19 Σεπ 2018

«Συνεταίρος» παραμένει το δημόσιο στους αυτοαπασχολούμενους


Τα εντυπωσιακά ποσοστά μείωσης των επιβαρύvσεων που ανακοίνωσε...
το υπουργείο Εργασίας ως αποτέλεσμα της επερχόμενης μείωσης του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών δεν αλλάζουν τη σκληρή πραγματικότητα. Οι αυτοαπασχολούμενοι θα εξακολουθήσουν να δίνουν το μισό τους εισόδημα για να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Η ελάφρυνση είναι πράγματι σημαντική αλλά σε σχέση με αυτό που θα μπορούσε να πάθει ο ελεύθερος επαγγελματίας από την 1/1/2019 λόγω της αλλαγής στο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο λογαριασμός είναι «ελαφρύς». Το άθροισμα φόρων και εισφορών, εξακολουθεί να αντιστοιχεί σε πάνω από 45% του καθαρού εισοδήματος όπως φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα. Μάλιστα, οι επιβαρύνσεις είναι σημαντικές και για τα χαμηλά και για τα υψηλά εισοδήματα.

Το πρώτο παράδειγμα αφορά σε ελεύθερο επαγγελματία με κέρδη 20.000 ευρώ και λαμβάνει υπόψη του το νέο καθεστώς που θα ισχύσει από 1/1/2019.
Το δεύτερο παράδειγμα αφορά σε επαγγελματία με κέρδη 50.000 ευρώ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο συντελεστής κρατήσεων ανέρχεται στο 48%