KxK Solar - Φωτοβολταϊκά Συστήματα. Λίγα λόγια για το Net Metering. - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

KxK Solar - Φωτοβολταϊκά Συστήματα. Λίγα λόγια για το Net Metering.


Ο Κωνσταντίνος Κατσίκας, υπεύθυνος της εταιρείας,μας εξηγεί
Tα πλεονεκτήματα της νέας απόφασης και σε ποιους απευθύνεται
.
Κύριε Κατσίκα, ακούσαμε για την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση σχετικά με το Net Metering.
Μπορείτε να μας εξηγήσετε σε τι ακριβώς αναφέρεται ο όρος και από πότε ισχύει;

Σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής κρίσης η δυνατότητα του να αυξήσεις τα έσοδά σου είναι φοβερά δύσκολη. Η νέα  Υπουργική Απόφαση συνάδει πλήρως με τη νέα τάση της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του να περιορίσουμε όσο δυνατόν περισσότερο τα έξοδά μας.
Μετά από καθυστέρηση ενάμισου έτους υπογράφηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014 η Υπουργική Απόφαση, όπως προαναφέρατε, η οποία θέτει σε ισχύ τον ενεργειακό συμψηφισμό ή αλλιώς Net Metering. Συγκεκριμένα, ο όρος αναφέρεται στην αυτοπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με ενεργειακό συμψηφισμό από φωτοβολταϊκά συστήματα.
Με πιο απλά λόγια, ο καταναλωτής μπορεί να παράγει μόνος του την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει.

Σε ποιους καταναλωτές απευθύνεται;
Το Net Metering απευθύνεται σε οικιακούς καταναλωτές, σε επιχειρήσεις αλλά και σε φορείς του δημοσίου οι οποίοι επιθυμούν να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν.

Ποια είναι τα οφέλη μιας τέτοιας επένδυσης;

Πλέον, τα φωτοβολταϊκά δεν αποτελούν επένδυση με σκοπό τη δημιουργία εσόδων, αλλά χρησιμοποιούνται για την μείωση-εξάλειψη του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και την προστασία των καταναλωτών από τις συνεχόμενες αυξήσεις στις χρεώσεις του ηλεκτρικού ρεύματος στο παρόν και στο μέλλον.
Δίνεται η δυνατότητα σε καταναλωτές να παράγουν οι ίδιοι την ενέργεια που χρειάζονται με την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος προσαρμοσμένο στις ανάγκες τους. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ή ακόμα και μηδενίζεται το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος.
Για τον παραπάνω λόγο ,κρίνεται συμφέρουσα η χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και για την κάλυψη επιπλέον αναγκών των χρηστών του Net Metering, όπως π.χ. τις ανάγκες για θέρμανση.

Πιο συγκεκριμένα, θα μπορούσατε να μας αναφέρετε ενδεικτικά το κόστος μιας τέτοιας εγκατάστασης και το χρονικό διάστημα αποπληρωμής της;
Το κόστος εγκατάστασης ενός τέτοιου συστήματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθός του και τον εκάστοτε κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές το μέγεθος των υφιστάμενων καταναλώσεων καθορίζει και την απαραίτητη ισχύ προς εγκατάσταση. Ας υποθέσουμε ότι ένας καταναλωτής επιθυμεί να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες του σε ηλεκτρική ενέργεια, οι οποίες ανέρχονται σε 10.000 KWh. Με την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος ο καταναλωτής αναμένεται να έχει ετήσιο όφελος περίπου στα 1.850 €, με αποτέλεσμα η απόσβεση της επένδυσης να πραγματοποιείται σε μόλις 5,5 χρόνια.


Αναφορικά με το μέγεθος και την τοποθεσία της εγκατάστασης υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;
Αναφορικά με την ισχύ που μπορούν να έχουν οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών,  η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι αυτή μπορεί να ανέρχεται μέχρι 20 kW (κιλοβάτ) για οικιακά συστήματα, ενώ για εμπορικές συνδέσεις μέχρι το 50% της συμφωνημένης ισχύος κατανάλωσης και έως 500 kW.
Ενώ όσο αφορά τον τόπο εγκατάστασης, το φωτοβολταϊκό σύστημα μπορεί να εγκατασταθεί επί κτηρίων ή επί εδάφους ή άλλων κατασκευών, περιλαμβανομένων και αυτών του πρωτογενούς τομέα. Δεν περιορίζεται δηλαδή στις στέγες.

Τί Φ/Β απαιτείται για την κατανάλωση μιας μέσης κατοικίας;
Η κατανάλωση μιας μέσης κατοικίας κυμαίνεται από 4.000 έως 6.000 KWh σε ετήσια βάση. Αυτό σημαίνει ότι για την πλήρη κάλυψη της κατοικίας με αυτοπαραγωγή απαιτείται φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος από 3 KW έως 4,50 KW με αντίστοιχη απαιτουμένη επιφάνεια για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών πλαισίων από 22m2 έως 32m2.


Πού και πότε μπορώ να καταθέσω αίτηση;

Ανακοινώθηκε και επίσημα από το διαχειριστή του δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ), ότι από 8 Μαΐου θα δέχεται αιτήσεις από όσους επιθυμούν να παράγουν με φωτοβολταϊκά την ενέργεια που καταναλώνουν (αυτοπαραγωγή) ή το γνωστό Net Metering. Σύμφωνα με το ΔΕΔΔΗΕ σε πρώτη φάση τα Γραφεία Περιοχής θα δέχονται
αιτήματα μόνο για φωτοβολταϊκά που είναι συνδεδεμένα στο δίκτυο χαμηλής τάσης.

KxK Solar
Εγνατία Οδός – Κόμβος Κουλούρας
Τηλ:  2331073433
Κιν:  6974708435/6973371053

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες