19 Σεπ 2017

ΣΤΟ ΣΦΥΡΙ 20.000 ΑΚΙΝΗΤΑΜπορεί περίπου 6,4 από τα 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν χρεωστικό εκκαθαριστικό να σκέφτονται πώς θα πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) στα τέλη του μήνα, πολύ σύντομα όμως θα ξεχάσουν και τι σημαίνει ο συγκεκριμένος φόρος, αφού ξαφνικά θα χάνουν τις περιουσίες τους που θα αλλάζουν χέρια με μαζικούς πλειστηριασμούς-εξπρές, ενώ... 

 
 
 
 
 
και τα ακίνητα όσων δεν χρωστάνε θα απαξιώνονται δραματικά λόγω υπερπροσφοράς και θα ξεπουλιούνται όσο-όσο μόλις θα βγαίνουν στο σφυρί.

Το μεγάλο πογκρόμ σε βάρος των ιδιοκτητών θα ξεκινήσει μέσα στις αμέσως επόμενες εβδομάδες και θα κορυφωθεί από τον Νοέμβριο και μετά. Αρμόδιοι παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών παρατηρούν ότι «η πολύμηνη αποχή των συμβολαιογράφων είχε αναστείλει χιλιάδες πράξεις πλειστηριασμών που ξεκινούσαν αλλά τελικά απέβαιναν άκαρποι, τώρα όμως αναμένεται να εκτιναχθούν σαν πιεσμένο ελατήριο που απελευθερώνεται απότομα».

Με τα δεδομένα αυτά, το φθινόπωρο του 2017 προδιαγράφεται από τα πλέον θερμά από καταβολής μνημονίων - όπως ήταν και εκείνο του 2014, όταν μπήκε στη ζωή μας ο ΕΝΦΙΑ.

Και αυτό γιατί:


■ Στις 30 Σεπτεμβρίου οι 6,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να πληρώσουν την 1η δόση από τα 3,153 δισ. ευρώ που τους επιβλήθηκαν με την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ. Από αυτά μένουν απλήρωτα περίπου τα 600 εκατ. ευρώ ετησίως, μαζί με τα 12-15 δισ. νέα ληξιπρόθεσμα χρέη που συσσωρεύονται από απλήρωτους φόρους κάθε χρόνο.
■ Τέλος του μήνα ξεκινούν μαζικά και οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί σε βάρος οφειλετών. Με λίγα «κλικ» θα βγαίνουν στο σφυρί ολόκληρα νοικοκυριά, αφού από τις διατάξεις του νόμου δεν εξαιρείται ούτε η πρώτη κατοικία.
■ Με διάταξη που ψηφίστηκε στη Βουλή τον Μάιο, πλειστηριασμοί θα επιτρέπεται να γίνονται από το Δημόσιο ακόμα και σε τιμή κάτω από την αντικειμενική που ορίζει το υπουργείο Οικονομικών όταν πρόκειται να επιβάλει φόρους! Κατασχέσεις ακινήτων γίνονταν μεν από την Εφορία εδώ και χρόνια, αλλά μέχρι τώρα σχεδόν όλοι απέβαιναν άγονοι γιατί λόγω κρίσης σπανίως έπιαναν την αντικειμενική αξία.
■ Το «στοκ» των αδιάθετων ακινήτων, που τα έβγαζε μεν σε πλειστηριασμό τα τελευταία δύο χρόνια η Εφορία αλλά η διαδικασία ακυρωνόταν λόγω αποχής των συμβολαιογράφων ή χαμηλού τιμήματος, ξεπερνά τα 20.000! Το 2015 ξεκίνησαν 16.379 πλειστηριασμοί από την Εφορία και το 2016 αυξήθηκαν σε 18.005 (+10% σε έναν χρόνο).
■ Στον προθάλαμο των πλειστηριασμών για χρέη στην Εφορία βρίσκονται ήδη τα ακίνητα 1,6 εκατομμυρίου από τους 4,2 εκατομμύρια οφειλέτες της Εφορίας.
■ Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανακοινώσει αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, που θα ισχύσουν από 1/1/2018. Και στις περιπτώσεις όμως που θα προκύψουν μειώσεις, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν ελάφρυνση γιατί ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει ώστε να μην κινδυνεύσει ο στόχος είσπραξης.
■ Εκτός από τους 20.000 πλειστηριασμούς κάθε χρόνο από την Εφορία, τραπεζικά στελέχη προβλέπουν ότι θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και τουλάχιστον 3.000 ακίνητα για χρέη προς τις τράπεζες. Η αφθονία δε των ακινήτων που θα τεθούν ταυτόχρονα προς εκποίηση από τράπεζες και Δημόσιο μόλις ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αναμένεται να δημιουργήσει πτώση τιμών στην κτηματαγορά της τάξεως του 10% ή και μεγαλύτερη, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον θα στραφεί στα ακίνητα-κελεπούρια που θα εκπλειστηριάζονται ή σε όσα κατακυρώνονται σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ