Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες. Πόσο θα κοστίζει από η Ιανουαρίου του 2018 - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2017

Τέλος οι δωρεάν πλαστικές σακούλες. Πόσο θα κοστίζει από η Ιανουαρίου του 2018



Περιβαλλοντικό τέλος για τις πλαστικές σακούλες εισάγει νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που κατατέθηκε στη Βουλή και τροποποιεί το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο για την ανακύκλωση.

Το τέλος ορίζεται στα... 


3 λεπτά του ευρώ από 1η Ιανουαρίου του 2018 και θα αυξηθεί στα 7 λεπτά από την 1η Ιανουαρίου του 2019.

Το τέλος, που θα επιβάλλεται στους καταναλωτές, αποτελεί δημόσιο έσοδο, θα εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και θα αποδίδεται υπέρ του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Κοινή Υπουργική Απόφαση θα καθορίζει τον αριθμό από πλαστικές σακούλες που θα μπορούν να διατίθενται δωρεάν.

Αναφορικά με το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών κι άλλων προϊόντων στη χώρα μας, στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου υπάρχει η παραδοχή δυσλειτουργιών του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, μη επίτευξης των επιθυμητών ποσοστών ανακύκλωσης και εισφοροδιαφυγής από υπόχρεους παραγωγούς.

Για αυτό το λόγο προτείνεται η τροποποίησή του και επαναπροσδιορίζονται οι ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασιών και την επαναχρησιμοποίηση αυτών.

Κατόπιν των διαπιστώσεων με το νομοσχέδιο αποσαφηνίζεται ο ρόλος των φορέων Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ) και των ατομικών συστημάτων (ΑΣΕΔ), προβλέποντας ταυτόχρονα τα ασυμβίβαστα και τα κωλύματα της ιδιότητας του μετόχου ή εταίρου φορέα ΣΣΕΔ για την αποφυγή σύγκρουσης συμφερόντων. Επιφορτίζεται, δε, ο ΕΟΑΝ να ελέγχει το διοικητικό κόστος λειτουργίας των φορέων ΣΣΕΔ.

Επιχειρεί, δε, να ρυθμίσει και θέματα εποπτείας των Συστημάτων Συλλογικής Εναλλακτικής Διαχείρισης, εισάγοντας ταυτοχρόνως διαδικασίες διαφάνειας των φορέων, καθώς σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση: «υπάρχει σημαντικό ποσοστό εισφοροδιαφυγής, δεδομένου ότι σημαντικός αριθμός υπόχρεων παραγωγών είτε δεν έχει ενταχθεί σε Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείριση, είτε ενώ έχει ενταχθεί δεν δηλώνει τις πραγματικές ποσότητες επί των οποίων υπολογίζεται η εισφορά που πρέπει να καταβληθεί».

Υπό αυτό το πρίσμα, τροποποιούνται οι ποινικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε όσους παραβιάζουν τις κείμενες διατάξεις και συγκεκριμένα:

ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 1 έτους και χρηματική ποινή 1.000 - 100.000 ευρώ για τους νόμιμους εκπροσώπους και διευθύνοντες συμβούλους των φορέων ΣΣΕΔ, οι οποίοι εκτελούν οι ίδιοι τις εργασίες εναλλακτικής διαχείρισης και διαθέτουν τις σχετικές άδειες

ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 - 30.000 ευρώ για όσους παραβιάσουν τα προβλεπόμενα ασυμβίβαστα ή παρεμποδίζουν ή αποφύγουν τη διενέργεια ελέγχων

ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 2 ετών και χρηματική ποινή 10.000 - 100.000 ευρώ για όσους από πρόθεση δηλώσουν στον ΕΟΑΝ αναληθείς ποσότητες

Επιπλέον, επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με την ιδιότητα και την κλίμακα (πανελλαδική ή περιφερειακή) του υπόχρεου φορέα το ύψος του ανταποδοτικού τέλους προς τον ΕΟΑΝ, με την ταυτόχρονη κατάργηση της ισχύουσας νομοθεσίας για την έκδοση Πιστοποιητικού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών που δινόταν για την έγκριση ανά τριετία των ΣΕΔ με την καταβολή ανταποδοτικού τέλους.

Αλλαγές επέρχονται και στους όρους και τις προϋποθέσεις για την εναλλακτική διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων συσκευασιών από τους Δήμους, όπου μεταξύ άλλων ορίζεται πλέον η υποχρεωτική σύναψη 6ετούς σύμβασης συνεργασίας τους με τους φορείς ΣΣΕΔ.

skai

Post Bottom Ad

Σελίδες