22 Απρ 2017

Ουρσουζίδης Ν.Γιώργος-ΥΠΟΜΕΔΙ – ΥΠΟΙΚ – ΕΛΓΑ – ΕΡΓΟΣΗΜΟ

Α.    Στο ΥΠΟΜΕΔΙ στις 20.4.2017 με τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Μαυραγάνη και τα μέλη του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής κ.κ. Άρη Ζωγράφο, Θοδωρή Μπαρόγιωργα, Κώστα Αγαπητό και Γιώργο Βασιάκο,  καθώς και τον Βουλευτή Κοζάνης Δημητριάδη Μίμη.  Έγινε συζήτηση για προβλήματα που αφορούν:
  1. Στον τρόπο εκπαίδευσης των υποψήφιων οδηγών, αλλά και στην ανάγκη δημιουργίας Σώματος Εξεταστών Υποψήφιων Οδηγών.
  2. Στην αγωγή των παιδιών από μικρή ηλικία σε θέματα οδικού περιβάλλοντος και οδηγικής συμπεριφοράς από εκπαιδευτικούς, που έχουν κατάλληλα καταρτιστεί πάνω στο θέμα.
  3. Στην συμμετοχή του Υπουργείου στο προσεχές συνέδριο που θα διεξαχθεί στις 19-20-21 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, με θέμα: «Οδική Ασφάλεια για τα Παιδιά».  
     Τα παραπάνω θέματα ετέθησαν με ειλικρίνεια και σαφήνεια, από τα μέλη του συλλόγου, αναλύοντας τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψήφιων οδηγών, όπως και στον σημαντικότατο ρόλο της εκπαίδευσης των πολιτών από μικρή ηλικία σε θέματα Οδικής Ασφάλειας.
       Ο κ. Μαυραγάνης, δήλωσε πως το υπουργείο μελετά προτάσεις τόσο για το θέμα της εκπαίδευσης, όσο και των εξεταστών, των υποψήφιων οδηγών. Προσανατολίζεται δε, στη δημιουργία Σώματος Εξεταστών, αρχικά από Δημοσίους Υπαλλήλους και στο μέλλον με την προσθήκη και ιδιωτών, ανάλογα με την πορεία του εγχειρήματος.
      Σε ότι αφορά στην εκπαίδευση των οδηγών, αλλά και των εξεταστών, κρίνεται σκόπιμο, τόσο οι εκπαιδευτές, όσο και οι εξεταστές, να είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών Ανώτερης ή και Ανώτατης εκπαίδευσης. Για το σκοπό αυτό σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, θα δημιουργηθούν άμεσα οι αντίστοιχες κατευθύνσεις στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
      Απ΄τη μεριά τους οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης & Κυκλοφοριακής Αγωγής, δήλωσαν έτοιμοι να ανταποκριθούν στο νέο ρόλο τους - αφού κατά τεκμήριο - θα αποτελεί και δικαίωση των θέσεων του Συλλόγου τους.
       Όλα τα παραπάνω ζητήματα, ετέθησαν σε προηγούμενο χρονικό διάστημα, υπόψη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων και ο πρόεδρός της κ. Ουρσουζίδης, το επιβεβαίωσε. Εστάλη ήδη στο ΥΠΟΜΕΔΙ, από το γραφείο του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση, το σχετικό τεύχος της επιτροπής, όπου εκτίθενται οι παραπάνω προτάσεις.
 
Β.    Στο ΥΠΟΙΚ στις 21.4.2017 με την υφυπουργό κ. Κατερίνα Παπανάτσιου και τον Βουλευτή Κοζάνης Δημητριάδη Μίμη, έγινε αναλυτική συζήτηση σχετικά με το σχέδιο Νόμου «ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ» και το περιθώριο βελτίωσης διατάξεων του, ώστε να καταστεί ο νέος νόμος, πιο εύστοχος και αποτελεσματικός.
       Συγκεκριμένα:
  1.      Οι εντασσόμενοι στο νέο Νόμο, επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες  και αγρότες,  πρέπει να προστατεύονται όσο το δυνατόν περισσότερο, από πιθανή απένταξη τους από τη ρύθμιση, που έχουν επιτύχει μέσω του υπόψη Νομοσχεδίου.  
        Δηλαδή, να διαχωριστεί πλήρως η επιτευχθείσα ρύθμιση οφειλών (έως 31.12.2016), από τις τρέχουσες οφειλές προς το Δημόσιο, που πιθανά θα προκύψουν στο μέλλον.  
        Εναλλακτικά ο νέος νόμος, να είναι όσο το δυνατόν πιο «συγχωρητικός» - ως προς το ζήτημα αυτό –  ώστε να λαμβάνει υπόψη της σημερινές συνθήκες της αγοράς, και την ανάγκη ικανού χρόνου για την προσαρμογή των επιχειρήσεων/οφειλετών.


  1.        Η διαδικασία διακανονισμού  της ρύθμισης θα πρέπει να γίνεται ηλεκτρονικά  – όσο αυτό είναι εφικτό. Θα πρέπει να αποφευχθεί η ανθρώπινη επαφή, ώστε να μπορέσει το σύστημα να προστατευθεί από πρακτικές του παρελθόντος. Μπορεί αυτός ο τρόπος να είναι πιο αυστηρός για τους οφειλέτες, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι πιο αντικειμενικός και δίκαιος.


         Η κ. Παπανάτσιου εξέφρασε την κατανόηση της  και δήλωσε, ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια απ΄τη μεριά του υπουργείου της, ώστε το σχέδιο νόμου να καταστεί όσο το δυνατόν πιο ωφέλιμο για τους επιχειρηματίες και κατ΄ επέκταση για την κοινωνία.


Γ.      Από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ, έγινε κατηγορηματική δήλωση προς τον Βουλευτή Ημαθίας Ουρσουζίδη Γιώργο, ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πληγέντες αγρότες, στις ημερομηνίες που ήδη ανακοινώθηκαν, ανάλογα με την πρόοδο των σχετικών πορισμάτων.
             Ειδικότερα, επόμενη ημερομηνία πληρωμής (μετά την 13.4.2017), είναι η 30.4.2017 (προβλέπεται η ολοκλήρωση των πληρωμών που αφορούν, σε πολλές καταστροφές - πλην του χαλαζιού), έως στα τέλη Μαΐου θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις που αφορούν στο χαλάζι, και τον  Ιούνιο το υπόλοιπο 20% της ζημιάς που προκάλεσε η ανεμοθύελλα, που έπληξε συγκεκριμένες περιοχές του νομού μας.


Δ.      Εργόσημο εποχικών μετακλητών εργατών γης, σύντομα προβλέπεται - μάλλον θετική εξέλιξη - στο λογικό αίτημα των αγροτών για το ζήτημα αυτό.


            Βέροια 22.4.2017                          Ουρσουζίδης Ν.Γιώργος
                                                             Βουλευτής Ημαθίας του ΣΥΡΙΖΑ