Ο Μεγαλύτερος πλάτανος στον κόσμο έχει ηλικία 2.400 ετών και βρίσκεται στην Ελλάδα - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Ο Μεγαλύτερος πλάτανος στον κόσμο έχει ηλικία 2.400 ετών και βρίσκεται στην Ελλάδα



Η περίμετρος του κορμού του είναι γύρω στα 24 μέτρα και η ηλικία του υπολογίζεται περίπου στα 2400 χρόνια, αφού οι ειδικοί ισχυρίζονται πως σε κάθε μέτρο αναλογούν 100 χρόνια.

Είναι... 




ογκώδης, έχει γιγαντιαία κλαδιά και πυκνή φυλλωσιά, η οποία καλύπτει όλη την πλατεία. Δίπλα στον πλάτανο υπάρχουν δύο πηγές οι οποίες τρέχουν με γάργαρο νερό όλο το χρόνο.

Ο εν λόγω πλάτανος κατά τη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας του υπήρξε μάρτυρας αμέτρητων ιστορικών γεγονότων. Υπήρξε το κέντρο της κοινωνικής και πνευματικής ζωής του τόπου. Είναι γνωστό ότι ο Νίκος Καζαντζάκης πέρασε αρκετά καλοκαίρια της δεκαετίας 1910-1920 με την παρέα του στο χωριό, το οποίο ο τόπος καταγωγής της συζύγου του Γαλάτειας Αλεξίου….

Στην πλατεία του χωριού βρίσκονται τρεις αιωνόβιοι πλάτανοι. Οι πλάτανοι είναι τα στολίδια του χωριού. Σημαντικότερος είναι ο πλάτανος που βρίσκεται στο κέντρο της πλατείας, ο γερο-πλάτανος, όπως τον λένε, που θεωρείται ο παλαιότερος και μεγαλοπρεπέστερος της Κρήτης.

Είναι από μόνος του ένα ολόκληρο οικοσύστημα και είναι πόλος έλξης για τους επισκέπτες του χωριού που έρχονται από μακριά για να τον θαυμάσουν, δίπλα στις όμορφες καμαρωτές βρύσες. Ο μνημειακός πλάτανος βρίσκεται στο Κράσι Μαλλίων στην Κρήτη και ανακηρύχθηκε ως διατηρητέο μνημείο της φύσης με Προεδρικό Διάταγμα, που εκδόθηκε στις 29/8/2011…










Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες