2 Νοε 2017

Νόμος-καταφύγιο για κακοπληρωτές

Νόμος-καταφύγιο για κακοπληρωτέςΠερίπου 50.000 στρατηγικοί κακοπληρωτές, που έχουν την δυνατότητα αλλά δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους έχουν βρει καταφύγιο στον νόμο Κατσέλη εκτιμούν τραπεζικά στελέχη.
Όπως υποστηρίζουν, το ένα τρίτο από τις 150.000 που έχουν προσφύγει στον νόμο κατορθώνει, με διάφορες μεθόδους και πάντα αξιοποιώντας τα «παραθυράκια» του νόμου, να κερδίζει χρόνο και να αποφεύγει τις υποχρεώσεις του.
Ενδεικτικο της στρατηγικής στόχευσης που έχουν όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι το γεγονός ότι περί τους 20.000 δανειολήπτες υποβάλλουν αίτηση και στη συνέχεια παραιτούνται αυτής.
Η παραίτηση γίνεται συνήθως λίγο πριν από την εκδίκαση της υπόθεσης και ο οφειλέτης καταφέρνει με αυτό τον τρόπο να κερδίσει τον απαιτούμενο χρόνο πριν ο φάκελος επιστρέψει ξανά στην τράπεζα και αυτή επανεκκινήσει τις διαδικασίες διευθέτησης.
Για τον λόγο αυτόν οι τράπεζες ζητούν 10 αλλαγές στον νόμο Κατσέλη, προκειμένου να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια υπαγωγής και να μην μπορούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές να αιτούνται προστασία «μπαινοβγαίνοντας» στη ρύθμιση χωρίς συνέπειες.
Βασικό πρόβλημα είναι η ανυπαρξία προελέγχου κατά το στάδιο της υποβολής της αίτησης, όπως συμβαίνει π.χ. στον νόμο για την εξωδικαστική ρύθμιση επιχειρηματικών οφειλών.
Πηγή Πληροφοριών: Καθημερινή