ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

ΤΟ ΣΚΛΗΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΑ 4 ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΟ ΕΦΕΡΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ: ΑΥΤΟ ΠΙΣΤΕΥΕΙ Η ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ



Το 61% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τα μέτρα τέταρτο μνημόνιο και δεν θεωρούν αποτελεσματική τη διαπραγμάτευση για τα χρέος - Στο 5% οι ευχαριστημένοι από την κυβερνητική πολιτική, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ… κλείνει την ψαλίδα της διαφοράς που τον χωρίζει από τη ΝΔ μειώνοντας σε 16% το προβάδισμα

«Καταπέλτης» για... 





την κυβέρνηση είναι μια ακόμη μέτρηση των διαθέσεων της κοινής γνώμης, καθώς όπως προκύπτει οι πολίτες απορρίπτουν με συντριπτικό τρόπο το «αφήγημα» του Μεγάρου Μαξίμου για τα μέτρα, τα αντίμετρα και το χρέος και είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει εναλλακτικός δρόμος που δεν τον ακολούθησαν οι κυβερνώντες.

Όπως και στην έρευνα της Marc που δημοσίευσε την Κυριακή το «Θέμα», έτσι και στη νέα δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) που είδε το φως το βράδυ της Δευτέρας από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του Σκάι, η ευρύτατη απογοήτευση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία δεν αφήνει ανεπηρέαστους ούτε τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ που με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά γυρίζουν την πλάτη τους στις κυβερνητικές διακηρύξεις και «καταψηφίζουν» μαζικά τα μέτρα.

Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι σχεδόν οκτώ στους δέκα (78%) από τον γενικό πληθυσμό και έξι στους δέκα (61%) από τους ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές επέλεξαν τον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η κυβέρνηση ψήφισε τέταρτο μνημόνιο και τα νέα μέτρα δεν μπορούν να βγάλουν τη χώρα από την κρίση.

Το πιο βαρύ πακέτο

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το εύρημα σύμφωνα με το οποίο το 40% των ερωτηθέντων στη σφυγμομέτρηση του ΠΑΜΑΚ θεωρούν ότι το προσφάτως ψηφισθέν από την κυβέρνηση πακέτο μέτρων είναι το πιο επώδυνο συγκριτικά με εκείνα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Εάν προστεθεί και το 24% του δείγματος που απάντησε αυθόρμητα ότι όλα ήταν το ίδιο βαριά, τότε σχηματίζεται μια συντριπτική πλειοψηφία κατά των επιλογών της σημερινής κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα. Κι αυτό την ίδια ώρα που περιορίζονται στο 17,5% εκείνοι που θεωρούν ότι πιο επώδυνα ήταν τα μέτρα της κυβέρνησης Παπανδρέου, ενώ ακόμη χαμηλότερα, κινείται το ποσοστό, μόλις στο 13,5%, όσων πιστεύουν ότι τα πιο σκληρά μέτρα ήταν της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σε ό,τι αφορά τα πολυδιαφημισμένα αντίμετρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, οκτώ στους δέκα πολίτες (79,5%) εκτιμούν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους, ενώ μόνον ένας στους δέκα (10%) δηλώνει ότι δημιουργούν αισιοδοξία για το μέλλον. Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, το 65% δηλώνουν ότι είναι μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και 21% ότι τους κάνουν να αισιοδοξούν.

Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για το χρέος, το 73,5% των ερωτώμενων εκτιμούν ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης είναι αναποτελεσματικοί, έναντι ποσοστού μόλις 19% που θεωρούν ότι γίνεται αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Την άποψη περί της αναποτελεσματικής διαπραγμάτευσης ενστερνίζεται ακόμη και το 58% των προερχόμενων από τον ΣΥΡΙΖΑ εκλογέων, έναντι του 37% που πιστεύει το αντίθετο.

Στο 5% οι ευχαριστημένοι

Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν προκαλεί έκπληξη ότι το 69% του συνόλου των ερωτηθέντων θεωρούν ότι στους επόμενους 12 μήνες η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους θα χειροτερέψει, έναντι ενός ισχνού 5,5% που διατηρεί ελπίδες βελτίωσης.

Ευχαριστημένοι από τις επιδόσεις της κυβέρνησης δηλώνουν μόνον το 5% της κοινής γνώμης, ενώ, αντιθέτως, το 57% των ερωτηθέντων –από 51% που είχε καταγραφεί στην προηγούμενη έρευνα του ΠΑΜΑΚ- δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την επιπρόσθετη πεποίθηση ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Δυσαρέσκεια εκφράζει επίσης επιπλέον ποσοστό του ίδιου δείγματος που φθάνει στο 35,5% πιστεύοντας, όμως, ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 42% των ερωτηθέντων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ σε προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δηλώνουν ότι είναι δυσαρεστημένοι, πιστεύοντας παράλληλα ότι υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές, ενώ το 45,5% των ερωτώμενων δηλώνουν δυσαρεστημένοι, αλλά εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν καλύτερες εναλλακτικές. Μόνο 10,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ευχαριστημένοι από το κυβερνητικό έργο.

protothema.gr

Post Bottom Ad

Σελίδες