10 Δεκ 2017

Ζεστό χρήμα για τους αγρότες σε λίγες ημέρες

Image result for Ζεστό χρήμα για τους αγρότεςΤην 15η Δεκεμβρίου εκτός από την πληρωμή του κοινωνικού μερίσματος στους δικαιούχους, πρόκειται να πιστωθεί στους λογαριασμούς και το υπόλοιπο 30% της βασικής ενίσχυσης.
Ζεστό χρήμα περιμένουν οι αγρότες το επόμενο διάστημα καθώς ο Δεκέμβριος φέρνει στον αγροτικό κόσμο... «δώρα». Πιο συγκεκριμένα , μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να προκηρυχθεί το μέτρο των Σχεδίων Βελτίωσης, προϋπολογισμού ύψους 315 εκατ. ευρώ, ενώ στο πρώτο δεκαπενθήμερο αναμένονται και οι πληρωμές της εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης και της αυξημένης εξισωτικής με το συνολικό ποσό να ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, στις 15 Δεκεμβρίου θα εξοφληθεί το υπόλοιπο 30% των επιδοτήσεων. Μάλιστα όσοι έχουν λογαριασμό της Τράπεζα της Πειραιώς θα δούν τα ποσά στους λογαριασμούς τους μια μέρα νωρίτερα ενώ όσοι έχουν λογαριασμούς σε άλλες Τράπεζες τα χρήματά τους θα έχουν πιστωθεί μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου.
Σε ότι αφορά τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης αναμένεται να καταβληθούν στις 22 Δεκεμβρίου.

Πιο συγκεκριμένα όπως ανέφερε με δηλώσεις του στο Ράδιο Κρήτη και στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης, ήδη έχουν ετοιμάσει τον αριθμό  των δικαιούχων  της εξισωτικής αλλά έχει βγει και ο αριθμός των απορριπτόμενων. Συνολικά στη χώρα θα δοθούν 250 εκ. ευρώ για την εξισωτική αποζημίωση. Στην Κρήτη το  ποσό που αναλογεί ανέρχεται περίπου στα 35 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ήδη έχουν εγκριθεί «συν»  όπως είπε το ποσό που θα προκύψει από τους απορριπτόμενους που δικαιώνονται οι οποίοι θα πρέπει να  φέρουν τα δικαιολογητικά που δεν έχουν μέχρι σήμερα προσκομίσει.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, οι δικαιούχοι της εξισωτικής που βλέπουν ότι είναι απορριπτόμενοι, έχουν δικαίωμα ένστασης μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου. Θα πρέπει ωστόσο  να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά  για να είναι πιθανόν και αυτοί δικαιούχοι της εξισωτικής αποζημίωσης.

Να σημειωθεί ότι η εξισωτική είναι αυξημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια καθώς οι δικαιούχοι είναι περισσότεροι.

«Σε ότι αφορά τις μεγάλες επιδοτήσεις που αφορούν το πρασίνισμα , το εθνικό απόθεμα που ξεπερνά το 1 δις ευρώ θα γίνει πριν τα Χριστούγεννα και συγκριμένα το διάστημα από 15-22 Δεκεμβρίου» επεσήμανε ο ίδιος.

Στο μεταξύ όπως ανέφερε ο κ. Αποστολάκης, θα πληρωθούν και κάποιοι δικαιούχοι της φόρμας 6 μέσα από το εθνικό απόθεμα .

Παράλληλα , ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε γνωστό ότι θα γίνει η επιστροφή  περίπου 2% για τις μειώσεις που είχαν γίνει τον Οκτώβριο στο ποσό της επιδότησης . Η επιστροφή θα είναι όπως είπε οριζόντια στους δικαιούχους.
Τέλος σε ότι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων ο κ. Αποστολάκης είπε ότι  ευελπιστούν να ανοίξουν φέτος το σύστημα πιο νωρίς από πέρυσι και συγκεκριμένα αρχές του έτους.