14 Οκτ 2017

Το Imathia Quality στην καρδιά των Αθηνών, στο Ζάππειο Μέγαρο. Εξαιρετική η πρώτη μέρα της τριήμερης εκδήλωσης


Στις 8 το βράδυ της Παρασκευής (13/10) πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της τριήμερης έκθεσης Imathia Quality στο Ζάππειο Μέγαρο των Αθηνών, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου


Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου Γιώργος Χρήστου, ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του Imathia  Quality Δημήτρης Τσαγκαλίδης, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης και ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης. Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Χρήστος Ζαμπούνης.


Στις προσπάθειες της διοίκησης του να καταστήσει βασικό πυλώνα στην αναπτυξιακή  πολιτική  της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας η δημιουργία και υιοθέτηση του Μακεδονικού Σήματος Ποιότητας, στα αγροτικά προϊόντα που παράγονται στον τόπο μας, με στόχο την καθιέρωση ενός διεθνώς αναγνωρίσιμου brand name  αναφέρθηκε ο Απόστολος Τζιτζικώστας. «Παράλληλα, καθιερώνουμε πλέον στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς, το νέο brand name «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ», με στόχο να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο την εξωστρέφεια του τόπου μας ,συνδέοντας δύο από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της περιοχής μας, τον πρωτογενή αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. Άλλωστε, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων» ανέφερε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας ότι στο Ζάππειο χτυπάει δυνατά η καρδιά της Ημαθίας, ξεδιπλώνοντας, με ενότητα όλων των φορέων, την παράδοση, της ιστορία, τον πολιτισμό, το παρόν και το μέλλον, αναδεικνύοντας την Ημαθία αλλά και την  Κεντρική Μακεδονία ως ιδανικό προορισμό, για γευστικά ταξίδια, για χειμερινό και θερινό τουρισμό,  για πολιτιστικό και ιστορικό τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο.


Στον χαιρετισμό του  ο αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κώστας Καλαϊτζίδης τόνισε ότι στόχος των εκθετών της περιφερειακής ενότητας είναι οι επισκέπτες του Imathia  Quality να γευτούν την ιστορία της μακεδονικής γης, όπου μοναδικά συνυπήρξαν οι δυο μέγιστοι της ανθρωπότητας. Ο Αλέξανδρος της Οικουμένης και ο φιλόσοφος Αριστοτέλης. «Μεταφέροντας λοιπόν  το «βουνό στον Μωάμεθ» και στην περίπτωση μας στην πόλη της θεάς Αθηνάς, προβάλλουμε  τον πλούσιο πολιτισμό της Ημαθίας, συνδυάζοντας τον με την γαστρονομία μας, με κυρίαρχο συστατικό το ξινόμαυρο κρασί  ονομασίας-προέλευσης. Η Ημαθία ως επισκέψιμος τόπος τεσσάρων εποχών είναι εδώ. Αυτό που θα σας προσφέρουμε αυτό το τριήμερο είναι ένα αντίδωρο του τόπου μας. Η πρόσκληση μας ανοικτή σε όλους τους Αθηναίους, σε όλους τους επισκέπτες μας. Βάλτε στον τουριστικό σας χάρτη μια περιφερειακή ενότητα, οι κάτοικοι της οποίας ανοίγουν τα σπίτια  και τις καρδιές τους, όλους τους φιλοξενούμενους της» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας.Μια σειρά στόχων, όπως Διαμόρφωση τουριστικού χαρτοφυλακίου γαστρονομικών προϊόντων που θα περιλαμβάνει τα καλύτερα και πιο χαρακτηριστικά προϊόντα της περιοχής (π.χ. ροδάκινο, βόειο κρέας, ξινόμαυρο κτλ) το οποίο θα μεταφραστεί σ’ ένα πιστοποιημένο μενού με παραδοσιακές και σύγχρονες τοπικές συνταγές ενώ θα περιλαμβάνει επίσης επισκέψεις σε καλλιέργειες και επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων, έθεσε στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Βέροιας Κώστας Βοργιαζίδης. «Πρωτοβουλίες όπως η εκδήλωση Imathia Quality υπηρετούν ακριβώς αυτόν το σκοπό. Την ενοποίηση δηλαδή των τουριστικών, πολιτιστικών και γαστρονομικών διαδρομών της Ημαθίας κάτω από ένα ενιαίο και κοινό όνομα προέλευσης με σκοπό η διαδικασία αυτή να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα τοπικά προϊόντα, τη γαστρονομία και το τουριστικό προϊόν της περιοχής. Χαιρετίζω αυτή την προσπάθεια και δηλώνω ότι ο Δήμος Βέροιας θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο» είπε ο Δήμαρχος Βέροιας.


Mετά το τέλος των χαιρετισμών οι Απόστολος Τζιτζικώστας και Κώστας Καλαϊτζίδης δώρισαν στον πρόεδρο του Ζαππείου ένα βιβλίο με την ιστορία των Αιγών, καθώς και ένα μακεδονικό δόρυ, την περίφημη σάρισα του στρατού του Μεγάλου Αλεξάνδρου.


Ακολούθησε ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό δείπνο στους καλεσμένους με δημιουργίες που περιλάμβαναν  μοσχαρίσιο κρέας Ημαθίας, τυριά, κρασί και  φυσικά ρεβανί, στο οποίο παρακάθησαν ο πρόεδρος του Ζαππείου Μεγάρου Γεώργιος Χρήστου, η Κατερίνα Παπακώστα, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΝΔ, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, οι βουλευτές Ημαθίας Φρόσω Καρασαρλίδου και Χρήστος Αντωνίου, ο επιτελάρχης του ΓΕΣ αντιστράτηγος Αντώνιος Νομικός, ο δήμαρχος Αλεξάνδρειας Παναγιώτης Γκυρίνης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Ημαθίας Νίκη Καρατζιούλα και Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ημαθίας Αγγελική Κοτταρίδη, ο πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ημαθίας Τάσος Γιάγκογλου, ο πρόεδρος της VENUS Αντώνης Μαρκοβίτης  κ.α.

Η αρχή της έκθεσης


Στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου άνοιξε τις πύλες της στο κοινό του Ζαππείου Μεγάρου, η Imathia Quality, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες της στους τουριστικές, πολιτισμικές και γαστρονομικές διαδρομές της Ημαθίας.

Η πρώτη μέρα των τριήμερων εκδηλώσεων περιελάμβανε τις παρουσιάσεις από τους παραγωγούς τοπικών ημαθιώτικων προϊόντων, σε καλαίσθητα σταντ, γαστρονομικά…. ταξίδια στην μακεδονική κουζίνα την Ημαθίας από τον Γιώργο Παλησίδη και την Ελένη Ψυχούλη,  ομιλίες για την αξία της καινοτομίας στον αγροτοδιατροφικό τομέα, την σύνδεση του θρησκευτικού τουρισμού με τις γαστρονομικές διαδρομές και φυσικά γευστική δοκιμή ξινόμαυρου κρασιού, σε συνδυασμό παλαιωμένων και αρωματισμένων τυριών και αλλαντικών από παραγωγούς της Ημαθίας. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων  Ημαθίας Δημητρής Μάντσιος παρουσίασε την σχολή του Αριστοτέλη και το Αριστοτελικό μενού, ενώ ο οίνος συνδυάστηκε με περέκ, ηβριστόν, σιρόν, αλλά και… παγωτό μπάμιας!  Ακολούθησε μαγειρική με ροδάκινο, μοσχάρι ω-3 Κουτσιώφτη, σάλτσες από το Συνεταιρισμό Ερίβωλο και κρασί Ημαθίας από τους Chefs Βησσαρίων Παρθένη και Σταμάτη Τσίλια  μαζί με τον Θωμά Λεπτοκαρίδη