Ο ρόλος της τροφής ως ψυχογενής δυσλειτουργία, από τη Διατροφολόγο Μαρία Τσολάκη - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Ο ρόλος της τροφής ως ψυχογενής δυσλειτουργία, από τη Διατροφολόγο Μαρία Τσολάκη



Η πείνα είναι ένας μηχανισμός που ειδοποιεί τον άνθρωπο ότι η ενέργεια του σώματος του μειώνεται, ώστε να φροντίσει να αναζητήσει τροφή για να δώσει ενέργεια στον οργανισμό του. Παρ’ όλα αυτά ο άνθρωπος δεν αναζητάει τροφή μόνο σαν συνέπεια του βιολογικού αυτού μηχανισμού αλλά και σαν απλή απόλαυση της γεύσης , ακόμη και ως ικανοποίηση βαθύτερων ψυχικών αναγκών.
Έτσι, ακόμη κι αν το σώμα δεν πεινάει πραγματικά πολλές είναι οι ψυχικές καταστάσεις που μπορεί να οδηγήσουν το άτομο στην λήψη της τροφής ή και στην άρνηση αυτής.
Πολλοί άνθρωποι λοιπόν έχουν ψυχικές και συναισθηματικές ανάγκες που ωθούν στην αναζήτηση τροφής επειδή δυσκολεύονται  να χειριστούν  κάποιες καταστάσεις με τον κατάλληλο τρόπο ( συζήτηση, ενδοσκόπηση, ψυχοθεραπεία κτλ).
Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «συναισθηματική πείνα» και περιγράφει την κατάσταση ανησυχίας που οδηγεί στην λήψη της τροφής χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Θα δούμε παρακάτω κάποιους από τους παράγοντες που αντικαθιστούν την βιολογική πείνα.
Ανάγκη για ασφάλεια: λειτουργεί ως καταπραϋντική δραστηριότητα (θηλασμός , επιβράβευση από τους γονείς, νιώθω πάλι παιδί) ή αρνείται να φάει όπως το βρέφος που ικανοποιεί μια αίσθηση ανασφάλειας προκαλώντας το ενδιαφέρον των γονιών του.
Αντιμετώπιση απόρριψης:  Για να αποφύγει την αίσθηση της απόρριψης αναζητάει τροφή προσφέροντας  στον εαυτό του μια αίσθηση αναγνώρισης που θα αντισταθμίσει την απόρριψη. Άλλοτε πάλι μπορεί να αρνηθεί την τροφή για να δικαιολογήσει την απόρριψη που βίωσε  ή αυτοκαταστροφικά για να αυτοτιμωρηθεί που προκάλεσε μια αποτυχία.
Μούδιασμα, «αναισθητικό»:  Η απόλαυση του φαγητού δίνει ένα διάλλειμα από δυσάρεστες σκέψεις αφού ο μηχανισμός της χώνεψης οδηγεί στο μούδιασμα της σκέψης, με τον λήθαργο που συνοδεύει τη χώνεψη. Το ίδιο προκαλεί και η ασιτία ( θόλωμα της σκέψης ) λόγω έλλειψης θρεπτικών συστατικών.
Γέμισμα ψυχικών κενών:  Το άτομο όταν βιώνει συναισθήματα που δεν μπορεί να τα εκφράσει νιώθει ένα ψυχικό κενό. Έτσι καταφεύγει στη λήψη τροφής για να καλύψει το κενό αυτό.
Απόσπαση προσοχής: Με τη λήψη τροφής επιτυγχάνεται η απόσπαση προσοχής από το πραγματικό πρόβλημα οπότε οδηγείτε σε εμμονή προς το φαγητό ( παράδειγμα αποτελεί η ορθορεξία) . Εδώ συνδέεται και ο ρόλος της τροφής ως «πώμα» αφού άνθρωποι που δεν μπορούν να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματα τους και πιέζονται καταφεύγουν στο φαγητό καταπίνοντας έτσι και τα συναισθήματα που νιώθουν εκείνη τη στιγμή.
Αυτοτιμωρία – Αυτοκαταστροφή: Σε περιπτώσεις  που το άτομο έχει δεχτεί διάφορες μορφές βίας (λεκτική , σωματική , σεξουαλική) από ανθρώπους σημαντικούς γι αυτό , σκεπάζει τον εαυτό του κάτω από το πάχος συγκρατώντας την κραυγή που έχει μέσα του για την αδικία που υπέστη.
Ακούσια έλλειψη συντροφικότητας και σεξουαλικής δραστηριότητας: Τα εσωτερικά κενά που προκαλούνται λόγω έλλειψης συντροφικότητας και σεξουαλικής δραστηριότητας οδηγούν στην υπερβολική κατανάλωση φαγητού υποκινώντας συναισθηματικούς μηχανισμούς που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Πολύ συνηθισμένη είναι η συμπεριφορά « τρώω χωρις να πεινάω». Θα δούμε κάποια παραδείγματα  που θα μας βοηθήσουμε να αναγνωρίσουμε τη συμπεριφορά αυτή:
Τρώω χωρίς να πεινάω κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος δοκιμάζοντας το φαγητό.
Τρώω επειδή τρώνε και οι άλλοι
Τρώω από άγχος, λύπη , μοναξιά , χαρά, βαρεμάρα  και δεν μπορώ να αξιολογήσω αν πεινάω πραγματικά
Τρώω επειδή ικανοποιήθηκα από την μυρωδιά του φαγητού
Τρώω επειδή νιώθω χοντρός και πιστεύω ότι ούτως η άλλως δεν μπορώ να ελέγξω την πείνα μου.
Ο παρακάτω πίνακας μας δείχνει τις διαφορές ανάμεσα στην πραγματική σωματική πείνα και στην συναισθηματική πείνα:

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΗ ΠΕΙΝΑ  
Αυξάνεται σταδιακά Εμφανίζεται ξαφνικά  
Δεν υπάρχει επείγουσα αίσθηση βιασύνης Παρουσιάζεται ως επείγουσα ανάγκη για λήψη τροφής  
Συμβαίνει αρκετές ώρες μετά από κάποιο γεύμα Δεν σχετίζεται με την ώρα που πέρασε από το τελευταίο γεύμα ,μπορεί να είναι και αμέσως μετά  
Είναι γενική (είναι σχετική με οποιοδήποτε τρόφιμο) Εστιάζεται σε συγκεκριμένα τρόφιμα  
Σταματάει όταν το άτομο χορτάσει Επιμένει να υπάρχει ακόμα κι αν το άτομο νιώθει χορτάτο  
Οδηγεί σε αίσθημα ικανοποίησης Τη στιγμή εκείνη το άτομο ικανοποιείται και στη συνέχεια νιώθει ενοχή και ντροπή
Σκεφτείτε λοιπόν όλα τα παραπάνω και αναρωτηθείτε αν αξίζετε την σωματική και ψυχική σας υγεία σταματώντας να είστε αυτοκαταστροφικοί.
Το φαγητό δεν θα πρέπει να συνδέεται με κανένα συναίσθημα αφού στην ουσία δεν αποτελεί τη λύση. Θα πρέπει να συνδέεται  μόνο με την ανάγκη συντήρησης και διοχέτευσης ενέργειας και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό έτσι ώστε να μας προσφέρει ευεξία και σωματική και ψυχική υγεία.
αλλάΖΩ Διαιτολογικό Γραφείο
Μαρία Τσολάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Τηλ. 2331021721

Για θέματα διατροφής μίλησε στο Νηπιαγωγείο & Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων η Διατροφολόγος Μαρία Τσολάκη

Την Τετάρτη 10/05/2017 η Διατροφολόγος Τσολάκη Μαρία, παρευρέθηκε στο Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Ριζωμάτων μετά από πρόσκλησή από την Νηπιαγωγό κα Τσιλιγκερίδου Πόπη και την δασκάλα κα Τσιλιγκερίδου Νούλα.
«Η παρουσίαση έγινε με τη βοήθεια του power point, για την καλύτερη επεξήγηση και για να δώσουμε λίγο παραπάνω ένταση στην παρουσίαση.
Είδαμε ποια είναι τα χαρακτηριστικά που διαφοροποιούν τα τρόφιμα μεταξύ τους και πως χωρίζονται τα τρόφιμα σε ομάδες. Μάθαμε τι είναι οι θερμίδες και πως μπορούν να το αντιληφθούν τα παιδάκια.
Τι γίνεται στον οργανισμό μας όταν δεν τρεφόμαστε σωστά και τι είναι οργανισμός;
Γιατί είναι απαραίτητο να τρώμε πάντα πρωινό.
Όταν έφτασα στο σχολείο, τα παιδάκια είχαν ετοιμάσει το πρωινό τους (τους ζητήθηκε από την κυρία Τσιλιγκερίδου να φέρουν μαζί τους). Εκεί σχολιάσαμε την αξία του πρωινού και αναλύσαμε το κάθε τρόφιμο που υπήρχε στο τραπέζι. Στη συνέχεια μου παρουσίασαν ένα σκετσάκι για την διατροφή το οποίο το είχαν ετοιμάσει με την δασκάλα τους. Πολύ σημαντικό να υπάρχουν εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται και θέλουν να ενημερώνουν τα παιδιά μας.
Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα έκαναν την ενημέρωση οι μικροί μας φίλοι που ήταν μαζί μας: Η Μελίτσα η μικρή ελίτσα, ο Νούλης ο σταγονούλης, ο Λάκης ο πορτοκαλάκης, ο Φίλιππος ο δραστήριος, η Τούλα η γεματούλα και ο Ευγένιος ο καροτένιος!
Θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Τσιλιγκερίδου Πόπη  για την πρόσκληση και την τιμή που μου έκανε να μιλήσω και να ενημερώσω τα παιδάκια για το πώς πρέπει να τρέφονται σωστά για την καλύτερη ανάπτυξή τους. Θέλω να σημειώσω πως τα παιδιά που μεγαλώνουν στο χωριό, σε γενικές γραμμές τρέφονται πιο σωστά, έχουν καλύτερη φυσική δραστηριότητα και το βάρος τους διατηρείτε σε φυσιολογικά επίπεδα κατά βάση.
Εύχομαι η Διατροφική Αγωγή να ενταχθεί σύντομα στα σχολεία γιατί θεωρώ ότι τα Ελληνόπουλα δεν είναι αρκετά ενημερωμένα πάνω σε θέματα σωστής διατροφής», αναφέρει η κα Τσολάκη.
αλλάΖΩ Διαιτολογικό Γραφείο
Μαρία Τσολάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Τηλ. 2331021721

ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ .. από τη Διατροφολόγο Τσολάκη Μαρία


Χριστούγεννα ….. μια λέξη γεμάτη αγάπη λοιπόν, μία μέρα που όλοι περιμένουμε για να βρεθούμε κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα , αφού η ρουτίνα και το άγχος της καθημερινότητας δεν μας επιτρέπει να το κάνουμε όσο συχνά θα θέλαμε .
Πολύ μεγάλη ανησυχία ή και δεδομένο το γεγονός αν μετά τις γιορτές η ζυγαριά μας ανέβει στα ύψη . Το ρεβεγιόν λοιπόν πλησιάζει και τα επιπλέον κιλά ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνισή τους … όπως τα ξωτικά ένα πράγμα !
Ποιος μας ορίζει όμως; Ποιος αποφασίζει για εμάς τους ίδιους;
Δεν είναι εύκολη υπόθεση η εγκράτεια γι αυτό το λόγο θα αναφέρουμε μερικά tips που μπορούν να βοηθήσουν ..

Ακολουθήστε ένα πλάνο διατροφής 5-6 μικρών γευμάτων ήδη πριν από τις γιορτές . Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά να μειωθεί από πριν η χωρητικότητα του στομαχιού σας .
Ότι δώσεις στο σώμα .. αυτό θα ζητήσει .Αυτό οφείλεται στους γευστικούς κάλυκες που βρίσκονται στη γλώσσα μας , επομένως εάν καθημερινά επιλέγουμε γλυκό , αυτό θα επιθυμούμε αρκετά συχνά.
Κοινότυπο αλλά πολύ σημαντικό . Συνοδεύστε πάντα το πιάτο σας με μια πολύχρωμη σαλάτα . Έτσι ο όγκος της τροφής στο στομάχι σας θα είναι διαφορετικός καθώς και η δομή του .
Δεν ξεχνάμε ότι συνοδός πάντα στην καθημερινότητά μας είναι το νερό . Πίνετε καθημερινά 1,5-2 λίτρα την ημέρα .
Επιλέξτε μικρά υγιεινά σνακ μέσα στη μέρα έτσι ώστε να μην μένει άδειο το στομάχι σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην υπερβείτε την ποσότητα στο κυρίως γεύμα . Τρώτε κάθε περίπου 3 ώρες .
Βάλτε στο πιάτο σας ότι επιλέξετε από το γιορτινό τραπέζι έτσι ώστε να υπολογίσετε την ποσότητα που θα φάτε .
Επιλέξτε ποικιλία σε μικρή ποσότητα έτσι ώστε το πιάτο σας να έχει όμορφη εικόνα και να μην νιώσετε ότι στερείστε. Γεμίστε το πιάτο σας μόνο μία φορά.
Αποφύγετε μεγάλη ποσότητα τηγανιτών και τροφών πλούσιων σε λιπαρά. Μπορείτε να βάλετε μικρή ποσότητα αυτών στο πιάτο σας .
Σίγουρα μας πιάνει μια ακαταμάχητη επιθυμία να δοκιμάσουμε τα πάντα από το γιορτινό τραπέζι . Εκεί όμως πρέπει να μπει φρένο και να κάνουμε επιλογή . Και αύριο μέρα είναι .
Αποφύγετε ανθρακούχα ποτά ακόμη και σόδα , πιστεύοντας πως θα χωνέψετε ή θα νιώσετε καλύτερα … Απολαύστε το κρασάκι σας μέρες που είναι χωρίς φυσικά να υπερβείτε στην ποσότητα .

Το μεγάλο μυστικό παρ’ όλα αυτά είναι ότι τα Χριστούγεννα δεν είναι απλώς ένα τραπέζι γεμάτο γευστικούς πειρασμούς που θα πετάξουμε μέσα μας ότι προλάβουμε σαν να μην υπάρχει αύριο… ! Τα Χριστούγεννα είναι ευτυχία επειδή βλέπουμε τη χαρά στους συνανθρώπους μας. Είναι η έμφαση στις αληθινές αξίες , είναι γαλήνη και πολύ αγάπη !!
Περάστε χρόνο με αγαπημένα σας πρόσωπα και δώστε πολύ αγάπη . Την Ευτυχία δεν την φέρνει η υπερκατανάλωση φαγητού αλλά ο πολύτιμος και ουσιαστικός χρόνος που περνάμε με τα αγαπημένα μας πρόσωπα .
Τα Χριστούγεννα είναι στιγμές … είναι αγάπη … είναι θαλπωρή … είναι έκφραση συναισθημάτων. Μην καταπίνετε τα συναισθήματά σας , ….. παχαίνουν!!!

”Τα Χριστούγεννα θα είναι πάντα, όσο ήμαστε ζωντανοί, καρδιά με καρδιά και χέρι με χέρι.”
Dr.Seuss

Καλές γιορτές – υγεία – αγάπη – θαλπωρή – γαλήνη – όμορφες στιγμές στις οικογένειες όλων σας !

αλλάΖΩ Διαιτολογικό Γραφείο
Μαρία Τσολάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
Μαλακούση 10 , Βέροια
Τηλ. 2331021721

Το προφίλ και η φιλοσοφία του «αλλάΖΩ»

“Στο διαιτολογικό γραφείο «αλλάΖΩ» λειτουργούμε ως εξής:

• Το πρώτο ραντεβού περιλαμβάνει τη λήψη διατροφικού και ιατρικού ιστορικού (κατάσταση υγείας του ατόμου, διατροφικές συνήθειες και ωράριο γευμάτων καθώς και τη φυσική δραστηριότητα). Επίσης πολύ σημαντικό για την διεξαγωγή του προγράμματος είναι οι πρόσφατες αιματολογικές εξετάσεις.

• Στη συνέχεια πραγματοποιείται ζύγιση και μέτρηση πόντων με τη μεζούρα. Ακολουθεί η εκτίμηση του σωματικού λίπους τμηματικά σε 5 σημεία καθώς και της άλιπης μάζας σώματος. Βλέπουμε την περιεκτικότητα νερού στο ανθρώπινο σώμα και αν υπάρχει οίδημα στον οργανισμό. Εκτιμάμε επίσης τον μεταβολικό ρυθμό ηρεμίας (RMR) και τις ενεργειακές ανάγκες και επίσης βλέπουμε την ποσότητα πρωτεΐνης και ανόργανων στοιχείων. Πολύ σημαντικό αποτέλεσμα στη μέτρηση είναι το επίπεδο του σπλαχνικού λίπους (λίπος που συσσωρεύεται εσωτερικά στα όργανα).

• Πάντα με συζήτηση και συνεργασία με τον πελάτη βγαίνει το πρόγραμμα διατροφής χωρίς φυσικά να αποκλείουμε καμία ομάδα τροφίμων και ακολουθείτε το πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής.

• Υπάρχει επιλογή από τον πελάτη εάν το πρόγραμμα θέλει να αλλάζει κάθε εβδομάδα ή ανά 2 εβδομάδες, φυσικά με διαφορετικό κόστος. Το άτομο που ακολουθεί το διατροφικό πρόγραμμα δεν χρειάζεται να μαγειρεύει ξεχωριστά φαγητά για τον εαυτό του καθώς προσαρμόζουμε το διατροφικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ίδιου, αλλά και της οικογενειακής του ζωής.

Σκοπός είναι η ομαλή και σταδιακή απώλεια βάρους και αυτό σημαίνει ότι κατά κύριο λόγο θέλουμε να χαθεί λίπος από το σώμα. Μπορεί λοιπόν ένα άτομο να έχει ιδανικό βάρος αλλά να έχει επιπλέον λίπος στον οργανισμό του. Εκεί στοχεύουμε στην απώλεια λίπους και πόντων από το σώμα με ανώδυνο πάντα τρόπο. Πολύ σημαντικό είναι το άτομο να μάθει να τρέφεται σωστά μέσα από το πρόγραμμα διατροφής και αυτό γίνετε μόνο όταν το πρόγραμμα είναι εξατομικευμένο!! Και είναι εξατομικευμένο! Εγώ πάντα λέω πως η ιδανικότερη δίαιτα είναι η δίαιτα της Μαρίας, της Ελένης, της Κατερίνας, του Δημήτρη, του Κώστα και ου το καθεξής! Αν λοιπόν πιστεύετε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι ξεχωριστός, τότε ο κάθε άνθρωπος χρειάζεται τη δική του διατροφή!!! Η διατροφή συνδέεται άμεσα με όλες τις παθήσεις και αποτελεί προτεραιότητα όλων!!!”

Με εκτίμηση,

Μαρία Τσολάκη, Διατροφολόγος – Διαιτολόγος



Κάθε βήμα είναι μια νέα αρχή!

Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας!


αλλάΖΩ | Διαιτολογικό Γραφείο
Τσολάκη Μαρία Διατροφολόγος - Διαιτολόγος
Μαλακούση 10 (1ος όροφος), Βέροια
Τηλ. 2331021721, 6945084130

Post Bottom Ad

Σελίδες