Μειώσεις 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις - ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

ΤΑ ΝΕΑ ΤΗΣ ΗΜΑΘΙΑΣ-laikoyra.gr ΒΕΡΟΙΑ ΝΑΟΥΣΑ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ-ΛΑΪΚΟΥΡΑ-ΝΕWS

email:meliomixa@gmail.com Όλα όσα συμβαίνουν στην Ημαθία Τηλέφωνο¨6908469429

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Post Top Ad

}

Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Μειώσεις 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις

Μειώσεις 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξειςΤης Αργυρώς Μαυρούλη
Μειώσεις 18% στις κύριες συντάξεις και αντίστοιχα 18% στις επικουρικές συντάξεις όπου χρειαστεί, φέρνει η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών για την μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 1% του ΑΕΠ το 2019.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, οι κύριες συντάξεις θα επανυπολογιστούν και όπου υπάρχουν προσωπικές διαφορές αυτές θα κοπούν σε ποσοστό, ώστε το σύνολο της κύριας σύνταξης να μην μειωθεί πάνω από 18%. Αντίστοιχη διαδικασία θα ακολουθηθεί και στις προσωπικές διαφορές των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες άλλωστε ο επανυπολογισμός έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι του 2016. Η μεσοσταθμική μείωση των κύριων συντάξεων θα είναι στο 9%.
Η παρέμβαση στις επικουρικές συντάξεις κρίθηκε αναγκαία, σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, ώστε να μπορέσει να επιβληθεί το «δίχτυ προστασίας» του 18% στις κύριες συντάξεις.
Στον τομέα των εργασιακών, το υψηλόβαθμο στέλεχος ανακοίνωσε την κατάργηση της προέγκρισης για την πραγματοποίηση ομαδικών απολύσεων , αλλά με την διατήρηση του ορίου στο 5% και της προστασίας των 30 εργαζομένων για επιχειρήσεις με περισσότερους από 150 εργαζόμενους. Η κατάργηση βέβαια της προέγκρισης ανοίγει το δρόμο για «ευκολότερες» ομαδικές απολύσεις, ενώ ο έλεγχος της διαδικασίας θα περάσει στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.
Την ίδια στιγμή δεν επανέρχονται οι συλλογικές δ διαπραγματεύσεις, αλλά η αρχή της ευνοϊκής ρύθμισης και η επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων μετά τη λήξη του προγράμματος την 1η Σεπτεμβρίου του 2018.
Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος δεν θα υπάρξει αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και δεν θα θεσμοθετηθεί η επαναφορά του lock out που ζητούσε κυρίως το ΔΝΤ.

Post Bottom Ad

Σελίδες