Εσωστρέφεια στον δρόμο προς τις κάλπες… - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Εσωστρέφεια στον δρόμο προς τις κάλπες…


Η κυβέρνηση φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα για τις συντάξεις, όπως έχει διαφανεί από το κλίμα υποδοχής του προσχεδίου του προϋπολογισμού από Κομισιόν και Eurogroup, ωστόσο το...
θέμα θα ξεκαθαρίσει οριστικά λίγο πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού, τον Δεκέμβριο. Το Μαξίμου ελπίζει τώρα αυτό το κλίμα αισιοδοξίας να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις του επόμενου διαστήματος. 
Το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών περνάει σε μια φάση αβεβαιότητας, όμως οι εκτιμήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι γρήγορα θα βρει τον δρόμο του. Την αίσθηση πάντως ότι τα στοιχήματα της βγαίνουν, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο, ήρθε χθες να διαταράξει το χρηματιστήριο και η πτώση των τραπεζικών μετοχών, ωστόσο αποφεύχθηκαν επίσημοι σχολιασμοί από Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ. Το απόγευμα, κύκλοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι δεν επικρατεί καμία ανησυχία και ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, ενώ απέδιδαν την αναστάτωση σε δημοσίευμα του Bloοmberg, την περασμένη Παρασκευή, για το ενδεχόμενο ελληνική τράπεζα να χρειαστεί άντληση κεφαλαίων ως το τέλος του χρόνου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αγορές αντέδρασαν υπερβολικά στο δημοσίευμα.

Σε αυτό το σκηνικό, όπου η κυβέρνηση, αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο αντιμετωπίζει τα ζητήματα της «επόμενης μέρας», φαίνεται να επιστρέφουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο οι «αρρυθμίες». Ωστόσο, αυτή τη φορά δεν πρόκειται για άστοχες δηλώσεις και φάουλ επί της κυβερνητικής πολιτικής. Αντιθέτως, βγαίνουν στην επιφάνεια ενδείξεις για μια μάχη χαρακωμάτων στο εσωτερικό κόμματος και κυβέρνησης με επίδικο τα πρόσωπα και την πολιτική φυσιογνωμία που θα επικρατήσουν στη μετά το μνημόνιο εποχή του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής του έκφανσης.

Επιπρόσθετα, τη δική του μάχη επιβίωσης δίνει και ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, με αιχμή τη Συμφωνία των Πρεσπών που τον φέρνει, καταρχάς, σε ευθεία σύγκρουση με τον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, με τον οποίο ανταλλάσσουν αιχμές το τελευταίο διάστημα. Υπενθυμίζεται πως, μετά τις αντεγκλήσεις που προκάλεσε η εκτίμηση Κοτζιά, προ δύο εβδομάδων περίπου, ότι η Συμφωνία θα έρθει προς κύρωση τέλη Ιανουαρίου, το Μαξίμου κήρυξε «ανακωχή» διαμηνύοντας πως το θέμα οι δύο εταίροι θα το ξαναδούν τον Μάρτιο, εννοώντας ότι τότε θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή. Πάντως ο ίδιος ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να αδειάζει τον Καμμένο όταν από τη Νέα Yόρκη δήλωσε στην WSJ ότι η κυβέρνησή του θα επιβιώσει, αλλά δεν γνωρίζει τι θα συμβεί με τον κυβερνητικό εταίρο. Την ίδια ώρα πλέον λέγεται δημόσια ότι η κυβέρνηση θα περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών ακόμα και σε βάρος του κυβερνητικού εταίρου. Πέρα από τις κομψές διατυπώσεις που γίνονται κεντρικά, ότι η κοινοβουλευτική αριθμητική βγαίνει με βάση και τις δημόσιες τοποθετήσεις, χθες ο υπουργός Επικρατείας Χρ. Βερναρδάκης επικαλέστηκε ανοιχτά τις διαφοροποιήσεις που υπάρχουν στους ΑΝΕΛΛ για το θέμα της Συμφωνίας.

Μετωπική

Την Τρίτη, αίσθηση προκάλεσε η συνέντευξη του βουλευτή Α΄ Αθήνας Νίκου Φίλη σε ιστοσελίδα, με κατά μέτωπο επίθεση (σε πρώτο πλάνο) στον Νίκο Παππά για την ΕΡΤ, κάνοντας λόγο για την ύπαρξη «παραδιοίκησης» στη δημόσια τηλεόραση, για τη διατήρηση ενός παλαιού καθεστώτος εξυπηρέτησης συντεχνιακών συμφερόντων και για εικόνα που θυμίζει την ΕΡΤ πριν από το «μαύρο». Ωστόσο, βέλη υπήρξαν και προς την πλευρά του Μαξίμου, καθώς ο βουλευτής, αναφερόμενος στην κατάσταση της ΕΡΤ, κάνει λόγο για «κυβερνητική επιλογή». Βολές υπήρξαν και προς τον Τσακαλώτο, καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε σε στοιχεία αυταρχισμού της οικονομικής πολιτικής, όπως στην περίπτωση των συντάξεων χηρείας και των κατασχέσεων σε μικρούς λογαριασμούς.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας ασκεί συχνά δημόσια κριτική και θεωρείται μάλιστα ότι αυτή έχει ενταθεί από τη στιγμή που είδε την έξοδο από το κυβερνητικό σχήμα στον ανασχηματισμό του Οκτωβρίου του 2016, μετά τη σύγκρουση με την Εκκλησία. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για προσωπική αντιπαράθεση με τον Νίκο Παππά, αντιθέτως, τόνισε πως είναι δικαίωμά του να ασκεί πολιτική κριτική εφόσον στηρίζει την κυβέρνηση και το έργο της χωρίς προϋποθέσεις.

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες το ΥΠΟΙΚ άφησε να διαρρεύσει η δυσαρέσκειά του για τα όσα μεταφέρει μέσω της «Αυγής» ο υφυπουργός ΥΨΗΠΤΕ Λευτέρης Κρέτσος (που θεωρείται «δεξί χέρι» του Νίκου Παππά) σχετικά με τα μέτρα στήριξης των έντυπων ΜΜΕ, ο οποίος «κολλάει» στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (σύμφωνα με τα λεγόμενά του στην «Αυγή»), που δεν έχει υπογράψει την εκταμίευση του ποσού (10 εκατ. ευρώ συν 5 εκατ. για τα διαδικτυακά μέσα). Σύμφωνα με ανεπίσημες αντιδράσεις από την πλευρά του ΥΠΟΙΚ την περασμένη εβδομάδα, κανένα σχέδιο δεν έχει φτάσει στα χέρια του υπουργείου.

Εν ολίγοις, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος φαίνεται να είναι στο στόχαστρο, εν προκειμένω του υπουργού ΥΨΗΠΤΕ, αλλά όχι μόνο.

Στο στόχαστρο ο Τσακαλώτος

Δεδομένου ότι ο υπουργός Οικονομικών είναι εκείνος που βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές και λογοδοτεί απευθείας αναφορικά με την τήρηση των συμφωνηθέντων πολιτικών και πρωτοβουλιών, συχνά έχει κατηγορηθεί στο παρασκήνιο για ταύτιση με τους δανειστές και απροθυμία να συμπλεύσει με τους κεντρικούς πολιτικούς ελιγμούς. Από μια άλλη μπάντα, π.χ. από την πλευρά Φίλη, ο οποίος συμπλέει με την εσωκομματική τάση των 53, αλλά εμφανίζεται να διεκδικεί και ρόλο έναντι του επικεφαλής της τάσης αυτής Ευκλείδη Τσακαλώτου, η στάση του υπουργού Οικονομικών θολώνει το αριστερό στίγμα της κυβέρνησης.

Στην εξίσωση των εσωτερικών αντιπαραθέσεων μπορεί να προσθέσει κανείς και τον νέο γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο οποίος εξακολουθεί να παρεμβαίνει και να εκπροσωπεί πολιτικά την κυβέρνηση και παράλληλα να διεκδικεί μεγαλύτερο ρόλο του κόμματος στη χάραξη της κυβερνητικής πολιτικής με κεντρικό αίτημα την τόνωση της αριστερής φυσιογνωμίας της, τώρα που το μνημόνιο έφυγε από τη μέση.

Τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις, όπως είπαμε, εσωτερικών συγκρούσεων για λόγους προσωπικής επικράτησης στη μάχη των συσχετισμών σε κόμμα και κυβέρνηση την επόμενη μέρα, με αντανάκλαση και στο πολιτικό στίγμα της διακυβέρνησης. Το ερώτημα είναι αν ο Αλέξης Τσίπρας στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία μετατέθηκε για το Σαββατοκύριακο 13-14 Οκτωβρίου, θα «μαζέψει» αυτό το κλίμα και πώς γενικότερα θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση στην πορεία προς τις εκλογές...

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες