Το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ λέει «όχι» στη συμφωνία - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Το 54,1% των πολιτών της ΠΓΔΜ λέει «όχι» στη συμφωνία

Σύμφωνα με δημοσκόπηση...

Η πλειοψηφία των πολιτών της ΠΓΔΜ –ποσοστό 54,1%- δεν στηρίζει τη συμφωνία με την Ελλάδα για την αλλαγή ονομασίας, προκύπτει από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε την περασμένη εβδομάδα...

Μάλιστα το ποσοστό αυτό είναι πολύ μεγαλύτερο μεταξύ των Σλαβομακεδόνων της γειτονικής χώρας, σε σχέση με τον αλβανικό πληθυσμό.

Ωστόσο σημαντικό ποσοστό των πολιτών απάντησε πως δεν θα συμμετάσχει στο δημοψήφισμα, παράγοντας που δημιουργεί αβεβαιότητα και ίσως οδηγήσει σε αποκλίσεις μεταξύ της έρευνας και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος το φθινόπωρο.

Η τηλεφωνική έρευνα της εταιρείας MRCETE Vision για λογαριασμό του mkd.mk διενεργήθηκε το διάστημα 9-15 Ιουλίου, πριν ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ το ερώτημα του δημοψηφίσματος: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ με την αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στην "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και την Ελληνική Δημοκρατία;».

Παρόλα αυτά, η δημοσκόπηση δείχνει μια σαφή τάση.

Το 54,1% των 1.200 ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν στηρίζει τη συμφωνία για αλλαγή του ονόματος, ενώ το 45,9% απάντησε πως τη στηρίζει.

Μεταξύ των πολιτών που δηλώνουν «μακεδονικής» καταγωγής, οι οποίοι αντιστοιχούσαν στο 75% του δείγματος, το ποσοστό όσων θεωρούν καλή τη συμφωνία περιορίζεται στο 25,5%, ενώ το ποσοστό που χαρακτήρισε κακή τη συμφωνία φτάνει το 74,5%.

Η εικόνα αντιστρέφεται αν εξετάσει κανείς τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ, οι οποίοι θεωρούν θετική τη συμφωνία στο θεαματικό ποσοστό του 94,7%.

Με εξαίρεση τους Ρομά και τους Σέρβους, όλες οι υπόλοιπες εθνικότητες (Τούρκοι, Βλάχοι, Μουσουλμάνοι, Βόσνιοι) τάσσονται σαφώς υπέρ της συμφωνίας.

Στο ερώτημα του εάν θέλουν τη χώρα τους να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ με νέο όνομα -χωρίς να γίνεται αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών- το 52,1% των ερωτηθέντων απάντησε αρνητικά και το 47,9% θετικά.

Και εδώ, τα ποσοστά διαφοροποιούνται ανάλογα με την εθνικότητα, καθώς το ποσοστό του «όχι» σκαρφαλώνει στο 71,7% μεταξύ των Σλαβομακεδόνων, ενώ μεταξύ των Αλβανών συρρικνώνεται στο 5,3%. Μεταξύ των υπόλοιπων εθνικοτήτων, το 55,5% λέει «ναι» και το 44,5% όχι.

Όσον αφορά το ερώτημα του εάν η ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ θα φέρει καλύτερη ζωή για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, το 46,9% του συνόλου των ερωτηθέντων απαντά θετικά και το 41,5% αρνητικά. Μεταξύ των πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως «Μακεδόνες», μόνο το 34,0% απάντησε θετικά, ενώ μεταξύ των Αλβανών το ποσοστό εκτινάσσεται στο 85,8%.

Στο ερώτημα του εάν προτίθενται να μποϊκοτάρουν το δημοψήφισμα, το 27,5% απάντησε θετικά, ενώ το 47,8% δήλωσε πως θα συμμετάσχει. Περισσότερο από το 24% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα ψηφίσει. Στην υποομάδα των Σλαβομακεδόνων το 41,9% έχει ήδη αποφασίσει να ψηφίσει και το 35,8% δηλώνει πως θα απέχει. Μεταξύ των Αλβανών, το 61% θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα, ενώ το 31,8% θα σαμποτάρει τη διαδικασία.

Σχετικά με τις συνταγματικές αλλαγές, το 44,6% απαντά θετικά στο ερώτημα «πιστεύετε ότι η "Μακεδονία" θα γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ αν αλλάξει το σύνταγμα και την ονομασία της;» και το 43,1% αρνητικά.

Μεταξύ των Σλαβομακεδόνων, τα αντίστοιχα ποσοστά διαφοροποιούνται σε 32,9% και 53,9%, ενώ μεταξύ των Αλβανών η εικόνα αντιστρέφεται, με το 72,8% να δηλώνει πως η χώρα θα γίνει αποδεκτή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και μόνο το 17,5% να διαφωνεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες