Νέος ΚΟΚ: Πώς διαμορφώνονται οι βασικές παραβάσεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τρίτη 10 Απριλίου 2018

Νέος ΚΟΚ: Πώς διαμορφώνονται οι βασικές παραβάσεις

Για πρώτη φόρα στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας μπαίνει το κριτήριο των εισοδηματιών κριτηρίων και οι πιο επικίνδυνες παραβάσεις μπαίνουν στο στόχαστρο του νομοθέτη. Ας δούμε επιγραμματικά τι άλλαξε.
Πληρώνεις ανάλογα με το εισόδημα
Εισάγονται 3 κατηγορίες με βάση το ετήσιο εισόδημα του παραβάτη. Κάτω από τα 50.000 ευρώ δεν υπάρχει καμία προσαύξηση, από 50.000 έως 100.000 ευρώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και πάνω από το όριο των 100 χιλιάδων ο οδηγός θα πρέπει να πληρώσει το 3πλάσιο από αυτά που προβλέπει ο ΚΟΚ.
Οι τρεις κατηγορίες παραβάσεων
Με τον νέο ΚΟΚ, οι παραβάσεις χωρίζονται: στις χαμηλής (πρόστιμα έως 100 ευρώ), μεσαίας (πρόστιμα από 101 ευρώ έως 300 ευρώ) και υψηλής επικινδυνότητας (πρόστιμα από 301 ευρώ έως 600 ευρώ).
Το νομοσχέδιο προβλέπει δύο ακόμη κατηγορίες: της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες (σε παραβάσεις όπως χρήση κινητού χωρίς ακουστικά, ζώνη ασφάλειας, μη χρήση κράνους, μεταφορά παιδιών χωρίς ασφάλεια).
Σε περίπτωση υποτροπής μέσα σε έξι μήνες για τη χρήση κινητού και την ασφαλή μεταφορά παιδιών ο παραβάτης θα πρέπει να επαναλάβει τις εξετάσεις οδήγησης.
Οι αλλαγές στα πρόστιμα
Σχετικά με το νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ μειώνονται κατά 50%. Εξαίρεση αποτελούν οι παραβάσεις για: οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, συμμετοχή σε αυτοσχέδιους αγώνες, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, παραβίαση του stop, επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού και παράνομη προσπέραση.
Για τις παραπάνω περιπτώσεις τα πρόστιμα αυξάνονται, ενώ αν οδηγός διαπράξει μία από αυτές τις παραβάσεις για τρεις φορές, μέσα σε πέντε χρόνια, τότε του αφαιρείται για πάντα το δίπλωμα οδήγησης. Τέλος, καταργείται η ευνοϊκή διάταξη με την οποία το πρόστιμο μειωνόταν στο μισό για πληρωμή εντός 10 ημερών.
Τα πρόστιμα για βασικές παραβάσεις με τα εισοδηματικά κριτήρια
Παραβίαση STOP: Το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 μέρες.
Για αυτοσχέδιους αγώνες το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και ισχύει αφαίρεση άδειας για 60 μέρες. Με τα εισοδηματικά κριτήρια μπορεί να φτάσει στα 2.100 ευρώ.
Για μη χρήση ζώνης ασφαλείας το πρόστιμο είναι έως 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας 60 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 700 και 1.050 ευρώ αντίστοιχα.
Για υπέρβαση ορίου ταχύτητας από 30 χλμ/ώρα και άνω το πρόστιμο είναι 350 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 700 και 1.050 ευρώ αντίστοιχα.
Για παραβίαση ερυθρού σηματοδότη το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 60 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1.400 και 2.100 ευρώ αντίστοιχα.
Για αντικανονική χρήση κινητού τηλεφώνου το πρόστιμο είναι 100 ευρώ και αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 200 και 300 ευρώ αντίστοιχα.
Για επικίνδυνους ελιγμούς το πρόστιμο είναι 700 ευρώ και αφαίρεση άδειας οδήγησης & στοιχείων κυκλοφορίας οχήματος για 60 μέρες. Για όσους ξεπερνούν τα εισοδηματικά κριτήρια θα είναι 1.400 και 2.100 ευρώ αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες