26 Ιουλ 2018

ΚΤΕΛ: Πότε δικαιούστε αποζημίωση και τι ποσό


 
Οι επιβάτες των ΚΤΕΛ -όπως και οι επιβάτες των αεροπορικών εταιρειών -έχουν δικαιώματα και δικαιούνται αποζημίωση σε περίπτωση που το δρομολόγιο τους ακυρωθεί, ή καθυστερήσει ή χαθεί η αποσκευή τους.

Ωστόσο... 

 
 
 
 
 
αν και τα ΚΤΕΛ μεταφέρουν χιλιάδες ταξιδιώτες τους καλοκαιρινούς μήνες ελάχιστοι γνωρίζουν τι αποζημιώσεις μπορούν να διεκδικήσουν και σε ποιες περιπτώσεις.

Σε μια προσπάθεια ενημέρωσης στους καταναλωτές, που πρόκειται να ταξιδέψουν με λεωφορείο (ΚΤΕΛ) η ΕΚΠΟΙΖΩ, αναφέρεται στα δικαιώματά τους και τι μπορούν να κάνουν σε περίπτωση που ακυρωθεί ή καθυστερήσει το ταξίδι τους ή σε περίπτωση που χαθεί η αποσκευή τους.

Καθυστέρηση αναχώρησης

Εάν το δρομολόγιο (για απόσταση πάνω από 250 χλμ) ακυρωθεί ή καθυστερήσει να αναχωρήσει πάνω από 2 ώρες, δικαιούστε: επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου και μεταφορά σας στο αρχικό σημείο αναχώρησης ή μεταφορά στον τελικό σας προορισμό το ταχύτερο δυνατό και χωρίς καμία επιπλέον επιβάρυνση. Εάν η εταιρεία δεν κάνει κάτι από τις παραπάνω δυο επιλογές, τότε δικαιούστε ως αποζημίωση το 50% της τιμής του εισιτηρίου, επιπρόσθετα με την επιστροφή του αντιτίμου του εισιτηρίου.

Εάν η κανονική διάρκεια του ταξιδιού είναι πάνω από 3 ώρες και η αναχώρησή του λεωφορείου καθυστερήσει πάνω από 90 λεπτά ή ακυρωθεί, τότε δικαιούστε δωρεάν διατροφή και διαμονή σε περίπτωση που χρειάζεται να διανυκτερεύσετε. Εάν η καθυστέρηση/ακύρωση οφείλεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, η εταιρεία δεν καλύπτει τη διαμονή.

Τα παραπάνω δικαιώματα δεν ισχύουν για τα ανοικτά εισιτήρια.

Ακύρωση εισιτηρίου

Σε περίπτωση ακύρωσης κράτησης θέσης σε δρομολόγιο υπεραστικής γραμμής σας επιστρέφουν το 70% της τιμής του εισιτηρίου, εφόσον η ακύρωση πραγματοποιηθεί τουλάχιστον 8 ώρες προ της αναχώρησης ή το 50% της τιμής του εισιτηρίου εφόσον η ακύρωση πραγματοποιηθεί σε χρόνο μικρότερο των 8 ωρών προ της αναχώρησης.

Απώλεια αποσκευών

Σε περίπτωση απώλειας αποσκευών δικαιούστε:

ελάχιστη αποζημίωση 30,00 ευρώ
ελάχιστη αποζημίωση 15,00 ευρώ για ασυνόδευτες αποσκευές
Κατοικίδια

Μπορείτε να μεταφέρετε δωρεάν στην καμπίνα επιβατών μόνο μικρόσωμα ζώα μέχρι 10 κιλά, όπου θα πρέπει να βρίσκονται μέσα σε ειδικό καλάθι μεταφοράς (μέγιστες διαστάσεις 50x40x35).

Επιπλέον, θα πρέπει να έχετε μαζί σας το διαβατήριο ή το βιβλιάριο υγείας του κατοικίδιου, το οποίο θα πρέπει να είναι ενημερωμένο τα τελευταία δύο έτη.

Αν θεωρείτε ότι τα δικαιώματά σας δεν έγιναν σεβαστά μπορείτε να υποβάλετε έγγραφα την καταγγελία σας μέσα σε τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία εκτέλεσης της παράβασης, στα κατά τόπους ΚΤΕΛ. Είναι υποχρεωμένη η εταιρεία να σας απαντήσει έγγραφα εντός ενός μηνός.

movenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Aν δείτε κάτι περίεργο,η κάποιο γεγονός στείλτε μας τις φωτογραφίες email στο meliomixa@gmail.com Τα νέα εδώ τα μαθαίνετε πρώτοι,με σχόλια και ρεπορτάζ
Παρακαλούμε να είστε ευγενικοί και να σέβεστε τους συνομιλητές σας. Αποφύγετε τις ύβρεις και τους χαρακτηρισμούς.
Σας ευχαριστούμε