Η χημειοθεραπεία και οι άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Η χημειοθεραπεία και οι άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας


Η χημειοθεραπεία και οι άλλες θεραπείες για τον καρκίνο του μαστού μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, όπως καρδιακή ανεπάρκεια, ακόμη και αρκετά χρόνια μετά την αντικαρκινική θεραπεία, σύμφωνα με προειδοποίηση της Ένωσης των Αμερικανικών καρδιολόγων.

Η σχετική επιστημονική δήλωση της American Heart Association (ΑΗΑ), που δημοσιεύθηκε στο καρδιολογικό περιοδικό "Circulation", συνοψίζει για πρώτη φορά τους παράγοντες κινδύνου που είναι κοινοί στον καρκίνο του μαστού και στις καρδιοπάθειες και παρουσιάζει ποια είναι η αλληλεπίδραση που έχουν.

Όπως τονίζεται, το ζητούμενο δεν είναι να μην κάνουν οι γυναίκες θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά αυτές οι θεραπείες να γίνονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για την καρδιά τους. Αυτό, επισημαίνει η ΑΗΑ, είναι μια νέα υπενθύμιση προς τους ογκολόγους ότι οι αντικαρκινικές θεραπείες μπορεί να έχουν ακόμη και σοβαρές παρενέργειες για την καρδιά.

Ενδεικτικά, οι γυναίκες άνω των 65 ετών, που έχουν κάνει θεραπεία για καρκίνο του μαστού στο παρελθόν, είναι πιθανότερο να πεθάνουν αργότερα από την καρδιά τους παρά από τον καρκίνο.

«Κάθε ασθενής που πρόκειται να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού, είτε έχει ήδη καρδιοπάθεια είτε όχι, πρέπει να έχει επίγνωση για τις πιθανές επιπτώσεις των θεραπειών αυτών στην καρδιά της», σύμφωνα με τους επιστήμονες της ΑΗΑ με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Λάξμι Μέχτα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο.

Μερικές αντικαρκινικές θεραπείες, όπως η στοχευμένη HER-2, μπορεί να εξασθενήσουν το μυοκάρδιο και να οδηγήσουν έτσι σε καρδιακή ανεπάρκεια. Σε μερικές περιπτώσεις η εξασθένηση της καρδιακής λειτουργίας μπορεί να είναι προσωρινή και η λειτουργία της καρδιάς να βελτιωθεί μετά τη διακοπή της θεραπείας, αλλά σε ορισμένες καρκινοπαθείς η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι μόνιμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Post Bottom Ad

Σελίδες