Κατάργηση ειδικού φόρου στο κρασί και νέα αναστολή ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων, στην ατζέντα δανειστών – κυβέρνησης - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS f

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Κατάργηση ειδικού φόρου στο κρασί και νέα αναστολή ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων, στην ατζέντα δανειστών – κυβέρνησης

Κατάργηση ειδικού φόρου στο κρασί και νέα αναστολή ΕΝΦΙΑ αγροτεμαχίων, στην ατζέντα δανειστών – κυβέρνησηςΗ κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, η νέα αναστολή επιβολής ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια, καθώς και η νέα αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου, περιλαμβάνονται στις βασικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας, που ετοιμάζει η κυβέρνηση και έχει αποστείλει σχετικά αιτήματα στους εκπροσώπους των δανειστών.

Πρόκειται για παρεμβάσεις που αφορούν σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, όπως είναι η κτηματαγορά καθώς και παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τη διόρθωση λαθών που έγιναν στο φορολογικό πεδίο από το οικονομικό επιτελείο.

Από τις αλλαγές που θα γίνουν δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις των φορολογικών εσόδων, αν και τον τελευταίο λόγο θα έχουν οι θεσμοί στους οποίους η κυβέρνηση έχει υποβάλλει τα σχετικά αιτήματα.

Πιο συγκεκριμένα, έως το τέλος του έτους αναμένεται:

- η κατάργηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί ο οποίος θεωρείται ότι έχει αποτύχει να φέρει να αναμενόμενα αποτελέσματα. 
Θεσμοθετήθηκε στα τέλη του 2015 και η αρχική πρόβλεψη ήταν ότι θα έφερνε ετήσια έσοδα στα κρατικά ταμεία ύψους τουλάχιστον 55 εκατ. ευρώ. 
Όμως, ο φόρος φέρνει περίπου 16 εκατ. ευρω ετησίως ενώ έχει οδηγήσει και σε έξαρση της λαθραίας διακίνησης χύμα και εμφιαλωμένου κρασιού. 
Ο φόρος αναμένεται να καταργηθεί με τροπολογία η οποία θα έρθει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες.

- νέα παράταση εφαρμογής του φόρου υπεραξίας στα ακίνητα ο οποίος σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2017. 
Ο φόρος έχει ψηφιστεί από το 2013 αλλά η εφαρμογή του έχει ανασταλεί δυο φορές προκειμένου να μην προκληθούν περισσότερα προβλήματα στην ασθμαίνουσα αγορά ακινήτων. Το αίτημα της κυβέρνησης προς τους θεσμούς αφορά νέα αναστολή εφαρμογής τουλάχιστον έως το τέλος του 2018.
 Ο φόρος υπολογίζεται με συντελεστή 15% στη διαφορά μεταξύ της τιμής στην οποία αποκτήθηκε ένα ακίνητο και στην τιμή με την οποία πωλείται. Υπεραξία έως 25.000 ευρώ, εφόσον ένα ακίνητο έχει διακρατηθεί πάνω από πέντε χρόνια, είναι αφορολόγητη. 
Ο φόρος υπεραξίας βαρύνει τον πωλητή ενώ ο αγοραστής βαρύνεται με τον φόρο μεταβίβασης (3% επί της αντικειμενικής αξίας)

- εξίσωση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα με τις εμπορικές αξίες έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που στοχεύει στην εξίσωση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες στην κτηματαγορά. Η σχετική ευθυγράμμιση συνεχώς αναβάλλεται από το 2012 και πλέον αποτελεί προαπαιτούμενο για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. 
Η μείωση των αντικειμενικών αξιών δεν συνεπάγεται και μείωση του ΕΝΦΙΑ καθώς αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση η διατήρηση των εσόδων του στα 3,3 δισ ευρώ. Αυτό συνεπάγεται αναπροσαρμογές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου κατοχής ακινήτων.

- αίτημα για νέα αναστολή της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Το καθεστώς των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ εκπνέει στο τέλος του έτους. Μάλιστα είχε λήξει από το τέλος του 2016 αλλά παρατάθηκε πέρυσι τον Δεκέμβριο. 
Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να ζητήσει νέα παράταση στην κατάργηση των μειωμένων συντελεστών για ένα έτος. 
Οι συντελεστές ΦΠΑ σε όλη την Ελλάδα είναι 24% ο κανονικός που βαρύνει σχεδόν όλες τις υπηρεσίες και τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά, 13% ο μειωμένος που επιβάλλεται στα νωπά τρόφιμα, το ηλεκτρικό ρεύμα και τις διανυκτερεύσεις των τουριστικών καταλυμμάτων και 6% ο υπερμειωμένος συντελεστής που επιβάλλεται στα φάρμακα. Στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου οι συντελεστές αυτοί είναι 17%, 9% και 5% αντίστοιχα. 
Εφόσον καταργηθούν τελικά οι μειωμένοι συντελεστές τότε στα 26 ακριτικά νησιά που εξακολουθούν να βρίσκονται στο ειδικό φορολογικό καθεστώς θα σημειωθούν ανατιμήσεις σε όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών που παρέχονται σε αυτά.

Post Bottom Ad

Σελίδες