Ύποπτες συναλλαγές ΑΕΠΙ με Υπ. Πολιτισμού... - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Δευτέρα 13 Αυγούστου 2018

Ύποπτες συναλλαγές ΑΕΠΙ με Υπ. Πολιτισμού...



Έντονες αντιδράσεις, απ΄ όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, προκάλεσε η αποκάλυψη που «Έθνους της Κυριακής» σχετικά με την δωρεά ύψους 120.000 ευρώ που...
δέχτηκε ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), το 2008, από την Ανώνυμη Εταιρείας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΑΕΠΙ) την οποία είχε ως βασική αρμοδιότητα να ελέγχει.

Από τη μία πλευρά οι δημιουργοί, τα οικονομικά συμφέροντα των οποίων θίγονταν άμεσα επί σειρά ετών λόγω της κακοδιαχείρισης της ΑΕΠΙ, ζητούν να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση κι από την άλλη τα εμπλεκόμενα μέλη του ΟΠΙ παραδέχονται μεν ότι εισπράχθηκε το ποσό επιρρίπτουν ωστόσο τις ευθύνες ο ένας στον άλλο σχετικά με τον χαρακτηρισμό του χρηματικού ποσού ως δωρεάς. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το ποσό εισπράχθηκε ως δωρεά και έτσι ακριβώς δηλώθηκε και στην αρμόδια εφορία, λίγους μήνες αργότερα, όπως ξεκάθαρα αποδεικνύεται από το επίσημο έγγραφο που δημοσιεύεται.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την τότε και νυν διευθύντρια του ΟΠΙ Ειρήνη Σταματούδη μέσω ανακοίνωσης, η οποία αρχικά εστάλη ως ανακοίνωση του ΟΠΙ αλλά μετά τις διαψεύσεις του σημερινού Δ.Σ. του Οργανισμού, κατέβηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του με την Ε. Σταματούδη να παραδέχεται πως πρόκειται για κείμενο που έγραψε η ίδια... Στην εν λόγω απάντηση η επί σειρά ετών διευθύντρια του ΟΠΙ αποποιείται κάθε ευθύνη και ισχυρίζεται πως «όλες οι σχετικές συνεννοήσεις έγιναν από τον τότε Πρόεδρο του ΟΠΙ Ιωάννη Σπυριδάκη». Στο απόσπασμα του πρακτικού (20/11/08), που συνοδεύει την απάντησή της όμως, ως ένα από τα θέματα της συνεδρίασης αναφέρεται η «αποδοχή δωρεάς από ΟΣΔ ΑΕΠΙ» ενώ λίγο παρακάτω, στην απόφαση, υπογραμμίζεται πως «το Δ.Σ. ομόφωνα αποδέχτηκε το ποσό των 120.000 ευρώ εκλαμβάνοντάς το ως αποτέλεσμα εξωδικαστικού συμβιβασμού μέρους απαιτήσεων μεταξύ ΟΠΙ και ΑΕΠΙ» όρο τον οποίον όμως η ΑΕΠΙ ουδέποτε αποδέχτηκε προκειμένου να μην θεωρηθεί ότι συμφωνεί με τους συμψηφισμούς του ΟΠΙ σχετικά με τις οικονομικές υποχρεώσεις της απέναντί του. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν μια δωρεά να «βαφτίζεται» εξωδικαστικός συμβιβασμός από την στιγμή μάλιστα που η μία από τις δύο πλευρές το διαψεύδει κατηγορηματικά και γιατί έγινε δεκτή αυτή η συμφωνία χωρίς αντιδράσεις;

Τα παραπάνω ερωτήματα τέθηκαν τόσο στην Ε. Σταματούδη όσο και τον πρώην πρόεδρο του ΟΠΙ Ι. Σπυριδάκη. Η πρώτη δήλωσε  πως ποτέ δεν αποδέχθηκε το συγκεκριμένο ποσό ως δωρεά και μάλιστα είχε ενημερώσει, προφορικά, την τότε ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα στενό συνεργάτη του Μιχάλη Λιάπη. Είπε επίσης πως «αυτός ήταν ο λόγος που ο κ. Σπυριδάκης απομακρύνθηκε από τη θέση του λίγους μήνες αργότερα». Από την άλλη πλευρά υποστήριξε πως «όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει προσωπικό αγώνα για την αποκάλυψη του σκανδάλου ΑΕΠΙ» και πως με τον Ι. Σπυριδάκη  δεν είχε καλές σχέσεις καθώς δεν συμφωνούσε με τις επιλογές του. 

Παρόλα αυτά είναι γεγονός πως ο ΟΠΙ δεν κατάφερε ποτέ να εισπράξει τα 700.000 ευρώ που χρωστούσε η ΑΕΠΙ, ούτε καν να εμποδίσει την αιφνιδιαστική μεταφορά της έδρας της ΑΕΠΙ στην Κύπρο το 2016. Η Ε. Σταματούδη σημειώνει επίσης στην απάντησή της πως «τα οικονομικά του ΟΠΙ αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα του Προέδρου και του ΔΣ» το σχετικό προεδρικό διάταγμα που επικαλείται όμως αναφέρει επιπλέον πως «Υπεύθυνος για την νόμιμη και ομαλή εισροή χρημάτων στον ΟΠΙ είναι ο Ταμίας και ο Διευθυντής του ΟΠΙ» (άρθρο 9 παρ. 8 π.δ/τος 311/1994).

Ο Ι. Σπυριδάκης ωστόσο περιέγραψε μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Παραδέχτηκε πως το ποσό των 120.000 ευρώ ήταν πράγματι δωρεά και πως αυτό το γνώριζαν τόσο το ΔΣ του ΟΠΙ όσο και η διευθύντρια του η οποία έχει άμεση ευθύνη για τον έλεγχο των οικονομικών. «Πράγματι πήραμε την δωρεά γιατί εκείνη την εποχή ο οργανισμός είχε πολλές λειτουργικές ανάγκες τις οποίες αδυνατούσε να καλύψει» δήλωσε. Σε ερώτησή μας σχετικά με το κατά πόσο είναι ηθικό να λαμβάνει δωρεά ο επόπτης από τον εποπτευόμενο ο Ι. Σπυριδάκης απάντησε: «Δεν βρίσκω κάτι κακό σε αυτό»…! Συμπλήρωσε επίσης πως δεν είχε ενημερωθεί από την διεύθυνση του οργανισμού για τα χρήματα που χρωστούσε η ΑΕΠΙ στο ΟΠΙ, εξαιτίας της μη καταβολής του 1% των κερδών της σε αυτόν όπως ορίζεται από τον νόμο. «Στόχος μου ήταν να διατηρώ καλές σχέσεις με όλους τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης» εξήγησε. Επιπλέον διέψευσε τον ισχυρισμό της Κ. Σταματούδη ότι απομακρύνθηκε από τη θέση του εξαιτίας των λάθος χειρισμών του λέγοντας: «Εγώ ο ίδιος υπέβαλα την παραίτησή μου στον κ. Σαμαρά το καλοκαίρι του 2009 γιατί δεν ήθελα να συνεχίσω».

Όπως αναφέρεται στο «Έθνος», καμία από τις δύο πλευρές ωστόσο δεν έδωσε απάντηση στο αν το ποσό των 120.000 ευρώ αφαιρέθηκε ή όχι από τα συνολικά χρέη της ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως υπάρχουν σκιές ως προς τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε ο ΟΠΙ στο παρελθόν. Και ο μόνος τρόπος να διαλυθούν αυτές οι σκιές είναι να ζητηθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού διενέργεια οικονομικού ελέγχου προκειμένου να έρθουν όλα στο φως. Μόνον έτσι θα δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα εμπιστοσύνης απέναντι στον ΟΠΙ ο οποίος έχει αναλάβει πλέον, προσωρινά, την διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες