14 Νοε 2017

Γονείς προσέφυγαν στο ΣτΕ για τις κληρώσεις των σημαιοφόρων
Κατατέθηκε στο ΣτΕ η πρώτη προσφυγή κατά του προεδρικού διατάγματος του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Γαβρόγλου.

Η... 

 
 
 
 
 
προσφυγή στο ΣτΕ αφορά στο διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η επιλογή των σημαιοφόρων μαθητών κατά τις παρελάσεις θα γίνεται πλέον με κλήρωση.

Στο ΣτΕ προσέφυγαν οι γονείς επτά αριστούχων μαθητών της πέμπτης και έκτης τάξης Δημοτικών σχολείων της Θεσσαλονίκης. Υποστηρίζουν ότι είναι αντισυνταγματικό και παράνομο το Προεδρικό Διάταγμα του Κώστα Γαβρόγλου (Π.Δ. 79/2017), με το οποίο οι σημαιοφόροι μαθητές κατά τις παρελάσεις δεν θα είναι πλέον οι αριστούχοι μαθητές, αλλά η επιλογή τους θα γίνεται με κλήρωσh.

 
 
Τι υποστηρίζουν οι γονείς στην προσφυγή που έκαναν στο ΣτΕ

Οι γονείς κάνουν λόγο για παραβίαση των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας. Ακόμη επισημαίνουν ότι η σχετική διάταξη του επίμαχου διατάγματος είναι άκυρη κατά το σκέλος εκείνο που αναφέρει ότι την Ελληνική σημαία κατά τις παρελάσεις μπορεί να την φέρει ακόμα και ο χειρότερος από πλευράς βαθμολογίας και διαγωγής μαθητής.

Παράλληλα, προσθέτουν ότι το προσβαλλόμενο Προεδρικό Διάταγμα μη επικαλούμενο ειδική διάταξη νόμου που να του επιτρέπει να ρυθμίζει ποίος θα κρατά την Ελληνική σημαία στις εθνικές εορτές με κριτήρια ιδεολογικοπολιτικά είναι μη νόμιμο, καθώς εκδόθηκε «κατά σαφή υπέρβαση νομοθετικής εξουσιοδοτήσεως».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι με το επίμαχο διάταγμα Γαβρόγλου επέρχεται μια ανατροπή καταστάσεως θεσμικού και εθνικού επιπέδου, καθώς πάντα τιμούσαμε την σημαία και αναθέταμε στο εγκυρότερο πρόσωπο να τη φέρει, προσθέτουν οι γονείς.

Σε άλλο σημείο της προσφυγής στο ΣτΕ αναφέρουν ότι παραβιάζονται συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αναλογικότητας. Επιπλέον, οι γονείς για να καταδείξουν την σημασία που αποδίδεται στη σημαία και τον σεβασμό προς αυτή σε εθνικό και όχι μόνο επίπεδο, κάνουν ειδική αναφορά στην ηρωική πράξη των Μανώλη Γλέζου και ο Λάκη Σάντα όταν στις 30 Μαΐου του 1941, κατέβασαν από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης την γερμανική σημαία.

Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi