανασκόπηση πληρωμών για τα παλιά προγράμματα (Βιολογικά, Δασώσεις κλπ.). Σύμφωνα με το ίδιο χρονοδιάγραμμα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί το 20% των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ για τις ζημιές του 2017.
Άμεση, θα πρέπει να είναι και η αποζημίωση, και για φετος καθόσον οι παραγωγοί έχουν ήδη πραγματοποιήσει όλα τα έξοδά τους. Με δεδομένο ότι ένα ποσοστό της τάξεως 70 – 80% από τη φετινή σοδειά της σταφίδας καταστράφηκε, η οικονομική ζημιά που έχει προκληθεί είναι καίριας σημασίας τόσο για την τοπική οικονομία και παραγωγή, όσο και για τον ίδιο τον αγρότη. Συνεπώς και το εμπορεύσιμο προϊόν έχει μειωθεί αρκετά φτάνοντας μετά βασάνων και κόπων στο 20 – 30%, που μπορεί να είναι μικρό αλλά αφήνει μια ελπίδα των αγροτών ζωντανή.

Για παλιές οφειλές
Στο ακουστικό τους αναμένουν προκειμένου να ακούσουν τα ευχάριστα νέα οι περίπου 200 αγρότες στο νησί για τους οποίους εντοπίστηκαν διάφορα προβλήματα με την ιδιοκτησία τους από τους ελέγχους που έγιναν ψηφιακά και δεν εισέπραξαν την επιδότηση. Οι περισσότεροι από αυτούς, άνθρωποι του μόχθου σε εποχή κρίσης, για άλλη μια χρονιά παραμένουν στο καρτέρι της ελπίδας αφού όπως όλα δείχνουν δεν θα καταφέρουν να προσέλθουν στα γκισέ των τραπεζών για να εισπράξουν τον κόπο τους για να κάνουν γιορτές.
Αν και σε πολλές περιπτώσεις δεν ευθύνονται οι ίδιοι οι αγρότες, το θέμα είναι ότι λύση μετατίθεται για τον Οκτώβρη. Αυτό έγινε γνωστό κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία του ΕΑΣΖ με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και συγκεκριμένα πως η αρμόδια υπηρεσία έχει ανοίξει τον "ασκό του Αιόλου" από το 2010 και μετά και υπολογίζεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχει φτάσει και στα ζητήματα του 2015, δηλαδή στις απλήρωτες επιδοτήσεις που εκκρεμούν.

Μείωση στις εισφορές
και τέλος επιτηδευματος

Επίσης, ο Υπουργός, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ όπου από 1 Ιανουαρίου 2019 θα μειωθούν κατά το 1/3 οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών ενώ οι φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών ξεκίνησαν πρώτα από τους μικρομεσαίους αγρότες με τη θέσπιση των 3 αφορολόγητων το 2016. Πλέον από το 2019 θα ενισχυθεί η ελάφρυνση των μεσαίων και ανώτερων εισοδηματικά αγροτών.
Συγχρόνως όπως ανέφερε, καταργείται το τέλος επιτηδεύματος και θα δοθεί τέλος στην αδικία να το πληρώνουν ανενεργοί συνεταιρισμοί και επιχειρήσεις.

φωτο: blog.xe.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες