2 Οκτ 2018

Περιορίζονται τα κρούσματα απάτης στην ηλεκτρονική τραπεζική


Υποχώρηση των κρουσμάτων απάτης με χρήση “πλαστικού χρήματος”, αλλά αύξηση των...
περιπτώσεων απάτης κατά την εκτέλεση online συναλλαγών, δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Ωστόσο, η αύξηση των περιστατικών απάτης κατά τη χρήση ψηφιακών μέσων πληρωμής είναι η μικρότερη των τελευταίων ετών.

Αναλυτικά, έκθεση της ΕΚΤ που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, διαπιστώνει τη μείωση των κρουσμάτων απάτης με χρήση χρεωστικών και πιστωτικών καρτών το 2016. Μάλιστα, πρόκειται για την πρώτη μείωση που καταγράφεται από το 2011. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των παράνομων συναλλαγών με τη χρήση καρτών, που έχουν εκδοθεί εντός του Ενιαίου Χώρου Πληρωμών σε ευρώ (SEPA), μειώθηκε σε €1,8 δις το 2016, καταγράφοντας μείωση κατά 0,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι η απάτη με κάρτες στα ΑΤΜ μειώθηκε κατά 12,4% μεταξύ 2015 και 2016. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΚΤ το 2016 ένα ευρώ για κάθε €2.428, που δαπανήθηκαν για πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες, χάθηκε από την απάτη.

Ωστόσο, τα φαινόμενα ηλεκτρονικής απάτης με χρήση καρτών αυξήθηκαν ελαφρά και αντιπροσώπευαν το 2016 το 73% της συνολικής αξίας της απάτης με κάρτες ήτοι €1,32 δις. Η πέμπτη έκθεση της ΕΚΤ σχετικά με την απάτη με κάρτες δείχνει, μάλιστα, ότι η ηλεκτρονική απάτη με κάρτες είναι η μόνη κατηγορία που κατέγραψε αύξηση και συγκεκριμένα κατά 2,1%.

Online συναλλαγές
“Καθώς οι απάτες σε online συναλλαγές με κάρτες αυξάνονταν με πολύ υψηλότερα ποσοστά τα προηγούμενα χρόνια, η μικρή αύξηση του 2016 μπορεί να θεωρηθεί ως θετικό σημάδι ότι, στο μέλλον, η απάτη αυτή θα μειωθεί περαιτέρω και οι πληρωμές ηλεκτρονικού εμπορίου θα γίνονται ασφαλέστερες”, αναφέρει η ΕΚΤ. Όπως σημειώνει, η τάση αυτή μπορεί να εξηγηθεί από τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας στον κλάδο, τα οποία ενθαρρύνονται από τους ρυθμιστικούς φορείς της Ε.Ε. Σημαντική μείωση της απάτης σε χαρτονομίσματα και της απάτης με τη χρήση χαμένων και κλεμμένων καρτών, σε συνδυασμό με την υιοθέτηση του "chip και PIN" (πρότυπο EMV), εξηγούν τη σημαντική μείωση της απάτης σε ΑΤΜ και POS, ιδιαίτερα για συναλλαγές εκτός Ε.Ε.

Στο μεταξύ, από το 2015 ο έλεγχος ταυτότητας “δύο παραγόντων”, που υιοθετήθηκε από τις τράπεζες και υποστηρίζεται από τους εμπόρους, έχει επίσης συμβάλει στον περιορισμό της ηλεκτρονικής απάτης με κάρτες.

Κρούσματα
Οι ηλεκτρονικές απάτες με κάρτες αυξάνονται, καθώς οι ψηφιακές υπηρεσίες αναπτύσσονται περαιτέρω και γίνονται ολοένα και πιο εξελιγμένες. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι ηλεκτρονικής απάτης, που αναφέρθηκαν από τη βιομηχανία, σύμφωνα με την ΕΚΤ, είναι “καθαρή απάτη”: οι εγκληματίες αποκτούν στοιχεία κατόχου της κάρτας, συμπεριλαμβανομένων των διαπιστευτηρίων 3D Secure και επαλήθευσης διεύθυνσης, για να πραγματοποιήσουν μη εξουσιοδοτημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση της “φιλικής απάτης”, όπου ο καταναλωτής πραγματοποιεί για πρώτη φορά μια πραγματική συναλλαγή, στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι η κάρτα του χρησιμοποιήθηκε δόλια και ζητά πίσω τα χρήματα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε