8 Σεπ 2018

8 Σεπτεμβρίου η Παγκόσμια Ημέρα ΦυσικοθεραπείαςΣημαντική είναι η συμβολή της Φυσικοθεραπείας στην πρόληψη και αντιμετώπιση των συμπτωμάτων των ψυχικών διαταραχών. Φέτος, στις 8 Σεπτεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας, το μήνυμα της εκστρατείας της είναι "Φυσικοθεραπεία και Ψυχική Υγεία". Η... 

 
 
 
 
εκστρατεία απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού, καθώς τα δεδομένα δείχνουν ότι 1 στους 4 ανθρώπους θα αντιμετωπίσει κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του και 1 στους 6 ανθρώπους έχει αντιμετωπίσει προσφάτως κάποιο σύνηθες πρόβλημα ψυχικής υγείας.

Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας αυξάνουν τις πιθανότητες επιδείνωσης της σωματικής υγείας και είναι από τις βασικές αιτίες επιβάρυνσης του κλάδου της υγείας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η σωματική δραστηριότητα και η θεραπευτική άσκηση μπορούν να ωφελήσουν την υγεία της καρδιάς, την αντοχή των οστών, την λειτουργικότητα των αρθρώσεων, την ψυχική υγεία και τη γενικότερη ευεξία, καθώς:

Προστατεύουν ενάντια στην εμφάνιση της κατάθλιψης.
Προλαμβάνουν την εκδήλωση προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Βελτιώνουν την ποιότητα ζωής και την αυτοεκτίμηση των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.
Έχουν αισθητή αντικαταθλιπτική επίδραση σε ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη.
Ασθενείς με κατάθλιψη και σχιζοφρένεια είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσουν την άσκηση όταν παρακολουθούνται από ένα Φυσικοθεραπευτή.

Ο φυσικοθεραπευτής θα ακούσει τον πάσχοντα για να καταλάβει τι έχει μεγαλύτερη σημασία για εκείνον, θα δουλέψει μαζί του για να οργανώσει ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του, θα σιγουρέψει πως οι στόχοι του είναι ρεαλιστικοί και επιτεύξιμοι και θα τον βοηθήσει να μείνει ενεργός.

Η θεραπευτική άσκηση είναι αποδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας ανθρώπων με κατάθλιψη και οι Φυσικοθεραπευτές εργάζονται με ασθενείς που έχουν κατάθλιψη σε συνδυασμό με άλλα μακροχρόνια προβλήματα σωματικής υγείας. Το να παραμένει ο πάσχων σωματικά δραστήριος, βοηθά στη βελτίωση της σωματικής και ψυχικής του υγείας. Όσοι αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα, καλό είναι να απευθυνθούν και σε Φυσικοθεραπευτή για να ανακαλύψουν την θεραπευτική άσκηση ή την δραστηριότητα που θα τους διασκεδάσει και θα βελτιώσει την ψυχική και σωματική υγεία.

Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας

Η Παγκόσμια Ημέρα Φυσικοθεραπείας (ΠΗΦ) έχει καθιερωθεί και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Σεπτεμβρίου, ημέρα που ιδρύθηκε το 1951 η Παγκόσμια Συνομοσπονδία Φυσικοθεραπευτών (World Confederation for Physical Therapy - WCPT), η οποία συμπληρώνει φέτος 67 χρόνια ζωής. Η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την ενότητα και την αλληλεγγύη της Φυσικοθεραπευτικής κοινότητας σε όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας σχετικά με την καθοριστική συμβολή του Φυσικοθεραπευτή στην βελτίωση της υγείας, της κινητικότητας, της ανεξαρτησίας τους και της ποιότητας ζωής.

Από το 2008, η WCPT καθιέρωσε την "Κίνηση για την Υγεία" ως θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσικοθεραπείας. Οι Φυσιοθεραπευτές ως ειδικοί στην κίνηση και την άσκηση, με βαθειά και εμπεριστατωμένη γνώση των προδιαθεσικών παραγόντων, της παθολογίας και των πιθανών επιπτώσεων σε όλα τα ανθρώπινα συστήματα, είναι οι ιδανικοί επαγγελματίες για την επιλογή, προώθηση, καθοδήγηση, συνταγογράφηση και διαχείριση της θεραπευτικής άσκησης. Άσκηση που προάγει την υγεία, την ευεξία και την καλή φυσική κατάσταση.

Το περιφερειακό τμήμα φυσικοθεραπευτών Πιερίας θα διοργανώσει για 4η συνεχόμενη χρονιά ημερίδα, αφιερωμένη φετος στην ψυχική υγεία.Συντομα θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις

Για την διοικούσα επιτροπή:

Μπαναλης Παναγιωτης (πρόεδρος)
Καραγιάννη Ελένη(γραμματεας)
Βασιουρη Αγνή(ταμίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε