28 Μαΐ 2017

Τα Κέντρα Κοινότητας θα ενημερώνουν τους πολίτες για τα κοινωνικά επιδόματα

Image result for κοινωνικά επιδόματαΕπανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων χαρακτήρισε, από τη Ρόδο όπου βρίσκεται η αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας και αναφέρθηκε στον επανασχεδιασμό της παροχής υπηρεσιών πρόνοιας που γίνεται στη χώρα.
Η κ. Φωτίου είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν μέσα στους επόμενους δύο μήνες, 250 τέτοια Κέντρα σε όλη τη χώρα, ενώ το Κέντρο Κοινότητας Ρόδου εγκαινιάζεται σήμερα το βράδυ.
Η ίδια χαρακτήρισε τα Κέντρα Κοινότητας ως τους «ακροτελεύτιους αισθητήρες όλου του συστήματος πρόνοιας, το οποίο η κυβέρνηση σχεδίασε από την αρχή.
Εξηγώντας τι είναι τα Κέντρα αυτά, η κ. Φωτίου ανέφερε ότι όλες οι παροχές και τα επιδόματα θα βρίσκονται σε τρία μητρώα δεδομένων μέσα στο πληροφοριακό σύστημα που θα έχουν τα συγκεκριμένα Κέντρα ανά τη χώρα.
Στο πρώτο μητρώο είναι ηλεκτρονικά καταχωρημένοι όλοι οι ωφελούμενοι και το σύστημα εμπλουτίζεται συνεχώς. Εκείνο που χρειάζεται να έχει μαζί του ο πολίτης που θέλει να εξυπηρετηθεί είναι το ΑΦΜ ή το ΑΜΚΑ του και με αυτά θα εμφανίζονται στον υπάλληλο που είναι εντεταλμένος με όρους προσωπικών δεδομένων, όλα του τα στοιχεία on-line. Ο υπάλληλος θα ανακοινώνει στον πολίτη αν θα παίρνει το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης ενώ θα τον καθοδηγεί και για τις επόμενες κινήσεις του. Όπως είπε η κ. Φωτίου, ευελπιστεί ότι μέχρι τα τέλη του χρόνου το σύστημα αυτό θα δουλεύει καλά αφού τώρα ξεκινάει και δοκιμάζεται.
Στο δεύτερο μητρώο είναι όλες οι υπηρεσίες που μπορεί να παρέχει στον ωφελούμενο το κράτος και το τρίτο μητρώο είναι όλα τα προγράμματα που "τρέχουν" είτε μέσω ΕΣΠΑ είτε είναι κρατικά.
Επίσης, ανέφερε πως με τα 53 εκατ. ευρώ που διεκδίκησε η Ελλάδα από την ΕΕ για τρία χρόνια και για 700 υπαλλήλους, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα 250 Κέντρα Κοινότητας.
Επίσης, η κ. Φωτίου, είπε ότι ένα από τα μεγάλα έργα είναι η ενιαία αρχή πληρωμής όλων των επιδομάτων (σ.σ. οικογενειακά, αναπηρικά κτλ.) και θα είναι το κομμάτι εκείνο του ΟΓΑ, με παραρτήματα σε όλη την περιφέρεια, που θα αναλάβει αποκλειστικά τα προνοιακά επιδόματα.
Αυτά θα έχουν επανασχεδιαστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο με βάση το ΚΕΑ που είναι τελευταίας γενιάς πληροφοριακό σύστημα και μάλιστα πρωτότυπο σε όλη την Ευρώπη.
Το σύστημα αυτό, για πρώτη φορά διασύνδεει on-line όλες τις βάσεις δεδομένων του Κράτους, είτε αφορά εισοδήματα, είτε οικογενειακή κατάσταση κτλ. Η αναπληρώτρια υπουργός το χαρακτήρισε επανάσταση στα δεδομένα της Δημόσιας Διοίκησης και της απονομής επιδομάτων, εξηγώντας ότι θα είναι το πρότυπο για την αναδιοργάνωση του ΟΓΑ σε όλα τα επιδόματα, αφού όλες οι βάσεις του Κράτους θα διασταυρώνονται.