Μήνυση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για ατυχήματα εργαζομένων σε Δήμους - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2017

Μήνυση της ΠΟΕ-ΟΤΑ για ατυχήματα εργαζομένων σε Δήμους


 
Προστασία και ασφάλεια των εργαζομένων στους Δήμους για να μη χαθούν άλλες ανθρώπινες ζωές, ζητεί με μηνυτήρια αναφορά της στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, μετά τα... 

 
 
 
 
δεκάδες ατυχήματα με θύματα εργαζομένους που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σε μια προσπάθεια να κινηθούν οι αρμόδιοι φορείς και να μπει ένα τέλος στο καθεστώς ανομίας αλλά και ατιμωρησίας που διέπει τους υπαιτίους.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να προβούν «σε κάθε νόμιμη ενέργεια για τη διερεύνηση της τήρησης των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας» και σε περίπτωση διαπίστωσης παραβάσεων να ασκηθούν οι απαραίτητες ενέργειες για την τιμωρία τους.

34 θανατηφόρα ατυχήματα από τον Ιούλιο του 2014 μέχρι Αύγουστο 2017 με θύματα εργαζομένους και ακόμη 32 σοβαρά εργατικά ατυχήματα από το Δεκέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2017, καταγράφονται στη μηνυτήρια αναφορά. «Τα τελευταία χρόνια για λόγους που χρήζουν της άμεσης προσοχής σας, καθώς αποτελούν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας, έχουν αυξηθεί δραστικά τα εργατικά ατυχήματα στους Δήμου, πολλά δε εξ αυτών είναι θανατηφόρα, ενώ ένας σημαντικός αριθμός σχετίζεται με σοβαρούς τραυματισμούς. Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές, που μικρότερης κλίμακας ατυχήματα, που δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν δηλώνονται ως τέτοια και οι εργαζόμενοι υφίστανται “σιωπηλά” τις συνέπειες των παραλείψεων αυτών, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για συμβασιούχους, η θέση εργασίας, των οποίων είναι λόγω τηε φύσεως της σχέσης, που τους συνδέει με τους ΟΤΑ, επίφοβη”.

Μάλιστα, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι έχουν παραβιαστεί οι όροι της νομοθεσίας αναφορικά με την υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων, πράγματι οποίο συνιστά ποινικό αδίκημα που θα πρέπει να διερευνηθεί.

«Αυτοί οι εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους για 600 ευρώ. Τόσο οι δήμαρχοι όσο και η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να τους διαφυλάξουν” υποστήριξε χαρακτηριστικά, σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εκτελεστικής επιτροπής ΠΟΕ - ΟΤΑ, Νίκος Τράκας..

Αντίστοιχα, η δικηγόρος της ομοσπονδίας, Μαρία - Μαγδαληνή Τσίπρα, υποστήριξε πως “τα εργατικά ατυχήματα, η πρόληψη και η ασφάλεια της υγείας και της ζωής των εργαζομένων δεν λύνονται ούτε με ευχολόγια, ούτε με νομοθέτηση. Υπάρχει ένα σαφές νομικό πλαίσιο που προστατεύει τους εργαζόμενους. Το πρόβλημα είναι πως δεν υπάρχουν έλεγχοι, δεν υπάρχουν πόροι στους δήμους και συμβαίνουν πολλές παρανομίες. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί πρέπει να σταθούν στο ύψος τους

Post Bottom Ad

Σελίδες