1 Σεπ 2018

Νόμος Κατσέλη: Πώς οι τράπεζες στριμώχνουν τους δανειολήπτες


Από το Σεπτέμβριο οι τράπεζες θέτουν σε εφαρμογή σχέδιο που αφορά τα NPL’s που...
βρίσκονται υπό την σκέπη του νόμου Κατσέλη, έχοντας διττό στόχο: πρώτον να εντοπίσουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που εκμεταλλεύτηκαν τις αδυναμίες του νομοθετικού πλαισίου και εντάχθηκαν στο ν. Κατσέλη εξασφαλίζοντας διαγραφή οφειλών και δεύτερον να προσφέρουν ευνοϊκές ρυθμίσεις και κίνητρα σε δανειολήπτες που προσέφυγαν στον εν λόγω νόμο, όπως το «κούρεμα» στεγαστικών δανείων, προκειμένου να παραιτηθούν από αυτόν.

Νέα διατραπεζική πλατφόρμα-Υπό σκανάρισμα όλοι οι δανειολήπτες
Οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν ως εργαλείο ελέγχου και διασταύρωσης στοιχείων που αφορούν τους οφειλέτες, μια νέα κοινή πλατφόρμα-βάσης δεδομένων, όπου θα εισέρχονται και θα καταγράφονται τα πάντα. Περιουσιακά στοιχεία, των δανειοληπτών, μεταβιβάσεις ακινήτων, καταθέσεις, θα τεθούν υπό «σκανάρισμα» προκειμένου να εντοπιστούν όλες οι δόλιες περιπτώσεις και να απομονωθούν οι οφειλέτες που-αποδεδειγμένα» έχουν καταχραστεί την προστασία του νόμου.

Επίσης, πλέον, στην φαρέτρα των τραπεζών, βρίσκεται και το όπλο της άρσης του τραπεζικού απορρήτου των δανειοληπτών. Με την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου, οι τράπεζες θα εξακριβώνουν με πάσα ακρίβεια, αν οι οφειλέτες τηρούν καταθέσεις σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, το ύψος των οποίων αποδεικνύει περισσότερα εισοδήματα από εκείνα που επικαλέστηκαν ώστε να ενταχθούν στο ν. Κατσέλη.

Τα κίνητρα και οι ευνοϊκές ρυθμίσεις
Υπάρχει, ωστόσο, και το δεύτερο σκέλος του σχεδίου των τραπεζών, που αφορά τη δημιουργία ενός νέο ευνοϊκού πλαισίου ρύθμισης για δανειολήπτες στεγαστικών δανείων, που έχουν προσφύγει στα δικαστήρια για να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Πρόκειται για τους δανειολήπτες με «καθαρό μητρώο», όσους δηλαδή περάσουν με… επιτυχία από το εκτενές σκανάρισμα που θα κάνουν οι τράπεζες, μέσω της κοινής πλατφόρμας δεδομένων που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο.

Στους εν λόγω δανειολήπτες θα προσφέρεται «κούρεμα» της οφειλής για τα δάνεια, ανάλογο με εκείνο που θα πρόκυπτε από δικαστική απόφαση, μετά από εξέταση της σχετικής αίτησης υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη.

Η διαμόρφωση των ευνοϊκών προτάσεων των τραπεζών (κούρεμα δανείων και μείωση δόσεων), θα έχει ως κυρίαρχο γνώμονα την οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη και τη δυνατότητά του να εξυπηρετεί-σε βάθος χρόνου- τις οφειλές του.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε