30 Αυγ 2017

Δικαιώνονται οι προσδοκίες από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ


Image result for ουρσουζιδης ροδακινοΔικαιώνονται οι προσδοκίες από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ  για καίρια ζητήματα των αγροτών, αφού:
  1. Το πόρισμα της Επιτροπής Αξιολόγησης της ζημίας στα ροδάκινα από την κακοκαιρία του περασμένου Ιουλίου, δικαιώνει την άποψη - όπως αναμενόταν - ότι η συγκεκριμένη ζημία,  προσδιορίζεται ως ζημία, που αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Λεπτομερής αναφορά αναμένεται τις αμέσως επόμενες μέρες από το ΥΠΑΑΤ.

  1. Για το πρόγραμμα απονιτροποίησης (ειδικές περιοχές) - σχέδια βελτίωσης  2013/2014 - προβλέπεται να ολοκληρωθεί  η πληρωμή του υπόλοιπου 10%, στα μέσα του Σεπτεμβρίου (από 15 έως 20/9),
συγκεκριμένα υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ και αναμένεται η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.      

  1. Η πληρωμή που αφορά, στην «ολοκληρωμένη διαχείριση των τεύτλων» έτους 2015 - που διεκόπη λόγω τεχνικών προβλημάτων- θα εκκινήσει άμεσα, ώστε οι ΔΑΟΚ να στείλουν τα δεδομένα, προκειμένου οι παραγωγοί να πληρωθούν μέσα στην   ερχόμενη εβδομάδα.

  1. Για τους επιλαχόντες «νέους αγρότες», που  πρόκειται να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα - όπως επίσημα ανακοινώθηκε από το ΥΠΑΑΤ – αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ καταβάλλεται προσπάθεια να συμπεριληφθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός επιλαχόντων.

  1. Η τεκμηρίωση σχετικά με τη διεκδίκηση αποζημίωσης, λόγω του εμπάργκο στη Ρωσία, βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, ώστε στα τέλη του Σεπτέμβρη να κατατεθεί σχετικό αίτημα στην Ε.Ε. - από κοινού με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες - όπως συμφωνήθηκε στην κοινή σύσκεψη στο ΥΠΑΑΤ   τον περασμένο Ιούλιο, (σύντομα θα ανακοινωθούν επίσημα τα μέτρα στήριξης των ροδακινοπαραγωγών από τον ΥΠΑΑΤ) .

Βέροια 30/8/2017     Αντωνίου Χρ.  Καρασαρλίδου Φρ.  Ουρσουζίδης Γ.                                                   Βουλευτές Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ